Начало / Евро Новини / Бъдещето на мярка 141 е все още неясно

Бъдещето на мярка 141 е все още неясно

Както писахме преди седмица, бъдещето на мерки 112 и 141 трябва да се реши тази седмица. Е, това се случи, но само донякъде. Стана ясно, че мярка 112 няма да отвори тази година, но какво се случва с мярка 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране”. Този въпрос не бе повдигнат на провелото се вчера съвместно заседание на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и Парламентарните комисии по земеделие и Европейски въпроси. Да припомним, че по тази мярка бе обявен прием, който обаче все още не е започнал.

След срещата бе отправен въпрос по темата единствено от Фермер.БГ към зам.-министъра на земеделието и храните Явор Гечев. Редица дребните земеделски производители, които са предприели действия по кандидатстване и имат вече готови проекти по мярка 141 са в неведение дали направените от тях инвестиции до момента ще си струват. Гечев обаче посочи, че на този етап средствата са за около 600 проекта и не е взето решение дали стартирането на прием по мярката си заслужава.

В момента се търсят още резерви, които да се прибавят към мярката и когато те стигнат за над 1 000 проекта е оправдано според Гечев отварянето на мярката. Наличната сума засега в това направление е не повече от 3 млн. лв., което по изчисления на зам.-министъра е достатъчна за финансиране на 666 проекта при около 1 500 проекта заявени. Гечев увери, че щом намерят още средства и вземат решение, това незабавно ще се обяви публично.

Източник: по материал на ФЕРМЕР.БГ

ВИЖ СЪЩО

На вниманието на кандидати по ПРСР: Индикативен график за прием на заявления за подпомагане за 2017 г. – част I

Имате идея – сега е времето да започнете подготовка за реализацията й. До края на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.