Начало / Акцент Евро Финансиране / Асоциация Биопродукти готви протест в началото на юни заради субсидии

Асоциация Биопродукти готви протест в началото на юни заради субсидии

Българска Асоциация Биопродукти (БАБ) започва подготовка на протест, който ще се проведе по време на срещата на европейските министри на земеделието в началото на юни в София.

До този момент биопроизводителите не са получили никакви плащания по мерките, насърчаващи биопроизводството – м.214 и м.11, които по индикативен график трябваше да бъдат изплатени през месец април.

На бранша са изплатени едва 50 % от полагащата им се подкрепа по схемата за обвързано производство за плодове и зеленчуци, за разлика от всички останали земеделци.

Голяма част от биоземеделците не са получили зелените си плащания.

„До този момент никой официално не се е ангажирал с дата за изплащане на субсидиите, нито е съобщил причината за сериозното забавяне. В същото време стопанската година напредва, разходите се увеличават, банките очакват възстановяване на кредитите срещу субсидии, а сроковете за плащане на данъците към НАП изтекоха на 30 април“, посочват в изявление до медиите от БАБ.

На този фон остават нерешените проблеми с липсата на бюджет по мярка 11, с отказаните заявления за подпомагане, подадени от биопроизводители през 2017 /писмата за които все още не са получени в голямата си част/, липсата на политика за промотиране на този вид производство.

На фона на активните действия на целия държавен апарат за противодействие на двойните стандарти при европейските храни, остава недоумението защо държавата е изоставила своите биопроизводители, които ТУК в България произвеждат качествени и чисти храни, които са достъпни за българските потребители.

От БАБ заявяват, че ще очакват подкрепа за действията си от останалите браншови асоциации, от неправителствения сектор и от всички потребители, които искат да подкрепят родното биопроизводство.

ВИЖ СЪЩО

Финансирането за развитие на туризъм, производство и услуги започна в обхвата на отделни Местни инициативни групи

Финансиране на идеята Ви по подмярка 6.4.1 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ все още …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.