Начало / Акцент Евро Финансиране / Винарските предприятия получават финансова подкрепа

Винарските предприятия получават финансова подкрепа

Инвестиции насочени към подобряване на материални и нематериални активи – съоръжения за преработка и/или инфраструктура на предприятията в лозаро-винарския сектор, както и на структурите и средствата за предлагане на пазара.

Първият прием по новата мярка „Инвестиции в предприятия“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019-2023 г. отваря от 17 юни до 27 юни 2019 г.

Целта на финансовата помощ е подобряването на общите резултати на винарските предприятията и адаптирането им към изискванията на пазара, както и повишаване на тяхната конкурентоспособност.

По новата мярка могат да кандидатстват винопроизводители, вписани в лозарския регистър, и организации и асоциации на винопроизводители или междубраншови организации.

Необходимо условие за кандидатстването е притежаването на издадено от ИАЛВ (Изпълнителната агенция по лозаро-винарство) удостоверение за участие в мярка „Инвестиции в предприятия“.

Кандидатите ще се финансират за закупуване на нови машини и оборудване, вкл. и на компютърен софтуер,:

  • за преработка на грозде, контрол на ферментацията, оборудване за обработка на вино и гроздова мъст; оборудване за контрол на температурата;
  • оборудване за преместване на виното в избените помещения;
  • оборудване за съхранение, смесване, грижа и стареене на виното (бъчви за ферментация, терморегулиращи бъчви; стелажи, контейнери, хумидизатори, микрооксиженация; модулна система за позициониране на бъчви; автоматизирана стелажна система за съхранение на бутилирани вина);
  • оборудване за технология, свързана с пенливи вина;
  • оборудване за бутилиране, етикетиране, опаковане;
  • оборудване за управление на отпадните води;
  • оборудване на инфраструктурата на избата (тръбни линии, тръбопровод, различни мрежи; монтаж и помощни съоръжения; автоматични системи);
  • общи разходи, свързани с разходи, като хонорари на инженери и консултанти, предпроектни проучвания, придобиване на патентни права и лицензи.
Максималната стойност на един проект не може да надвишава 600 000 евро.  Максималният размер на финансовата помощ за микро-, малки и средни предприятия е до 50 % от стойността на извършените действителни разходи по проекта.

Приоритет ще получат проекти, за които е вероятно да повлияят положително върху икономиите на енергия, глобалната енергийна ефективност и екологично устойчивите процеси.

За цялостното изготвяне на проектно предложение може да се обърнете към консултантите от Консултантска фирма novek.

За повече информация:

София 02 489 69 59 Пловдив 0879 373 335 Варна 0888 580 069

ВИЖ СЪЩО

Вземете безплатна детегледачка за Вашето дете като кандидатствате по проект „Родители в заетост“

Агенцията по заетостта стартира нов прием на заявления от родители за осигуряване на детегледачи по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.