Начало / Евро Новини / България разпределя 4.1 млрд.евро от ЕС по седемте оперативни програми през 2009 г.

България разпределя 4.1 млрд.евро от ЕС по седемте оперативни програми през 2009 г.

През 2009 г. ще бъдат отворени процедури за общо 4,1 млрд. евро по оператвните програми.

Над 180% е ръстът в плащанията по оперативните програми в ЕС от началото на тази година в сравнение с последните месеци на 2008 г., каза и вицепремиерът Плугчиева, цитирана от БНР. За шестте месеца на тази година са платени общо 80 млн. лв. по седемте оперативни програми на ЕС.

„За финансовото министерство няма пречка да извършва авансови плащания към бенефициентите по оперативните програми на ЕС„, поясни Пенчева. „600 млн. евро са преведените средства на България от ЕС за авансови разплащания по оперативни програми„, уточни тя, цитирана от агенция „Фокус“.

„Изплащането на междинни суми по проекти е по-сложно, защото се изискват отчети и доклади за изпълнението им. Ако не са направени авансови плащания към бенефициентите, то това означава, че не са представени искания за това“, обясни Пенчева.

Заради антикризисните мерки на ЕС България е предвидила частично някои промени на програмите. Увеличават се приоритетите по ОП „Транспорт“, включвайки лотове 2,3 и 4 на магистрала „Тракия“, а по ОП „Регионално развитие“ 60 млн. евро, предназначени за изграждане на вътрешни газопреносни връзки у нас – от една община до друга, ще бъдат пренасочени за изграждане на газови връзки със съседните ни страни.

Източник: Портал Европа

Екипът на Finansirane.eu може да Ви съдейства при управлението и изпълнението на проекта Ви за финансиране!

ВИЖ СЪЩО

Процедура „Обучения за заети лица“ е спряна за кандидатстване

Управляващият орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“  временно преустановява подаването на проектни предложения …

Един коментар

  1. I had got a dream to make my own firm, nevertheless I didn’t have enough amount of money to do it. Thank goodness my mate said to use the mortgage loans. Therefore I used the student loan and realized my desire.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.