Начало / Акцент Евро Финансиране / Биологичните стопани имат право да ползват мери и с по-малък брой животни

Биологичните стопани имат право да ползват мери и с по-малък брой животни

пасищеБиологичните стопани няма да се санкционират от кметовете, ако ползват общински пасища и мери с висока природна стойност, за чиято площ не разполагат с необходимия брой животни. От Министерството на земеделието и храните ще изпратят до кметовете уведомителни писма по този казус. Това обеща министър Десислава Танева на последното заседание на парламентарната комисия по земеделие. Проблемът на биологичните животновъди бе поставен от депутата проф. Иван Станков от името на Българска асоциация „Биопродукти“, съобщи „Синор.БГ“. Въпросът е свързан с новите правила за отдаване под наем на ливади и пасища, които влизат в сила от първи февруари 2016 година и са регламентирани със Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Близо 2 хиляди от общо 4-те членове на асоциацията са засегнати от новите правила, което означава, че те няма да довършат петгодишните си ангажименти, тъй като нямат достатъчно животни”, посочи Албена Симеонова, председател на асоциацията. Затова браншовиците помолиха за изпращане на инструкции до кметовете и областните служби на фонд „Земеделие”, за да не бъдат налагани санкции за фермерите. Според наредбите по прилагане на старата програма при неизпълнение на 5-годишните ангажименти се налагат санкции.

 

Като размер терените с висока природна стойност съставляватт 340 хил. дка. От тях 72 хил. дка вероятно ще бъдат преотдадени под наем, защото за тези ливади и пасища липсват правни основания или пък наемателите не притежават стада.

Европейски проекти - novek

ВИЖ СЪЩО

Промени по процедурата „Насърчаване на предприемачеството“

Управляващият орган на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 обявява за  втори път обществено обсъждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *