Начало / Акцент Евро Финансиране / БАБХ: Избирайте лъскави риби с розово-червени хриле!

БАБХ: Избирайте лъскави риби с розово-червени хриле!

рибно тържищеТематични проверки, извършвани от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) заради наближаващия празник Никулден, повишиха вниманието на предприятия за добив и преработка на риба, складови бази, язовири, водоеми, борси, големи търговски вериги, ресторанти и други. В инспекциите участват още Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури и Национална агенция за приходите.

„Прясната риба трябва да бъде със свежа, лъскава повърхност. Хрилете трябва да са розово-червени до тъмно-червени при рибите с по-тъмно месо. Когато се среже коремната кухина на рибата, трябва да се види, че органите са запазени, не са пихтиести, а костта не трябва да се отделя лесно.“ Това заяви д-р Златина Димова, директор на Областна дирекция по безопасност на храните във Варна по време на проверка на обект в града. Тя допълни, че потребителите могат да познаят прясната риба също по очите, които трябва да са изпъкнали, с ясна, бистра роговица. По отношение на избора на миди д-р Димова посочи, че мидата трябва да е със затворена или леко отворена черупка, която при почукване с нокът се затваря, това е т.нар. рефлекс на мидата.

Заради неправилно съхранение на риба, инспектори към ОДБХ Бургас съставиха Акт за установяване на административно нарушение в обект в центъра на к-с „Възраждане“ в града. „Рибата е на открито и не е поставена под лед. Констатирахме дълбоко замразен паламуд, който трябва да стои във фризера, а всъщност се предлага на открито, като има вероятност да се размрази. Неправилно и нездравословно е храните да се замразяват и размразяват повторно“, каза д-р Георги Митев, директор на ОДБХ Бургас.

 

ВИЖ СЪЩО

За последно през 2018-а земеделските министри ще обсъдят новата ОСП, фипронила, климата

Правителството прие позицията на България за заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.