Начало / Анализи и статии / Да действаме – операция селски туризъм

Да действаме – операция селски туризъм

Следвайте следващите стъпки и създайте семейния бизнес на вашите мечти.

През последните 20 години туризма в България се характеризира с много висок темп на развитие, което доведе до ултра-урбанизиране и пренасищане в туристическите курорти.

Логично бе това да доведе до отлив на туристи и то платежоспособни туристи. Тази действителност всъщност въобще не прави нещата толкова черни, колкото медиите постоянно се опитват да втълпят на масовата аудитория. В крайна сметка, всеки проблем е довел и води до нови хоризонти, нови възможности за тези които са предприемчиви. Така е и сега – и този път нямаме изключение от правилото.

В този нюанс на туристическия пазар е закономерна появата на селския туризъм като алтернативен вид туризъм. Той противостои на масовия (индустриален туризъм), чиято материална база и туристически продукт характеризират вече една потискаща стандартизираност.

Селския туризъм, като почивка в селска местност се превръща не е само в мода, а необходимост предвид замърсяването на природната среда, динамичния и напрегнат ритъм на живот в градовете, което естествено подтиква хората към търсене на спокойствие и отмора сред чиста природна среда и по-усамотени места. Само за пример, в редица развити западноевропейски страни като Франция, Англия, Холандия, Ирландия, Германия, Испания и др. практикуването на селския туризъм се стимулира на национално равнище. Туристическите пътувания към села и селски местности заемат вече второ място след ваканциите на море. Тази тенденция не отминава и България.

Какво означава селски туризъм?

Определението за Селския туризъм обхваща всички туристически дейности, развивани на село. Основното е алтернативните среда и пространство, които той предлага. Тук се включват пътуването и транзитното преминаване през селските местности с кола, велосипеди, лодка, кон, а също и престой в селска къща. Селския туризъм се свързва както с посещение на селски местности, така и с възможност за провеждане на определена научно- изследователска дейност, свързана с хоби или професия. Определението включва и всичко, свързано със селскостопанското обкръжение, с определени събития, празници, музеи, посветени на производството на селскостопански продукти и с традициите и обичаите в тази област; също и формите на туризъм, които са директно свързани с една ферма, независимо дали е престой, просто минаване с обяд, някакви развлечения или еднократно пътешествие.

Ако имам идея, какво трябва да направя за да финансирам проект по селски туризъм?

Селския туризъм се финансира по мярка 312 по програма за развитие на селските райони, която стартира на 29.09.2008, а първите проекти ще могат да се внасят след 01.10.2008 година. Може да се кандидатства с проекти на стойност до 400 000 евро, като максималният грант (това са парите които ще получите безвъзмездно) е до 200 000 евро. Тъй като максимално допустимият размер на гранта е 70% от стойността на целия проект, икономически ще е най изгодно проекта да е на стойност от 300 000 евро или по-малко.

Преди да решите дали да инвестирате в изграждането на семеен хотел и/или развитието на селски туризъм е необходимо е добре да се запознаете с различните възможности за строителство и особено предимствата, които предоставят новите технологии.

Една от опциите са така наречените пасивни къщи. Това са сгради в които вътрешният климат може да се получи без активно отоплителна или охладителна система. Къщата може сама да се отоплява и да се охлажда без наличието на отоплителна или климатична инсталация и за това се нарича пасивна. Първоначалната инвестиция е по-скъпа, но дългосрочно инвестицията се оправдава.

Диаграма на пасивна къща

Друга опция е да използвате готова конструкция или така наречените сглобяеми къщи. Сглобяемите къщи са изработени на принципа на модулното конструиране. Самите модули (панели) се произвеждат в завод, след което се монтират на Вашия терен. На място се поставят допълнителните изолации и се изпълняват довършителните дейности (поставяне на подови настилки, външни и вътрешни облицовки). Основните предимства са: употребата на екологично чисти материали при производството на сглобяеми къщи, без допълнителна химическа обработка; липсата на мокри процеси и остатъчна влага; висококачествени изолационни материали; добра устойчивост при земетръс; фиксирана цена на проекта, която не се променя в процеса на монтаж; изключително кратки срокове на производство и монтаж.

