Начало / Акцент Евро Финансиране / В. Грудев: В област Добрич земеделието формира 17% от брутната добавена стойност

В. Грудев: В област Добрич земеделието формира 17% от брутната добавена стойност

11092016_podkrepiame_dobrich-3В област Добрич земеделският отрасъл формира 17% от брутната добавена стойност от всички отрасли за региона. Това съобщи вчера в областния център при откриването на изложението „Подкрепяме българското“ заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев.

Той информира още, че през настоящата година МЗХ отчита 10% ръст в производството на пипер за страната в сравнение с предходната.

По повод откриването на фермерски пазар в Добрич, Грудев заяви, че министерството подкрепя по-късата верига производител-потребител дава възможност за защита на интересите и на двете страни. Той призова производителите да се обединяват в сдружения, тъй като по този начин ще защитят своите интереси. „Един от механизмите, по които може да се защитят уникалните местни продукти като Добруджански боб и Шабланската чушка е чрез защитените географски наименования“, поясни Грудев и посочи, че стопаните затова трябва да се обединяват.

Заместник-министърът посочи, че инициативата няма да бъде еднократна, а ще бъдат организирани подобни кампании и за в бъдеще в страната. „Разчитаме изключително много и на съдействието и подкрепата на местните власти, които могат чрез Програмата за развитие на селските райони `2014-2020 г. да изградят постоянни фермерски пазари“, обясни още Васил Грудев.

 

ВИЖ СЪЩО

Забраната за износ на дърва ще се обсъди на следващия Съвет по горите

„Дървата за огрев на населението е една много чувствителна тема, в която, сигурен съм, има …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *