Начало / Акцент Евро Финансиране / Брутната добавена стойност в земеделието пада две поредни години

Брутната добавена стойност в земеделието пада две поредни години

Стойността на брутната продукция от отрасъл “Селско стопанство” за 2016 г. по текущи цени на производител (по прогнозни данни) възлиза на 7 319,7 млн. лева, с 5,3% под нивото от предходната година. Тя се формира от стойността на продукцията от растениевъдството – 4 953,0 млн. лева (с дял от 67,7%); Продукцията от животновъдството – 1 708,1 млн. лева (с дял от 23,3%); Селскостопански услуги – 439,8 млн. лева (с дял от 6,0%); Продукцията от неотделими второстепенни дейности – 218,8 млн. лева (с дял от 3,0%). Това показват данните от Аграрен доклад 2017 на МЗХГ.

Въпреки постигнатия по-висок обем на производството в структуроопределящи направления като производството на зърнени и маслодайни култури, бели меса и яйца и запазването на производството на мляко на нивото от предходната година, през 2016 г. стойността на продукцията от растениевъдството намалява с 2,1% на годишна база, а тази от животновъдството – с 12,7%, в резултат на спад на цените при почти всички селскостопански продукти.

През 2016 г. продължава тенденцията на нарастване на дела на растениевъдството в стойността на брутната продукция от селското стопанство за сметка на дела на животновъдството. Делът на растениевъдството през годината е вече близо три пъти по-голям от този на животновъдството.

 

ВИЖ СЪЩО

За последно през 2018-а земеделските министри ще обсъдят новата ОСП, фипронила, климата

Правителството прие позицията на България за заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.