Начало / Анализи и статии / Да действаме – операция селски туризъм

Да действаме – операция селски туризъм

Следвайте следващите стъпки и създайте семейния бизнес на вашите мечти.

През последните 20 години туризма в България се характеризира с много висок темп на развитие, което доведе до ултра-урбанизиране и пренасищане в туристическите курорти.

Логично бе това да доведе до отлив на туристи и то платежоспособни туристи. Тази действителност всъщност въобще не прави нещата толкова черни, колкото медиите постоянно се опитват да втълпят на масовата аудитория. В крайна сметка, всеки проблем е довел и води до нови хоризонти, нови възможности за тези които са предприемчиви. Така е и сега – и този път нямаме изключение от правилото.

В този нюанс на туристическия пазар е закономерна появата на селския туризъм като алтернативен вид туризъм. Той противостои на масовия (индустриален туризъм), чиято материална база и туристически продукт характеризират вече една потискаща стандартизираност.

Селския туризъм, като почивка в селска местност се превръща не е само в мода, а необходимост предвид замърсяването на природната среда, динамичния и напрегнат ритъм на живот в градовете, което естествено подтиква хората към търсене на спокойствие и отмора сред чиста природна среда и по-усамотени места. Само за пример, в редица развити западноевропейски страни като Франция, Англия, Холандия, Ирландия, Германия, Испания и др. практикуването на селския туризъм се стимулира на национално равнище. Туристическите пътувания към села и селски местности заемат вече второ място след ваканциите на море. Тази тенденция не отминава и България.

Какво означава селски туризъм?

Определението за Селския туризъм обхваща всички туристически дейности, развивани на село. Основното е алтернативните среда и пространство, които той предлага. Тук се включват пътуването и транзитното преминаване през селските местности с кола, велосипеди, лодка, кон, а също и престой в селска къща. Селския туризъм се свързва както с посещение на селски местности, така и с възможност за провеждане на определена научно- изследователска дейност, свързана с хоби или професия. Определението включва и всичко, свързано със селскостопанското обкръжение, с определени събития, празници, музеи, посветени на производството на селскостопански продукти и с традициите и обичаите в тази област; също и формите на туризъм, които са директно свързани с една ферма, независимо дали е престой, просто минаване с обяд, някакви развлечения или еднократно пътешествие.

Ако имам идея, какво трябва да направя за да финансирам проект по селски туризъм?

Селския туризъм се финансира по мярка 312 по програма за развитие на селските райони, която стартира на 29.09.2008, а първите проекти ще могат да се внасят след 01.10.2008 година. Може да се кандидатства с проекти на стойност до 400 000 евро, като максималният грант (това са парите които ще получите безвъзмездно) е до 200 000 евро. Тъй като максимално допустимият размер на гранта е 70% от стойността на целия проект, икономически ще е най изгодно проекта да е на стойност от 300 000 евро или по-малко.

Преди да решите дали да инвестирате в изграждането на семеен хотел и/или развитието на селски туризъм е необходимо е добре да се запознаете с различните възможности за строителство и особено предимствата, които предоставят новите технологии.

Една от опциите са така наречените пасивни къщи. Това са сгради в които вътрешният климат може да се получи без активно отоплителна или охладителна система. Къщата може сама да се отоплява и да се охлажда без наличието на отоплителна или климатична инсталация и за това се нарича пасивна. Първоначалната инвестиция е по-скъпа, но дългосрочно инвестицията се оправдава.

Диаграма на пасивна къща

Друга опция е да използвате готова конструкция или така наречените сглобяеми къщи. Сглобяемите къщи са изработени на принципа на модулното конструиране. Самите модули (панели) се произвеждат в завод, след което се монтират на Вашия терен. На място се поставят допълнителните изолации и се изпълняват довършителните дейности (поставяне на подови настилки, външни и вътрешни облицовки). Основните предимства са: употребата на екологично чисти материали при производството на сглобяеми къщи, без допълнителна химическа обработка; липсата на мокри процеси и остатъчна влага; висококачествени изолационни материали; добра устойчивост при земетръс; фиксирана цена на проекта, която не се променя в процеса на монтаж; изключително кратки срокове на производство и монтаж.

