Начало / Акцент Евро Финансиране / Асоциация поиска от Еврокомисията да пусне инвестициите за напояване

Асоциация поиска от Еврокомисията да пусне инвестициите за напояване

домати, капково напояванеЕвропейската комисия да допусне инвестициите за напояване при следващия прием, поиска Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) по време на срещата с Михаел Пилке от Главна дирекция АГРИ, която се проведе на 5 юни, вторник в МЗХ по инициатива на Еврокомисията.

От асоциацията подчертаха, че напояването за фермерите е дългоочаквано и крайно необходимо за ефективното и устойчиво функциониране на стопанствата, особено в условията на климатични промени.

„По отношение на допустимостта на разходите, представихме предходно наше предложение за възстановяване дейността на оценителните комисии, които като независима страна оценяват предложените за финансиране разходи по конкретен проект, отчитайки спецификата в разнообразните условия за изпълнение на различните инвестиции“, заяви след срещата изпълнителният директор на АЗПБ Таня Дъбнишка.

Отговорът на ЕК е бил, че всяка държава членка има свободата да избере обективен и прозрачен начин за оценка на допустимите разходи и че е удачно прилагането на нов публичен метод за набиране на оферти през следващия прием. Това е метод, който АЗПБ е предлагала във времето и се прилага в други държави членки. Идеята е запитванията за оферти да са отворени и да се намират в един сайт, достъпен за всички (включително за бенефициенти и доставчици)“, добави Дъбнишка.

На срещата АЗПБ поиска от ЕК да въведе дефиниция за „изкуствено създадените условия“, тъй като липсата на официално определение от страна на ЕК възпрепятства прилагането й от страна на Разплащателните агенции, създава възможност за субективно тълкувание и за злоупотреби. Комисията оцени активността и дейността на Асоциацията, и изказа благодарност за експертните коментари и препоръки, споделиха от АЗПБ.

 

ВИЖ СЪЩО

До 43 точки падна класирането по процедура „Улици“ на мярка 7.2

След получени и обработени възражения от Управляващия орган на ПРСР, приключи последният етап от предварителното …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.