Начало / Акцент Евро Финансиране / АИКБ иска договорите за аренда да се сключват със съгласието на всички съсобственици

АИКБ иска договорите за аренда да се сключват със съгласието на всички съсобственици

земяАсоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) поискаха договорите за аренда на земеделската земя да се сключват със съгласието на всичките съсобственици или с един, който притежава повече от 50% от поземления имот. От името на асоциацията председателят Васил Велев изпрати писмо с искане за промяна в Закона за арендата, до председателя на земеделската комисия Румен Христов и председателя на правната комисия Данаил Кирилов.

В писмото, цитирано от „Нива“, се обръща внимание върху факта, че към днешна дата един миноритарен съсобственик на земеделска земя може да я отдаде на арендатор без съгласието и знанието на останалите съсобственици. На вписания в Службата по вписвания догонор, ощетените съсобственици трудно могат да се противопоставят и остават ощетени, се посочва в писмото. Такива закононарушения са честа практика от пролетта на 2012 г. насам, посочва Велев.

АИКБ предлага корекция в чл. 3 ал. 4 на Закона за арендата, която да даде право единствено на съсобственик, притежаващ над 50% от имота, да подписва договор за аренда със земеделски производител. Другата възможност е ако миноритарен съсобственик е упълномощен с нотариална заверка на подписите от останалите собственици да сключи съответния договор с арендатора.

 

ВИЖ СЪЩО

До 43 точки падна класирането по процедура „Улици“ на мярка 7.2

След получени и обработени възражения от Управляващия орган на ПРСР, приключи последният етап от предварителното …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.