 

Проект на сглобяема къща

Етапи в процеса на изграждане на хотел за селски туризъм:

1.      Първата стъпка е да регистрирате фирма – съветваме ви фирмата да бъде регистрирана като дружество с ограничена отговорност или като еднолично такова. Допълнителен плюс би било ако управителя на фирмата е жена;

2.      Следващата стъпка е избора и покупка на земя. Алтернативен вариант е да придобиете земята с учредяване на вещно право, тоест да намете земята за период не-по малък от 10 години с право на строеж;

3.      Изготвяне на подробен устройствен план;

4.      Ако терена е земеделски, задължително трябва да смените статута на земята. Ако обаче закупите терен, на който вече има построена сграда, тази стъпка отпада;

5.      Инвестиционен проект;

6.      Проектиране – проектът се прави от лицензиран архитект;

7.      Изготвяне на технически или работен проект за съответния вид строителство (монолитно или сглобяемо строителство)

8.      Изготвяне на количествени сметки – това е най-общо казано описание на материалите със съответните параметри (брой, квадратни метри или обем) и имена на производител;

9.      Получаване на разрешение за строеж от съответната община;

10.  Изготвяне на съответната документация, бизнес план и заявление за кандидатстване по мярка 312 за развитие на селските райони;

11.  Кандидатстване по мярка 312;

12.  Сключване на договор за финансиране на проекта;

13.  Намиране на първоначален източник на финансиране – информация за източниците на финансиране можете да получите от секцията кредитиране в нашия сайт.

14.  Стартиране с изпълнение дейностите по проекта/бизнес плана – това включва доставка на материали, строително – монтажни дейности, управление и пр.

15.  Приключването на дейностите по проекта, е съпътстващо с одит и преглед на цялата документация от страна на управляващия орган;

16.  Приключването на проекта завършва с неговото финансиране по мярка 312;

17.  Вече имате реален семеен бизнес, който можете да развивате.

Finansirane.eu може да Ви окаже съдействие и насоки при избора на подходящи консултанти в различните етапи. Finansirane.eu може да Ви съдейства при подготовката за изготвяне на съответната документация, бизнес план и заявление за кандидатстване по мярка 312 за развитие на селските райони.

ВИЖ СЪЩО

Ферма за отглеждане на риби – ВЪЗПОЛЗВАЙ СЕ !

До 30.07.2019 г.  се приемаха възраженията по повторното обществено обсъждане на документите за кандидатстване по мярка …

929 коментара

 1. Радостина

  Здравейте ,имам къща в село Жиленци Кюстендилско искам да я правя къща за гости май не попада в селския туризъм ,но някакви други варианти може ли да съществуват ,че й трябват ремонтни дейности?

 2. Здравейте, какво става ако кандидатсваш и част от разходите са приети като неоправдани, примерно закуването на 2 превозни средства вместо 1? Целият проект ли се отхвърля?

  Благодаря за информацията

 3. Здравейте имам готова къща област Кърджали село Бенковски на 12км от Златоград 7км от Кирково 50км от Гърция какви са възможностите за кандидатстване по програма между друготе се продава

 4. Здравейте,
  Имам голяма къща и голям двор в една махала на с. Златна Панега, обл. Ловеч. Има нужда от довършителни работи. Района позволява ли ми да кандидатствам по мярка 6.4 за къща за гости? Ако не позволява, какви други варианти за финансиране има за осъществяване на идеята ми? Благодаря ви!

  • Здравейте,
   стана ясно, че инвестициите в къщи за гости са допустими за финансиране по мярка 6.4, но при изключително ограничени условия. Предстои да бъде изготвен списък с райони, които по икономическо и статистическо значение са с алтернативен туризъм. Към момента този списък не е актуален, но се надяваме, че до средата на година ще има поне негов проект – публикуван за обществено обсъждане.
   Мярката предстои да отвори за прием през ноември 2017г., но предвид политическата ситуация в страната е възможно да остане за първото тримесечие на 2018г.
   Други варианти за реализирането на подобен тип инвестиция – няма.

