Начало / Анализи и статии / Биогаз – една добра алтернатива

Биогаз – една добра алтернатива

Мисля си, че вече не е необходимо да се вади каквато и да е аргументация за смисъла и за необходимостта от производство на енергия от възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Всички са убедени, че на човечеството няма да му се размине без това.

Не всички ВЕИ могат да намерят приложение в България – нямаме сериозни приливи и отливи в морето, нито стойностни вълни – това изключва прилагането на такива системи при нас.

През последните години имаше бум в монтирането на вятърни генератори. Това е добър източник, но за да работят, тези генератори се нуждаят от вятър. Имам силното усещане, че вече свършиха ветровитите места в България и ако не напълно изчерпан, този ресурс е на привършване.

Направиха се и мини водни електроцентрали (ВЕЦ). Не зная още колко места по реките останаха, на които, без нарушаване на екологичното равновесие, да може да се построят нови. Като че ли и тук нещата са както при вятърните генератори.

За отпадъците от дървопреработката няма да говоря – там нещата са принципно ясни.

В момента се говори много за фотоволтаичните инсталации. Чудесно – това е един ресурс с голяма перспектива. До като има слънцегреене, ще има и живот на земята. Значи този ресурс няма да изчезне.

Твърде малко обаче се говори за производството на биогаз като алтернативен ВЕИ. Това всъщност е един източник с изключително голям потенциал и с много висока ефективност.

Върху подробностите при производство на биогаз няма да се спирам. Който иска по- вече подробности по темата, може да прочете материала в сайта на АГРОЕКОН. Тук ще разгледам нещата главно от позицията: има ли изгода от производството на биогаз!?

1

Схемата показва в най-общ вид какво представлява една биогазова инсталация. На входа са суровините. Това може да бъде тор от животновъдните ферми или всякакви видове органични отпадъци. Това може да бъде и при директно оползотворяване на технически култури, целенасочено произвеждани за това от селското стопанство (както се произвежда рапица за биодизел, например). Разбира се, не всички отпадъци осигуряват високо ниво на ефективност. В много случаи нискоефективни (от гледна точка на биогазовото производство) отпадъци могат да се добавят към другите налични субстрати. Някои от отпадъците могат да бъдат и съвсем непригодни. Не това е най- важното. По- важното е, че в масовия случай суровините за производство ни заобикалят навсякъде и в прекия, и в преносния смисъл. Земеделското производство и животновъдството са навсякъде. Всяко населено място произвежда своя органичен отпадък. На лице е пълна диверсификация на суровинната база. Дори да се ограничим до най-често използваните като суровини субстрати, посочени в таблицата, пак има предпоставки за производство на биогаз в почти всички райони на страната. Което е предпоставка за осъществяване на голям набор от допълнителни ефекти при реализирането на биогазовото производство в страната.

Пълният анализ можете да прочетете на страницата на нашия форум в раздел ВЕИ или като посетите този адрес: http://finansirane.eu/forum/biogaz-edna-dobra-alternativa-t147.html

ВИЖ СЪЩО

мандра

Инвестиция в мандра – предизвикателство за напреднали

Здравейте, приятели! Съвсем скоро очакваме приема по мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от …

2 коментара

 1. Ивайло Янков

  Здравейте Даниел,

  Ако ще се кандидатства за изграждане на био газ инсталация с цел продажба на произведената ел. енергия и топлинна такава се кандидатства по Мярка 123 от програма „РСР“, но ако такава инсталация ще бъде добавка към друга дейност във вашия гъбопроизводство то тогава Мярката е 121.

  Трябва да знаете, че самата инсталация се купува по установени правила на самата програма, но не може Вие да я направите сам.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: http://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 2. Daniel Georgiev Kuzev

  Zdraveite! Imam goliamo jelanie da izgradia instalacia za proizvodstvo na biogas ot rastitelni i jivotinski otpadaci s kojto da otopliavam oranjeria za proizvodstvo na gabi. Neobhodima mi e toplinna mo6nost ot okolo 100kW. Pritejavam neobhodimite injenerni i tehni4eski poznania no ne sam najasno s na4inite na finansirane na proekta i negovoto tehni4esko izpalnenie. Molia, ako mojete da me posavetvate po tozi vapros! Izvinete 4e pi6a na latinica, no v momenta jiveia v Italia i rabotia s mesten compiuter, kojto niama kiriliza!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.