Начало / Акцент Евро Финансиране / Вероятно наесен ДФЗ ще подпише първите договори с бенефициенти по мярка 4.1

Вероятно наесен ДФЗ ще подпише първите договори с бенефициенти по мярка 4.1

Най-вероятно през есента ДФ „Земеделие“ (ДФЗ) ще подпише първите договори по мярка 4.1 Инвестиции в земеделски стопанства“. Причината е в това, че при доста от проектите, които събраха 53 точки, са предвидени значителни строително-монтажни дейности, инвестицията в които достига 65% от цялата предвидена в проекта. При планирани 65% строително-монтажни разходи, кандидатите са получили допълнителни 10 точки при ранкирането, пояснява електронното издание „Синор“.

Забавянето на сключването на договори между бенефициентите и ДФЗ идва от това, че от фонда в момента изискват допълнителни документи по проектите със строително-монтажни работи. Доста от кандидатите неправилно са изтълкували, че строителството на път или на административна сграда може да се финансира по мярката. А това означава, че някои от класираните 866 проекта със сигурност ще отпаднат.

От друга страна, капацитетът на администрацията на фонда е такъв, че повече от 200 проекта месечно не могат да се обработят.

Припомняме, че през март от фонда обявиха, че одобрените по мярката проекти са 866 със заявена субсидия от 603.6 млн. лв., които надхвърлят с 30 на сто финансовата рамка по втория прием на мярка 4.1. При кандидатстването по 4.1 от 26 октомври  до 7 декември 2016 г. бяха депозирани 3 165 заявления с общ размер на заявената финансова помощ от близо 1,5 млрд. лв.

 

Европейски проекти - novek

ВИЖ СЪЩО

Румен Порожанов откри берлинското международно изложение „Зелена седмица“

За първи път България е страна-партньор на „Зелена седмица“ Берлин. Изложението е сред най-престижните международни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *