Начало / Акцент Евро Финансиране / В. Грудев: В област Добрич земеделието формира 17% от брутната добавена стойност

В. Грудев: В област Добрич земеделието формира 17% от брутната добавена стойност

11092016_podkrepiame_dobrich-3В област Добрич земеделският отрасъл формира 17% от брутната добавена стойност от всички отрасли за региона. Това съобщи вчера в областния център при откриването на изложението „Подкрепяме българското“ заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев.

Той информира още, че през настоящата година МЗХ отчита 10% ръст в производството на пипер за страната в сравнение с предходната.

По повод откриването на фермерски пазар в Добрич, Грудев заяви, че министерството подкрепя по-късата верига производител-потребител дава възможност за защита на интересите и на двете страни. Той призова производителите да се обединяват в сдружения, тъй като по този начин ще защитят своите интереси. „Един от механизмите, по които може да се защитят уникалните местни продукти като Добруджански боб и Шабланската чушка е чрез защитените географски наименования“, поясни Грудев и посочи, че стопаните затова трябва да се обединяват.

Заместник-министърът посочи, че инициативата няма да бъде еднократна, а ще бъдат организирани подобни кампании и за в бъдеще в страната. „Разчитаме изключително много и на съдействието и подкрепата на местните власти, които могат чрез Програмата за развитие на селските райони `2014-2020 г. да изградят постоянни фермерски пазари“, обясни още Васил Грудев.

 

ВИЖ СЪЩО

ДФЗ: 89% от помощта за горивата са изплатени

ДФ „Земеделие“ преведе първи транш в размер на близо 73 млн. лв. (72 864 453 лв.) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.