Начало / Акцент Евро Финансиране / Агробизнесът ще разполага с 500 млн. евро през тази година

Агробизнесът ще разполага с 500 млн. евро през тази година

Концепцията за ново съвременно поземлено законодателство ще се усъвършенства през 2016 г.

Десислава ТаневаПрез настоящата 2016 година бизнесът ще разполага с финансов ресурс от над 500 млн. евро. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на официалното откриване на Четвъртата национална среща на земеделските производители в к.к. Златни пясъци, организирана от Асоциацията на земеделските производители в България. 

Танева информира, че се предвижда да бъдат отворени две от най-желаните мерки от бизнеса по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Това са мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ и мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“. „Планирани са приеми и по други мерки за частни бенефициенти. Бизнесът вече има проектна готовност и визия за модернизиране на стопанствата“, посочи Танева  и припомни, че миналата година земеделските производители са получили финансиране в размер на 350 млн. евро, включително с един извънреден прием по ПРСР 2007-2013 г.

По време на тазгодишната кампания по директни плащания, разпределението на общия пакет между фермерите ще бъде по-справедлив, гарантира земеделският министър. „Министерство на земеделието и храните успя да облекчи процеса по подаване на заявления с оглед на въведените нови изисквания в кампанията. Право на подпомагане ще имат тези площи, за които има регистрирано правно основание.

Отделно и условията по отношение на постоянно затревените площи  за притежаване на съответен брой животински единици, условия, които браншът беше поискал и ние ги въведохме със съответните законови изменения“, уточни Десислава Танева. Тя поясни, че през настоящата кампания екипът на МЗХ ще продължи с концепцията си за ново съвременно поземлено законодателство.

ВИЖ СЪЩО

Над 2,5 млрд. лева са изплатените средства в сектор „Земеделие“ през 2018 г.

9 мерки по ПРСР ще се отворят през 2019 г. „Над 2,5 млрд. лева са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.