 

Проект на сглобяема къща

Етапи в процеса на изграждане на хотел за селски туризъм:

1.      Първата стъпка е да регистрирате фирма – съветваме ви фирмата да бъде регистрирана като дружество с ограничена отговорност или като еднолично такова. Допълнителен плюс би било ако управителя на фирмата е жена;

2.      Следващата стъпка е избора и покупка на земя. Алтернативен вариант е да придобиете земята с учредяване на вещно право, тоест да намете земята за период не-по малък от 10 години с право на строеж;

3.      Изготвяне на подробен устройствен план;

4.      Ако терена е земеделски, задължително трябва да смените статута на земята. Ако обаче закупите терен, на който вече има построена сграда, тази стъпка отпада;

5.      Инвестиционен проект;

6.      Проектиране – проектът се прави от лицензиран архитект;

7.      Изготвяне на технически или работен проект за съответния вид строителство (монолитно или сглобяемо строителство)

8.      Изготвяне на количествени сметки – това е най-общо казано описание на материалите със съответните параметри (брой, квадратни метри или обем) и имена на производител;

9.      Получаване на разрешение за строеж от съответната община;

10.  Изготвяне на съответната документация, бизнес план и заявление за кандидатстване по мярка 312 за развитие на селските райони;

11.  Кандидатстване по мярка 312;

12.  Сключване на договор за финансиране на проекта;

13.  Намиране на първоначален източник на финансиране – информация за източниците на финансиране можете да получите от секцията кредитиране в нашия сайт.

14.  Стартиране с изпълнение дейностите по проекта/бизнес плана – това включва доставка на материали, строително – монтажни дейности, управление и пр.

15.  Приключването на дейностите по проекта, е съпътстващо с одит и преглед на цялата документация от страна на управляващия орган;

16.  Приключването на проекта завършва с неговото финансиране по мярка 312;

17.  Вече имате реален семеен бизнес, който можете да развивате.

Finansirane.eu може да Ви окаже съдействие и насоки при избора на подходящи консултанти в различните етапи. Finansirane.eu може да Ви съдейства при подготовката за изготвяне на съответната документация, бизнес план и заявление за кандидатстване по мярка 312 за развитие на селските райони.

ВИЖ СЪЩО

Ферма за отглеждане на риби – ВЪЗПОЛЗВАЙ СЕ !

До 30.07.2019 г.  се приемаха възраженията по повторното обществено обсъждане на документите за кандидатстване по мярка …

929 коментара

 1. Ивайло Янков

  Здравейте Ваня,
  За да сте допустим кандидат по програма „Развитие на селските райони“ исканата от вас дейност трябва да се развива под обхвата на следните приоритетни общини за област Смолян, а те са както следва: Баните, Борино, Девин, Доспат, Златоград, Мадан, Неделино, Рудозем, Чепеларе
  За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

 2. Здравейте,

  Има ли някакъв шанс за получаване на събсидия за разширйване на вилата ми, която се намира в близост до град Батак, община Батак, област Пазарджик?

  Поздрави!

  • Здравейте,
   Имаме къща в с.Кутела, област Смолян имаме ли шанс да кандидатстваме по проект и до кога е срока за подаване на документи?

   Много Благодаря!

 3. Никокай Тончев

  Здравейте, г-н Янков!
  Имам къща в малко селище по пътя Гурково-Търново „Хаин Боаз“. Мястото е тихо и спокойно. Селището се състои от няколко съседни къщи, но за съжаление не се обитават. Искам да започна свои бизнес в сверата на селския туризъм. Млад и ентусиазиран човек съм. Интересува ме по коя програма мога да кандидатствам и какъв е редът на нещата които трябва да се направят преди кандидатстването. Благодаря!

  • Ивайло Янков

   Здравейте Николай,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че дейността се развива под обхвата на приоритетна община за програмата. Тях може да видите тук: https://finansirane.eu/?p=310
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 4. Антон Тотев

  Здравейте г-н Янков,
  как да се свържа с вас и имате ли в Пловдив офис?

  • Ивайло Янков

   Здравейте Антон,

   Към момента нямаме офис в град Пловдив. Заповядайте на среща при нас в София, като ни уведомите поне един ден предварително.

