Начало / Акцент Евро Финансиране / В наредбата за безопасност при жътва отпадат две изисквания

В наредбата за безопасност при жътва отпадат две изисквания

Промени в Наредба № 8121з-968 от 10 декември 2014 г. за правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи, ще облекчат зърнопроизводителите. В проекта за изменения на наредбата е предвидено две важни изисквания при жътвената кампания да отпаднат.

Първото изискване, което от тази година вече няма да е валидно е, земеделците да подават искане в съответната служба по пожарна безопасност за допускане до участие в жътвената кампания на земеделската техника. Запазва се обаче условието зърнопроизводителите да уведомяват присмено съответната пожарна служба преди започване на жътва при площи от над 100 дка.

Отпада също и ал. 2 на чл.14, която гласи следното: „Допуска се при авария или техническа неизправност, непозволяващи преместване на земеделската техника, ремонтните дейности да се извършват на място, след като предварително е извършено изораване на ивица с минимална широчина 6 метра около авариралата земеделска машина.“

Промените в наредбата са в отговор на решение на правителството от 2017 г. за намаляване на административната тежест. С тях земеделското министерство реагира на промените в Закона за МВР от декември 2017 г., които отмениха издаването на удостоверителни документи – становище за допускане/недопускане на земеделската техника до участие в жътвена кампания.

ВИЖ СЪЩО

Над 2,5 млрд. лева са изплатените средства в сектор „Земеделие“ през 2018 г.

9 мерки по ПРСР ще се отворят през 2019 г. „Над 2,5 млрд. лева са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.