 5. Светлин Братанов

  Здравейте,
  Имам стара къща в с.Граничар Бургаски окръг, мога ли да кандидатствам за еврофондовете по селски туризъм. Имам стара къща с двор в Котел – там каква е ситуацията по еврофондове?
  Благодаря
  Светлин

  • Здравейте,
   стана ясно, че инвестициите в къщи за гости са допустими за финансиране по мярка 6.4, но при изключително ограничени условия. Предстои да бъде изготвен списък с райони, които по икономическо и статистическо значение са с алтернативен туризъм. Към момента този списък не е актуален, но се надяваме, че до средата на година ще има поне негов проект – публикуван за обществено обсъждане.
   Мярката предстои да отвори за прием през ноември 2017г., но предвид политическата ситуация в страната е възможно да остане за първото тримесечие на 2018г.

 6. Здравейте имам 20 дек гори в с.Дивля общ.Земен имам идея за направа на завод за преработка на горски продукти (боровинки капини гъби и билки ) какви са възможностите и колко е финансирането.И още една идея за ловно стопаство хижа със стаи за спане и лов търся някоя друга идея за да избера най добрата и финансирана Може ли да ме посъветвате

  • Здравейте,
   идеите Ви биха могли да бъдат реализирани по мерки 4.2 и 6.4 от Програма за развитие на селски райони.
   За да получите повече информация, ще Ви помоля да се обадите на телефон: 02/ 489 6959.

 7. Марияна

  Здравейте искам да закупя къща вила за селски туризъм в гр Троян как мога да получа повече информация.Имате ли представител в града или тел на който мога да се обадя за повече информация

  • здравейте,
   инвестицията за къща за гости е допустима, но закупуването на готова къща/вила е недопустимо по мярка 6.4 от Програма за развитие на селски райони. Повече информация може да получите на телефон:
   02/ 489 6959

 8. Здравейте,

  Имаме имот,къща с двор в курортно селище Старозагорски мин бани .Искам да разбера какви са възможностите за кандидатстване по програми за развитие на селските райони.

 9. Инна Щерева

  Здравейте, имам къща в село Велчево, което знам, че до момента не попадаше в общините за финансиране, но все пак да Ви попитам дали има някакви промени? Има много природни и културни забележителности наоколо. Благодаря!

 10. Валентина

  Здравейте!
  Имам семеен хотел с. Кранево община Балчик.Мога ли да кандидатствам по програмата за развитието на селските райони ,за да го :
  -преустроя като дом за възрастни хора
  или
  -да извърша ремонт с цел енергийна ефективност.

  • Надя Петрова Иванова

   Закупих къща в квартал на гр,Добрич -Рилци.Мястото е тихо и спокойно .Мога ли да кандидатствам и каква е следващата стъпка .Благодаря.

 11. Здравейте,
  подмярка 6.4 финансира ли построяването на глинени и сламени къщи?
  Благодаря ви.

 12. Димитрина Щерева

  Здравейте, имам къща в село Велчево, обл. Велико Търново. Купих я с цел селски туризъм.Наблизо има много манастири и забележителности. Мога ли да кандидатствам по някоя програма. Имате ли офис във Варна?

  • Димитрова

   Здравейте!Имам парцел в село Баня,община Разлог.Мога ли да кандидатствам по програмата за развитие на селските райони.Имам идея за построяване на къща за гости.Кога ще се приемат необходимите документи за кандидатстване по мярка 6.4?

 13. Лазарова

  Имам парцел и къща в с. Луков о община Своге мога ли да кандидатствам по програмата за развитието на селски те райони

  • Здравейте,
   бихте могли да кандидатствате по Програма за развитие на селски райони- мярка 6.4 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“.
   За повече информация, заповядайте на среща в някой от офисите ни в страната.

 14. Радостина

  Здравейте,имам двуетажна къща с двор в с.Долен общ . Златоград на мое име . Мога ли да кандидатствам по програмата за къща за гости или семеен хотел. Благодаря.

  • Здравейте,
   бихте могли да кандидатствате по Програма за развитие на селски райони, за изграждане на къща за гости/хотел. За повече информация, заповядайте на среща в някой от офисите ни в страната.

 15. Радостина Табакова

  Здравейте,г-н Янков! Имаме закупен имот в с.Жеравна,община Котел.Имаме вс.изброени точки по-горе до номер 6,а също и разрешение от общината за строеж.Инвестиционен проект,скица,виза.Ние сме от Бургас.Искаме да се консултираме с вашата фирма.Имате ли офис тук в Бургас?

