Начало / Акцент Евро Финансиране / В 28-те областни градове трябва да има по един фермерски пазар, посъветва Грудев

В 28-те областни градове трябва да има по един фермерски пазар, посъветва Грудев

Отмяната на ограниченията за Заразен нодуларен дерматит позволява свободния износ на мляко и месо в Европейския съюз и в трети страни

При откриване на изложенията в областните градове, които са в рамките на инициативата „Подкрепям българското“, все по-често земеделският министър и заместниците му призовават местните власти да създадат постоянно действащи фермерски пазари. Днес в Ловеч Васил Грудев отново насочи вниманието към тази възможност. „Скъсяването на веригата между производители и потребители защитава интересите и на двете страни. Такава възможност дава организирането на местни пазари във всички 28 областни центрове в страната“, каза заместник-министърът на земеделието и храните. Той допълни, че именно местните производители биха дали най-качествен продукт за областта си. По думите му подобен тип изложения трябва да бъдат постоянно действащи или със сезонен характер. „За потребителите е важно да консумират качествени млечни продукти, плодове и зеленчуци, които имат традиционния български вкус“, заяви той.

Васил Грудев в ЛовечЗаместник-министърът коментира и новината от вчера, свързана с промяна на европейското законодателство. Той каза, че с отмяната на  ограниченията за мляко, млечни продукти и месо от животни, ваксинирани срещу Заразен нодуларен дерматит, напълно се разрешава търговията с тях в Европейския съюз и трети страни.

Пред около 50 земеделски производители от региона, зам.-министърът посочи, че се разглеждат предложения от страна на животновъдите, свързани с последното изменение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, с което се ограничават споразуменията с т.нар. „бели петна“. Грудев поясни, че основен принцип на МЗХ е за субсидии да се заявяват само постоянно затревените площи, които се ползват от животновъди за отглеждане на животни с необходимата гъстота на животински единици.

 

 

 

ВИЖ СЪЩО

ДФЗ: 89% от помощта за горивата са изплатени

ДФ „Земеделие“ преведе първи транш в размер на близо 73 млн. лв. (72 864 453 лв.) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.