Начало / Акцент Евро Финансиране / В. Грудев: Ключът е в създаване на групи производители и разширяване на пазара

В. Грудев: Ключът е в създаване на групи производители и разширяване на пазара

Васил ГрудевНад 25 групи организации на производители са одобрени от МЗХ през последните няколко месеца. Всяка седмица министерството легитимира по едва-две групи. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев по време на дискусия „Конкурентноспособно ли е българското земеделие“.

„Трябва да се върви в посока към  окрупняване и прегрупиране на организациите на производителите, защото малкият производител е най-слабото и уязвимо звено по цялата верига производство – консумация“, убеден е заместник-министърът.

По думите му, по-високата конкурентоспособност на производителите е заложена в развитието на българското земеделие до 2020 г.  „Родното земеделие е в синхрон с Общата селскостопанска политика. То претърпя сериозна промяна след реалното си членство  в Европейския съюз“ , уточни Васил Грудев. Той поясни, че приоритетните сектори, заложени в политиката за подпомагане до 2020 г., са зеленчукопроизводство, овощарство, животновъдство и биологично земеделие. „Това са секторите, които се нуждаят от по-сериозни вложения, които да допринесат за нарастване на тяхната конкурентоспособност“, уточни заместник-министърът.  Според него, трябва да се търси пазарният потенциал на тези сектори, за да може да има възвращаемост.

„1 млрд. евро е отделен за развитие на селските райони, защото ние трябва да се грижим отговорно за социална и демографска функция, както и за качеството на живот, който се характеризира с развитието на земеделието“, каза още Грудев.

Той добави, че прилагането на почти всички мерки, заложени в Програмата за развитие на селските райони дават възможност за реакция при динамична ситуация на пазара. ‚Именно това е целта и на МЗХ , нашите производители да реагират по-бързо и адекватно чрез определени финансирания, които Програмата предоставя“, допълни заместник-министърът.

 

 

ВИЖ СЪЩО

Над 2,5 млрд. лева са изплатените средства в сектор „Земеделие“ през 2018 г.

9 мерки по ПРСР ще се отворят през 2019 г. „Над 2,5 млрд. лева са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.