 5. Антон Тотев

  Здравейте,
  имам няколко имота в село Средно Градище, община Чирпан, област Стара Загора, а именно това са:
  – наследствена къща с 2 декара двор и пристройки към нея – нуждаеща се от леки ремонти.
  – наследствена стопанска постройка – обор за овце или кози – нуждаеща се от значителен ремонт, с 2,5 декара прилежаща площ към него, недалеч от къщата в края на селото.
  – 30 декара наследствена земеделска земя, от която 10 декара лозя винени сортове, нуждаещи се от въстановяване, останалата е ниви.
  Тези имоти се водят на майка ми на името.
  Интересува ме може ли да кандидатстваме с тези имоти по някоя от мерките по програмата за развитие на селските райони като желая да стартираме бизнес, който включва къща за гости, животновъдство и преработка на собствената продукция и лозаро-винарска дейност? По коя мярка може да кандидатстваме, какви са условията да кандидатстваме и каква част от проекта трябва да бъде финансирана със собствени средства?
  Моля да ми отговорите на емейла.
  Благодаря предварително за отговора ви.
  С уважение: Антон Тотев

  • Ивайло Янков

   Здравейте Антон,

   Исканата от вас дейност/и би могла да се финансира по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Чирпан е сред приоритетните за програма.

   За повече и по подробна информация запоявайте при нас!

 6. Николай

  Здравейте мисля да закупя къща с 2дк. земя на 3ет. намира се в с.Гурково община Ботевград дали е възможно да кандидатствам по някоя програма. Искам да я пригодя на къща за гости което винаги ми е било мечта. Довиждане надявамсе за съвет.

  • Ивайло Янков

   Здравейте Николай,

   Исканата от вас дейност би могла да се финансира по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Ботевград е сред приоритетните за програмата.

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 7. Наташа Илийкова

  Здравейте,
  имам къща на 4 етажа в с. Давидково община Баните. По коя програма мога да кандидатствам – къща за гости или тип хотел. Благодаря!

  • Ивайло Янков

   Здравейте Наташа,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Баните е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 8. Здравеите имам 4 декара земя в село Сестримо община Белово има 3 постройки с статут търпимост искам да построя 3 4 къщички за гости .Възможно ли е да се кандидатства за финансиране и можете ли да ми кажете какъв е реда. Благодаря Ви

 9. Здравеите,имам двуетажна фамилна къща в село факия,общ.Средец ,обл. Бургаска с 500 кв.м. двор с с пристроика до къщата,където дядо ми е гледал животни ,мога ли да кандидастжам по някаква мярка и можете ли да ми помогнете .Предварително благодаря за вниманието

  • Ивайло Янков

   Здравейте Пламен,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Средец е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация може да посетите нашия офис в град Сливен. Техните контакти може да вземете от нашия сайт.

 10. илия илиев

  Здравейте ,имам заведение в село Левски община Панагюрище и искам да си разширя бизнеса има ли някакъв начин

  • Ивайло Янков

   Здравейте Илия,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Панагюрище е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 11. Забравих да добавя, че всичко това се случва в гр. Разлог.

  • Ивайло Янков

   Здравейте Марин,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 12. Здравейте!
  Имам бизнес план за изграждане на разсадник + парник за отглеждане основно на дървета и декоративни растения. Имам лична земя около 2 дка,към която мога да наема за 10 години още 4 дка. Също така съм съсобственик в ООД.
  1.Възможно ли е да получа някакво финансиране?
  2. Ако е възможно трябва ли да се регистрирам като земеделски производител или мога да си използвам фирмата?

 13. здр имам частен имот в гористата част на гр Велинград искам да направа къща за гости с природно чисти продукти и билки който да консумират какви са стъпките и как да се свържа с вас за допълнителен разговор

  • Ивайло Янков

   Здравейте Мирослава,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Велинград е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 14. Анелия Книжарова

  Здравейте, имаме къща в село Осиково, община Девин, област Смолян. Може ли да се кандидатства по програма РСР за развиване на селски туризъм и след сериозен ремонт да се превърне в къща за гости. И ако може кога трябва да се започне с подготовка на проекта, за да се спазят сроковете за подаване на всички документи за кандидатстване?

  • Ивайло Янков

   Здравейте Анелия,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Девин, е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при анс!

 15. Tsvetelina Todorova

  Здравейте Г-н. Янков,

  аз и семейството ми живеем в Германия, но разполагаме с имот (къща с дворно място-1000 кв.м.) в с.Пороище, общ. Разград. Бихме желали да развиваме селски туризъм. Интересува ме, имаме ли право да кандидатстваме по програмата за развитие на селските райони, както и какви са необходимите документи и сроковете за представянето им.
  Ще Ви бъда много благодарна за предоставената информация.