  • Здравейте,

   Не разполагаме с офис в град Бургас, като най-близко разположеният ни офис е в град Сливен. Може да запазите час за среща, за офиса в град Сливен, на телефон: 0876/ 377833.

 16. Димитрина Малева

  Здравейте, имаме имот къща в.с Барутин общ.Доспат

  Дали ще е възможно да кандидатстваме по програма за развитие на селските райони.
  Благодаря предварително за отговора.

 17. Пламен Иванов

  Здравейте,
  1) Имам вила в община Червен бряг с прилежащи 5 декара овощни градини,стар плувен басейн и идея за селски туризъм.Мога ли да кандидатствам по програма“Развитие на селските райони“.
  2) Закупил съм 80 декара ябълкови овощни градини подлежащи на бракуване с идеята за създаване на нови орехови градини по 4.1 и уплътняващи култури поради голямата схема на засаждане на ореха и бавното му влизане в плододаване. Наясно съм,че става на въпрос за два различни проекта по различни мерки в различни периоди.Имам нужда от сериозна консултация за да започна от някъде и да не изпусна сроковете за кандидатстване.Ще чакам отговор.

  • Здравейте,

   може да реализирате и двете си идеи по Програмата. Добре ще е да направим консултация/която е безплатна/, на която ще можем да обсъдим всички възможности за реализацията на Вашите идеи.
   Може да запазите час на телефон: 02/ 489 69 59 /офис София/.

 18. Деян Тодоров

  Здр г-н Янков. Въпросът ми е Парцел в град Берковитца област Монтана. Възможно ли е финансиране на проекта ми за къща и ресторант за гости?

 19. Здравейте! Притежавам имот в с. Плачи дол, Общ. Добричка.
  Бих ли могла да се ползвам от услугите ви и какво ще ми струва това?
  Благодаря!

  • Здравейте,

   бихте могла да се възползвате от нашите услуги. Добре е да дойдете на място в някой от офисите ни в страната, за да обсъдим подробно какво Вашата идея и стойността на услугите ни.

 20. Димитър

  Здравейте, имам стара къща в с.добростан,асеновград с страхотна гледка.мога ли да я превърна в къща за гости с финансиране?и ако да, по-коя мярка,има ли срокове? Благодаря предварително

  • Здравей Митко,

   За област Пловдив, приоритетните общини са Брезово, Калояново, Карлово, Кричим, Куклен, Лъки, Марица, Перущица, Първомай, Раковски, Родопи, Садово, Сопот, Стамболийски, Съединение, Хисаря. Асеновград не попада под този обхват и за съжаление не можеш да реализираш идеята си в с. Добростан. Все пак ако имаш подходящ парцел в някоя от приоритетните общини, можеш да се свържеш с нашия офис в град Пловдив, където ще получиш адекватен и компетентен съвет.

 21. Марияна

  Имаме къща във Вълчи дол, която има нужда от ремонт. Искаме да я преустроим като малък семеен хотел. Нямаме възможност на този етап. Дали бихме могли да кандидатстваме по проект?

  • Здравей Марияна,

   Вълчи Дол – област Варна попада под обхвата на приоритетните общини. Тоест може да реализирате подобен проект. За повече и по-подробна информация можеш да си запазиш час за консултация, като се обадиш в някой от нашите офиси поне един ден предварително.

 22. Може ли да се кандидатства за къща в Полски Тръмбеш

  • Здравей Иванка,

   Полски Тръмбеш – област В. Търново попада под обхвата на приоритетните общини. Тоест може да реализирате подобен проект. За повече и по-подробна информация можеш да си запазиш час за консултация, като се обадиш в някой от нашите офиси поне един ден предварително.

 23. Александър

  Здравейте! Бих желал да закупя водоем на територията на община Брезник и да реализирам проект едновременно с рибарство и аквакултури и развитие на селските райони, искам да построя къщички на самия водоем за спорт и отдих!

  • Здравей Александър,

   Идеята е добра, но това, което възнамеряваш да направиш са два различни проекта, които биха се осъществили по две различни програми. За повече и по-подробна информация можеш да си запазиш час за консултация, като се обадиш в някой от нашите офиси поне един ден предварително.

