Начало / Общи / Полезна Информация / Горната граница на субсидията по “РСР” става 500 000 евро

Горната граница на субсидията по “РСР” става 500 000 евро

Потвърдена е и промяната на прага на програмата „де минимис“ от 200 000 на 500 000 евро

От днес авансовите плащания по инвестиционните проекти се увеличават от 20 на 50 процента, съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Димитър Пейчев. Той участва в предизборна кръгла маса, организирана от Асоциацията на земеделските производители в България на тема „Земеделската политика в основата на отговорното управление на България“.

Пейчев обясни, че увеличението на авансовите плащания засяга програмите за развитие на селските райони и е по два регламента на ЕС. Земеделските производители трябва да дадат банкова гаранция на 110 процента, вместо сегашните 120. Потвърдена е и промяната на прага на програмата „де минимис“ от 200 000 на 500 000 евро,

С няколко думи това означава, че бенефициентите, които кандидатстват с инвестиционни проекти в областта на възобновяемите енергийни източници ще могат да реализират проекти с по-големи мощности. Разбира се това важи и за всички останали проекти по програма за развитие на селските райони, но при тях размера на проектите рядко достига горната граница на субсидията. Авансовото плащане пък означава, че при добро финансово управление, може да се избегне банковото кредитиране, което до сега представляваше значителна тежест за по-голяма част от кандидатите.

До сега оптимална инвестиция за една фотоволтаична централа се получаваше, когато се планира мощност между 65 и 74 kWh пик. При тези промени пълна оптимизация ще имаме при размер на цялостната инвестиция от 720 000 евро, което в мощност се изразява в 190 kWh пик.

Екипа на Finansirane.eu може да Ви окаже съдействие при подготовката и управлението на проектите към съответната програма!

ВИЖ СЪЩО

иновации

„Разработване на продуктови и производствени иновации“

Здравейте, приятели! Днес ще изместим фокуса от Програма за развитие на селски райони към ОП …

27 коментара

 1. Здравейте Димитър,

  До като не бъде официално променена наредбата важат старите параметри на Мярка 312. Новата е одобрена на министерско ниво, но има още няколко комисии, които трябва да одобрят. Това във времето не се знае кога ще стане. Така, че моя съвет към вас е да не бързате да договаряте кредита. Сега след нова година ще са ясни нещата, тъй като се очаква освен това да има и още леки козметични промени.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: http://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – Консултанска компания novek, http://www.novek.bg

 2. Димитър Андреев

  Здравейте г-н Янков,днес 26.10.2009г.в 09.ЗОм по радио Хоризонт от МЗХП -девоиче от разплащателната агенция все още съобщаваше за мярка 312, 200 000 Евро.Явно те незнаят за 500 000Евро,но ние г-н Янков залагаме при кредита не 200 000 а 500 000Евро.Е кое е вярно 200 000 или 500 000 Евро,банката не я интерсува какво е казал тоз или друг зам.министър нея я интирсуват само точни данни.Вие сам знаете това по-добре.Моите уважения към Вас и вашата фирма,но по точно,това рекъл,казъл не играе. С Уважение Димитър Андреев. ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН НА ДИМИТРОВЦИТЕ

 3. Здравейте Деян,
  За да бъде изменена наредбата трябва да мине технологично време…Това означава, че трябва да мине през няколко комисии преди това, както и да бъде одобрено от ЕК. До колкото имам информация се работи по въпроса… засега е прието само на министерско ниво.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: http://finansirane.eu/forum/

 4. Здравейте ,
  Какво стана с „промяната на прага на програмата „де минимис“ от 200 000 на 500 000 евро „?
  Пореден кьорфишек , но от кой ли ?

 5. Zdraveite!
  kak da nameria pari za razhodite po turisticheski proekt, koito triabva da napravia predi odobriavaneto mu. Za mene usloviata mna bankite sa nepostijimi.

 6. Ивайло Янков

  Здравейте Данаил,

  В зависимост от използваната технология между 2,5 дка. – 6 дка.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: http://finansirane.eu/forum/

 7. Danail Ivanov

  Gospodin Zdravkov,
  Iskam da popitam kolko dekara plosht mi trqbva pri investiciq na stoinost 300 320 hilqdi evro koqto dava мощност между 65 и 74 kWh пик.
  blagodarq vi

 8. Ивайло Янков

  Здравей Димо,
  Освен тези изменения по НРАЕДБА 29 от програма „РСР”, Мярка 312, ще има и промени относно авансовото плащане, което ще стане от 20% както е в момента на 50%, както и сумата от 200 000 евро ще стане 500 000 евро.

  Тази информация я имаме от „Министерство на земеделието и храните” също така те ни увериха, че това е прието на министерско ниво, просто за да бъде променена НАРЕДБАТА, трябва да мине през няколко комисии, във времето това означава 3 – 4 месеца за да може да се обнародва в „Държавен вестник”

  Линк: http://www.mzh.government.bg/Articles/633/Files/Proekt_Naredba_izm_Nar29_19062009633813680396562500.pdf

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: http://finansirane.eu/forum/

 9. Димо Гугучков

  Ивайло, моля да ни напишете къде може да прочетем потвърждението за смяната на прага „де минимис“ на програмата за селските райони от 200 000 на 500 000 Евро.

 10. Ивайло Янков

  Здравейте г – н Генчев,
  Освен лизинговото плащане промените ще засягат и авансовото плащане и то в посочените параметри. Очаква се да влезе в сила от следващия отворен прозорец за внасяне на проекто –предложения. Информацията я имаме от срещи с представители на „РА” и „МЗХ”.

 11. Ивайло Янков

  Здравей Даниел,
  За да получите пълния размер на безвъзмездната помощ проекта Ви трябва да е на стойност около 720 000 евро, тъй като имате 30% съ финансиране, при това положение имате пълна оптимизация спрямо безвъзмездни средства и съ финансиране от ваша страна. Това се има предвид. А при сегашното статукво имате пълна оптимизация при стойност на проекта 300 000 – 320 000 евро.

 12. Генчев

  Господин Янков,
  до този момент няма индикации и потвърждение за повишаване на авансовото плащане от 20 на 50 процента.Ясно е че ще има промени, но те най-вероятно няма да засягат аванса, а по скоро лизинговото плащане, което ще бъде включено в наредбите, както и някои други промени.Откъде черпите тази информация и кога очаквате да влязат в сила поправките в наредбите? Все пак избори идват и никой не работи.
  С уважение
  Генчев

 13. Daniel Danov

  Zdravei, Ivailo ! Az nemoga da razbera kak sled kato se e promenila gornata granica na praga na programata ot 200 000 na 500 000, 6te imame investicia ot 720 000 ? Ako obi4a6, obiasni mi go po- iasno. Ako e vazmojno, pi6i na moia Email. Blagodaria predvaritelno !
  S pozrav: Daniel

 14. Ивайло Янков

  Здравейте Благойка,

  Първо искам да Ви кажа, че концепцията Ви е малко объркана що касае банковото кредитиране.

  Повечето банки предлагат така нареченото „мостово кредитиране” това означава, че банката Ви предоставя кредит на база одобрен проект към програма (един вид това Ви е гаранцията към банката) „РСР” Мярка 312. При правилна финансово обосновка има възможност да се ползват авансово и междинно плащане по програмата, което ще Ви оптимизира доста взимането кредит от банка и няма да се наложи да плащате излишни лихви, както и сумите по кредита ще са много по малки.

  Но както съм казвал много пъти, най – добре е да се ползва добър консултант отколкото да се мъчите сама да вършете всичко, по този начин само губите време и средства и накрая може и нищо да не направите – Въпрос на собствено решение.

 15. Благойка

  имам къща в едно берковско село което е красиво и имам желание да развивам селски туризъм. Бях започнала да си подготвям документи по мярка 312, но банковата гаранция много ме затруднява тъй като банката за да ми я отпусне иска залог в град, а не приемат селски имот за залог.може ли да ми дадете някакъв съвет.

 16. Агломерация е процесът на сливането на големите градове и разположените около тях по-малки селища в една обща урбанизирана територия. Условията за възникването им са териториалната близост на населените места и сложните многообразни връзки между тях (икономически, социални, транспортни, културни).

 17. Димитър Василев

  Може и този въпрос да е обсъждан в сайта, но не мога да намеря обяснение на това, какво представляват алгомерационните ареали.
  Благодаря

 18. Ивайло Янков

  Здравейте Димитър,
  Община Панагюрище е приоритетна община по програма „РСР”, но влиза към агломерационните ареали на РБ, което означава, че вашия проект ще загуби – 20 точки, и ще трябва да се наваксват от останалите носещи точки изисквания.
  На посочения линк: http://finansirane.eu/?p=310 може да видите приоритетните и/или не приоритетните общини по програмата.

 19. Димитър Василев

  Здравейте, тъй като не намерих списък с приоритетните райони искам да попитам дали Панагюрище влиза в този списък или не, понеже имам наследствена земя там.
  Благодаря

 20. Ивайло Янков

  Здравейте Петър,
  Въпросите на тези отговори ги има както на нашия сайт, така и в условията на НАРЕДБА № 29 от 11. 08. 2008 г. за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 – 2013 г. (Обн., ДВ бр. 76 от 29.08.2008 г.).
  След като се запознаете с информацията и има нещо неясно по нея с най – голямо удоволствие ще Ви отговя на въпросите

 21. Петър Георгиев

  Здравейте г-н Янков,

  Първо,благодаря Ви за информацията,която преддоставяте чрез Вашия сайт и стимулирате усвояването на субсидиите.
  Тъй като смятам,че субсидията по „РСР“ изглежда доста интересна и имам свободна площ (земя),бихте ми дали повече информация -как и къде трябва да се кандидаства,какъв е шанса за одобрение,тромава ли е процедурата,колко време отнема ,какво предзначение трябва да има земята и др.

  Благодаря Ви предварително!

 22. Мисля, че информацията в сайта е достоверна и полезна.

 23. Мисля, че информацията в сайта е достоверна и полезна.

 24. Ивайло Янков

  До Gio
  Не знам какво имате предвид с израза „нечия собственост”…..Това не е слух а изпреварваща информация. Мога да се обзаложа с вас, че за следващия прозорец на внасяне на проектни предложения ще важат посочените финансови параметри. Все пак това е нашета работа!

 25. …самият сайт е нечия собственост – от тук и отговор на въпроса ти – ситуацията е предизборна и всяка клюка рязко сменя развоя на почти всеки разговор…

 26. Tova ima li go v niakoia zapoved ili naredba, ili e samo slux?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.