  С Уважение Г-жа. Тодорова

  • Ивайло Янков

   Здравейте Цветелина,
   Село Пороище попада под обхвата на община Разград, която не е сред приоритетните за програмата. За да сте допустим кандидат по програмата, дейността трябва да се развива под обхвата на следните приоритетни общини за област Разград, а те са както следва: Завет, Исперих, Кубрат, Лозница, Самуил, Цар Калоян

 16. КРИСТИНА НАЧЕВА

  Имам къща с 4 дка дворно място в с.Бели Брод намира се до река Рибине красива с водните лилии.Интересува ме мога ли да кандидатствам по програма за развитие на селските райони 312 за къща за гости и кога се подават молбите .Колко време отнема изготвянето на проекта.Благодаря Ви!

  • Ивайло Янков

   Здравейте Кристина,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Бойчиновци е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 17. Здравейте , имам къща в близост до Трявна, мога ли да кандидатствам по програма селски
  туризъм и какви са условията?

 18. Христофор Крумов

  Здравейте, притежавам парцел в гр. Плиска, обл. Шумен. Бих ли могъл да кандидатствам по програма за развитие на селските райони, като целта е къща за гости. Има ли изобщо такава програма през новия 2014-2020г. период и какъв е размерът на субсидията. Благодаря предварително.

  • Ивайло Янков

   Здравейте Христофор,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Каспичан е сред приоритетните за програмата.
   Нашия най – близък офис е в град Варна, където може да направите среща на място.

 19. Здравейте. Притежавам стара наследствена къща в с. Ярджиловци, общ Перник. Интерсесува ме мога ли да кандидатсвам по проектите за развитие на селски туризъм.

  • Ивайло Янков

   Здравейте Соня,
   Исканата от вас дейност не може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Перник не е сред приоритетните за програмата.
   За да сте допустим кандидат по програма трябва да се ориентирате към някоя от следните приоритетни общини за област Перник, а те са както следва: https://finansirane.eu/?p=310

 20. Ivailo iordanov

  Здравейте наследник съм на земи в село Камен бряг искам да развия селски туризъм и се питам дали е възможно?

  • Здравейте Ивайло,
   Село Камен бряг е изключено за финансиране по програма „Развитие на селските райони“, тъй като е с развит масов туризъм.

 21. Todor Arabadzheiv

  Zdraveite imam kashta sas dekar dvor vav selo Cherni Vrah , obshtina Kameno . iskam tam da razviq selski turizam . Dali se otpuska finansirane v tazi obshtina ?
  do kakva suma moje da se otpusne ?

  • Ивайло Янков

   Здравейте Тодор,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Камено е сред приоритетните за програмата.

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 22. Zdraveite! Iskame da uchastvame po vashite programi.imame sobstven imot razreshitelno za stroesh i vsichki drugi dokumenti.Imota se namira v selo Obrochishte obshtina Dobrich.kakyv e nachina da kandidatstvame po programata?blagodarim vi predvaritelno

  • Ивайло Янков

   Здравейте г-н Василев,

   Ако имате предвид село Оброчище (тъй като сте писал на латинаца) попада под обхвата на община Балчик, която е сред приоритетните за програмата и Вие може да кандидатствате с проект за финансиране за исканата от вас дейност.

 23. Здравейте,

  имам следното питане: тъй като по зададените общини, град Царево не влиза в РСР каква е възможността да се финансира изграждането на къмпинг в гр.Царево?

  А по коя мярка може да се финансира изграждането на силузи и какъв е процента, който се отпуска?

  Благодаря предварително.

  • Ивайло Янков

   Здравейте Надя,

   Къмпинга попада под обхвата на туризма и не може да се кандидатства по програма „ПРС“, ако общината е изключена за финансиране в сектор туризъм. Трябва да се ориентирате към място което попада под обхвата на приоритетна община, но населено място което е допустимо за финансиране на проекти в сферата на туризма.

 24. Здравейте
  На какви условия трябва да отговаря фирмата, която кандидатства по Програма „РСР“. Задължително ли е да е регистриран земеделски производител. Кои са комулативните фактори, на които трябва да отговаря дадено дружество. Благодаря

  • Ивайло Янков

   Здравейте Биляна,
   Няма как в един пост да Ви обясня на какви условия трябва да отговаря фирмата! Може да се кандидатства, като с фирма, която е регистрирана , като земеделски производител, така и с нормална фирма, която е регистрирана по местонахождение на инвестицията.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 25. Ивайло Янков

  Здравейте Анжела,

  Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Павликени е сред приоритетните за програмата.
  За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 26. Интересува ме мога ли да кандидатствам по програма за развитие на селските райони 312 за къща за гости и кога се подават молбите .Колко време отнема изготвянето на проекта.Благодаря Ви!

