Начало / Акцент Евро Финансиране / Вносът на грозде до октомври 2016 г. се е увеличил с над 90%

Вносът на грозде до октомври 2016 г. се е увеличил с над 90%

гроздеПо предварителни данни на НСИ, през периода януари – октомври 2016 г. вносът на пресни зеленчуци се увеличава с 1,5% спрямо същия период на 2015 г., до 193,9 хил. тона, а този на пресни плодове – с 13,2%, до 240,9 хил. тона, показва оперативният анализ на Министерството на земеделието и храните.

Най-голям принос за нарастването на общия внос на пресни зеленчуци в рамките на периода има отчетеният ръст на доставките на домати с 16.2% или 8.2 хил. тона. Увеличение се отчита и при вноса на лук, моркови, краставици, марули, тикви и гъби – с между 1.6% и 96.6%, докато доставките на пиперки и картофи намаляват съответно с 10.6% и 19.2%.

При пресните плодове водещ остава вносът на видове, които не се произвеждат в страната, като цитрусови плодове и банани – общо около 100 хил. тона за десетте месеца на 2016 г. От произвежданите в България плодове най-значително увеличение в количествено изражение се отчита при гроздето – с 6.8 хил. тона или 90,1%. Сред останалите продукти, по-съществено нарастване е налице при вноса на дини, ябълки, праскови, ягоди, кайсии и вишни – от 6.7% до 129%.

От друга страна, импортът на черупкови плодове, череши, пъпеши, сливи и малини се свива с между 2.2% и 89% на годишна база.

Основен принос за увеличение на общия износ на пресни зеленчуци на годишна база имат краставиците, гъбите и бобовите зеленчуци, чиито експорт нараства съответно с 3.9 хил. тона (58.8%), 1.9 хил. тона (над шест пъти) и 3.2 хил. тона (над петдесет пъти). Увеличение се отчита и при износа на пиперки, зеле, моркови, тикви, лук и патладжани – с между 61.1% и девет пъти, а намаление – при този на домати и картофи, съответно с 18,6% и 92%.

Сред произвежданите в страната плодове, най-значително увеличение на износа спрямо десетте месеца на 2015 г. се наблюдава при ягодите, ябълките, крушите и малините – с между четири и девет пъти, а по-умерено – при гроздето, кайсиите, прасковите, сливите, дините и вишните – от 6.6% до 54.6%. Същевременно, износът на черупкови плодове, череши и пъпеши намалява в рамките на 33.5% – 89.6%.

ВИЖ СЪЩО

Разплащателните агенции на България и Хърватска обмениха опит в разкриването на измами с европари

Разплащателните агенции на България и Хърватска обмениха опит в противодействие на измамите в рамките на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.