Начало / Акцент Евро Финансиране / Бюджетът на схемите за обвързана помощ е 107 млн. евро

Бюджетът на схемите за обвързана помощ е 107 млн. евро

За обвързана подкрепа в България се използва 15% от директните плащания – 13% за животновъдство, зеленчукопроизводство и трайни насаждения и 2% за протеинови култури. Като абсолютна стойност за обвързана подкрепа за 2016 г. това поставя страната ни на 9-то място в Европейския съюз. Това бе съобщено по време на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство вчера.

През 2016 г. бюджетът за схемите за обвързана подкрепа е нараснал с над 107 млн. евро. Бюджетът за схемите за специфично подпомагане от  2010 г., е увеличен 10 пъти.

По схемите за обвързана подкрепа – плодове и зеленчуци се насочват над 79 млн. лева годишно и се наблюдава ясна тенденция на увеличение през периода 2007-2020 г.

От Националната асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове предложиха държавата да подпомага с растителна защита  и при орехоплодните култури през зимния период.

От сектора  отбелязаха, че търпят големи загуби заради санкциите срещу Русия и очакват след тяхното отпадане да възстановят позициите си на руския пазар.

ВИЖ СЪЩО

Над 2,5 млрд. лева са изплатените средства в сектор „Земеделие“ през 2018 г.

9 мерки по ПРСР ще се отворят през 2019 г. „Над 2,5 млрд. лева са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.