Начало / Евро Новини / В процедура на одобрение са 13 проекта по Оперативна програма Рибарство

В процедура на одобрение са 13 проекта по Оперативна програма Рибарство

В процедура на одобрение са 13 проекта по Оперативна програма  .

На 10 юни беше подписан първият договор по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство“ 2007-2013 г. в присъствието на министъра на земеделието и храните Валери Цветанов в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Стойността на инвестицията e 3 059 786 лв, а одобрената субсидия е в размер на 1 835 871 лв, съобщи Министерство на земеделието и храните.

Одобреният проект е по мярка 2.1 „Производствени инвестици в аквакултурата“, по производствена ос №2 „Аквакултура, риболов във вътрешни водоеми, преработка и маркетинг на продукти от риболов и аквакултура“ от Програмата. Проектът предвижда да бъде изградена ферма за аквакултури – универсална затворена рециркулационна система за суперинтензивно отглеждане на змиорка на територията на с. Стефаново, общ. Радомир.

През следващата седмица се очаква да завърши процедурата по одобрение на постъпилите 13 проекта по Програмата.
Засега няма опасност да изгубим пари по оперативната програма за рибарство„, поясни  изпълнителният директор на агенцията по рибарство и аквакултури Марин Димитров. Той уточни, че получените до този момент средства възлизат на 11 млн. евро.

Общият финансов ресурс по Оперативна Програма за развитие на сектор „Рибарство“ 2007-2013 г. е 106,7 млн. евро.
Министърът на земеделието и храните Цветанов съобщи, че предстои да бъде създадено ново държавно дружество, което ще управлава рибарските пристанища в страната. Идеята е то да бъде бенефициент по оперативната програма.

Целта е да има юридическо лице, което се анжгажира с управлението и стопанисването на пристанищата и прилежащата инфраструктура. Към момента една част от тях са държавни, а другата – общинска собственост.

На първо време трябва да се уточни статутът на рибарските пристанища от ИА „Морска администрация„. Преведените средства по оперативната програма ще бъдат използвани за модернизация на пристанищата и изграждането на стоянки за лодки. Тези средства възлизат на 18 млн. евро

Източник: Портал Европа

Екипът на Finansirane.eu може да Ви съдейства при управлението и изпълнението на проекта Ви за финансиране!

ВИЖ СЪЩО

Процедура „Обучения за заети лица“ е спряна за кандидатстване

Управляващият орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“  временно преустановява подаването на проектни предложения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.