 24. Бихте ли ми дали адрес на офис във Варна, за да мога да получа подробна информация за реализация на моя проект.

  • Здравей Петър,

   В момента не разполагаме с офис в град Варна. Може да посетите някой от нашите други офиси.

 25. Имам къща в село Солник, която смятам да ремонтирам и преустроя в къща за гости.В съседство да изградя още една.Мога ли да бъда финансиран по Подмярка 6.4 от ПРСР 2014-2020.

  • Привет Петър!

   Ако става въпрос за село Солник в община Долни Чифлик би могъл да реализираш твоята идея по Подмярка 6.4. За повече и по-подробна информация би могъл да се обърнеш към някой от нашите офиси в София, Варна, Пловдив или Сливен, като се обадиш и запишеш един час за безплатна консултация.

  • daniela viktorova

   Здравейте,
   Имаме вила в с. Рибарица, община Тетевен, с недовършен втори етаж и първи, нуждаещ се от ремонт. Искаме да я превърнем в къща за гости. Какви са възможностите за европейско финансиране?

  • Здравейте,
   възможностите за финансиране на този тип дейност, се свеждат до мярка 6.4 от ПРСР. Повече и по-подробна информация, може да получите в някой от офисите ни в страната, които може да видите в секция: контакти.

 26. Росен Пешев

  Здравейте,

  Имам имот,къща с двор в с. Долна Козница Кюстендилски окръг община Невестино моя собственост на мое име ,като физическо лице.Искам да разбера какви са възможностите за кандидатстване по програми за развитие на селските райони.
  Благодаря предварително за отделеното внимание.

  • Камелия Димитрова

   Здравейте Росен Пешев,
   На територията на общ. Невестино бихте могли да финансирате проект за къща за гости по ПРСР 2014-2020 и по-конкретно по Подмярка 6.4. Финансирането по тази мярка е 75 % от общите допустими разходи по проекта. За повече информация запазете безплатен час за консултация сега – 02 489 69 59!

 27. imam kushta na dva etaja malko pove4e ot 200 kv m iskam da q napravq semeen hotel ili neshto ot sorta , dosta golqm parcel v goce del4evsi region moga li da kandidatstvam za subsidirane

  • Камелия Димитрова

   Здравейте Eli,
   Бихте могли да финансирате проект за изграждане на къща за гости в общ. Гоце Делчев. Финансирането по програмата е 75 % от общите допустими разходи по проекта. За повече информация запазете безплатен час за консултация сега – 02 489 69 59!

 28. imam dvrno mqsto ot dqdo mi 2dekara iskam da napravq ne6to kato tyristi4iska k6ta s basen selo troqnovo oblast byrgas ob6tina kaminovo

  • Камелия Димитрова

   Здравейте Milka Dobreva,
   С. Трояново, община Камено попада в общините в списъка със селски райони от ПРСР. Бихте могла да финансирате проект за изграждане на къща за гости на територията на тази община. Финансирането по мярката е 75 % от общите допустими разходи по проекта. За повече информация запазете безплатен час за консултация сега – 02 489 69 59!

 29. Ася Недева

  Здравейте,

  Имаме имот,къща с двор в село Павелско община Чепеларе.Искам да разбера какви са възможностите за кандидатстване по програми за развитие на селските райони.

  Благодаря предварително за отделеното внимание.

  • Камелия Димитрова

   Здравейте Ася Недева,
   Исканата от Вас дейност може да бъде финансирана по Подмярка 6.4 от ПРСР 2014-2020. Финансирането по тази мярка е 75 % от общите допустими разходи по проекта. За повече информация запазете безплатен час за консултация сега – 02 489 69 59!

 30. Ивайло Янков

  Здравейте Деница,

  Исканата от вас дейност не може да бъде финансира по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Велико Търново, не е сред приоритетните за програмата.

 31. Георги Ангелов

  Здравейте,

  Имаме имот,къща с двор в централната част на град Средец обл.Бургас.Искам да разбера какви са възможностите за кандидатстване по програми за развитие на селските райони.

  Благодаря предварително за отделеното внимание.

  • Ивайло Янков

   Здравейте Георги,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Средец е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.