Начало / Акцент Евро Финансиране / АИКБ иска договорите за аренда да се сключват със съгласието на всички съсобственици
земя

АИКБ иска договорите за аренда да се сключват със съгласието на всички съсобственици

земяАсоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) поискаха договорите за аренда на земеделската земя да се сключват със съгласието на всичките съсобственици или с един, който притежава повече от 50% от поземления имот. От името на асоциацията председателят Васил Велев изпрати писмо с искане за промяна в Закона за арендата, до председателя на земеделската комисия Румен Христов и председателя на правната комисия Данаил Кирилов.

В писмото, цитирано от „Нива“, се обръща внимание върху факта, че към днешна дата един миноритарен съсобственик на земеделска земя може да я отдаде на арендатор без съгласието и знанието на останалите съсобственици. На вписания в Службата по вписвания догонор, ощетените съсобственици трудно могат да се противопоставят и остават ощетени, се посочва в писмото. Такива закононарушения са честа практика от пролетта на 2012 г. насам, посочва Велев.

АИКБ предлага корекция в чл. 3 ал. 4 на Закона за арендата, която да даде право единствено на съсобственик, притежаващ над 50% от имота, да подписва договор за аренда със земеделски производител. Другата възможност е ако миноритарен съсобственик е упълномощен с нотариална заверка на подписите от останалите собственици да сключи съответния договор с арендатора.

 

Европейски проекти - novek

ВИЖ СЪЩО

промоционални програми

С бюджет от € 133 млн. ЕС отвори промоционалните програми

На 31 януари в Брюксел ще се проведе информационен ден за представяне на програмите С …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *