Начало / Акцент Евро Финансиране / БАБХ унищожи само през септември над 52 хил. килограма храни

БАБХ унищожи само през септември над 52 хил. килограма храни

Инспекторите на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) възбраниха и насочиха за унищожаване през септември 473,27 кг храни от животински произход, открити в търговската мрежа на дребно и в заведения за обществено хранене. Стоките са били с изтекъл срок на годност, промяна в органолептиката, без етикет на български език или с липсващ етикет, както и за без документи за произход. Заедно с тях са възбранени 3750 кг отработени мазнини, 64,12 кг. храни от неживотински произход (ядки, течен шоколад, замразена царевица, слънчоглед ) за липса на етикет и други.

 

От предприятия и складове за търговия на едро са унищожени 51 615,3 кг. (51 тона) храни от животински и неживотински произход.

През септември от БАБХ са съставили 142 акта и са издали 713 преписания.

Общият брой затворени обекти с временно преустановена дейност е 6. Те се намират в Ямбол, Плевен,  Добрич и в София.  Причините за издаване на Заповеди за спиране дейността на обектите са относно лошо хигиенно състояние и неизпълнение на връчени предписания. и несъответсвия свързани със сграднен фонд.

Само през изминалата седмица инспекторите към отделите Контрол на храните към БАБХ са възбранили и насочили за унищожаване 110,7 кг. храни от животински произход (млечни и месни продукти, пилешки  бургери, кренвирши, месни консерви и свинско месо).

Във връзка с извършваните извънредни проверки в кухненски блокове на детски ясли, детски градини и детски млечни кухни през изминалата седмица са извършили 185 проверки, при които за установените несъответствия са издадени 9 предписание и е съставен 1 Акт.

 

Европейски проекти - novek

ВИЖ СЪЩО

Промени по процедурата „Насърчаване на предприемачеството“

Управляващият орган на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 обявява за  втори път обществено обсъждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *