Начало / Акцент Евро Финансиране / Внос на семена от коноп за фураж и храна – само срещу лицензия

Внос на семена от коноп за фураж и храна – само срещу лицензия

Вносът на семена от коноп, непредназначени за посев, се осъществява само при получена лицензия от Министерството на земеделието, храните и горите. Това е залегнало в Наредба №3 от 29 март 2018 г., която е публикувана в днешния 32-ри брой на „Държавен вестник“. Вносителят трябва да разполага със склад за съхранение на семената.

Когато семената са произведени по биологичен начин, вносителите следва да бъдат включени в система за контрол за прилагане на правилата на биологично производство, за тяхното етикетиране и да уведомят за своята дейност Министерството на земеделието, храните и горите.

Наредбата изисква вноса на семена да се извършва само през одобрени инспекционни пунктове, съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Ако конопените семена пристигат от трети страни, вносителят уведомява писмено съответния граничен инспекционен пункт 24 часа преди пристигането на пратката.

Когато семена от коноп се внасят в България за използване като фураж, храна за консумация от човека или като суровина за производството на храни, се извършва официален контрол от БАБХ при внос на всяка пратка.

ВИЖ СЪЩО

За последно през 2018-а земеделските министри ще обсъдят новата ОСП, фипронила, климата

Правителството прие позицията на България за заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.