 27. Zdraveite,iskam da razviq kashta za gosti c Vishovgrad obshtina Pavlikeni moje li da kandidatstvam po tazi programa razvitie na selskite raioni i kakva suma mi bi otpusnata

 28. Костадин Манов

  Здравейте!Имам двуетажна къща с двор 1450 кв .м . в село Роза,община Тунджа.Интересува ме мога ли да кандидатствам по програма за развитие на селските райони 312 за къща за гости и кога се подават молбите .Колко време отнема изготвянето на проекта.Благодаря Ви!

 29. plamen Kovachev

  a po mlad fermer kak da kandidastvam

  • Ивайло Янков

   Здравейте Пламен,

   Моля да се свържете с нашия офис в Сливен, който се занимава с подготовката на проекти по Млад фермер.

 30. Ваня Кръстева

  Здравейте,
  Мога ли да кандидатствам за финансиране по някоя от програмите, за изграждане на комплекс от открит и закрит плувен басейн в Община Елин Пелин?

  • Ивайло Янков

   Здравейте Ваня,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Елин Пелин е сред приоритетните за програмата.

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 31. Гергана Йорданова

  Здравейте, имам двуетажна къща в с. Бероново общ. Сунгурларе обл. Бургас, бих искала да попитам мога ли да кандидатствам по някоя програма за развитие на селските райони, има ли някакви срокове за изпълнение на проекта и проблем ли е че има къща на мястото?

  • Ивайло Янков

   Здравейте Гергана,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Сунгурларе е сред приоритетните за програмата.

   За тази година се очаква да отворят прозорците за набиране на проект май/юни, което означава, че трябва да сме готови до този период.

 32. Blagodarq vi za informaciqta kade trqbva da doida daite mi adres ili telefon za vrazka

  • Ивайло Янков

   Адрес – София (Централен ОФИС):

   България, 1404 – София, кв. “Манастирски ливади”
   Ул. “Шарл Шампо” Блок № 18 Ет: 1 Офис: 1

   Тел: +359 (0)898 471 093
   Тел: +359 (0)2 489 69 59
   Е – поща: [email protected]

 33. Zdraveitye gn.Zdravkov ,imam ka6ta v s. Gugutka ob6tina Ivailovgrad edin izklu4itelno krasiv raion ,iskam da kandidatstvam po programata za subsidii za selski turizam,kam kogo trqbva da se obarna i popada li na6iq paion v grafata za selski turizam? 6te vi bada izklu4itelno blagodarna ako mi dadete informaciq.Predvaritelno vi blagodarq

  • Ивайло Янков

   Здравейте Димитрина,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Ивайловград е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 34. Mariana Vasileva

  Zdraveite,imam imot 6 dka s.Kucuzica,obst.Belogradchik,obl.Vidin,bih li mogla da kandidatsvam po programa za razvitie na selskite raioni,kato ideqta mi e da se izgradi eko kompleks s eko park i eventualno parvonachalnite razhodi po proekta v kakvi razmeri sa? Blagodarq !

  • Ивайло Янков

   Здравейте Марияна,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“. За повече и по подробна информация, заповядайте при нас.

 35. Свилен Ковачев

  Здравейте,притежаваме место 1,2дка.в село Копра -Варненско и то мисля че попада по мярка 312 за развитие на селския туризъм ,защото е към овщина -Девня.Въпросът ми е следният 600кв.м.са наши а другите 600кв .м.са на чичо ми.Мога ли да кандидатствам по програма за развитие на селския туризъм.Моля да ми посочите от къде трябва да започна.Благодаря ви предварително.

  • Ивайло Янков

   Здравейте Свилен,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Девня е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация, заповядайте при нас!

 36. Ралица Стоянова

  Здравейте,
  Бих ли могла да кандидатствам за безвъзмездно подпомагане по евро програми за доразвитие на малък бизнес.
  Имам фризъорски салон намиращ се в кв. Витоша в който има възможност да работят 6 човека персонал ( 4 фризьорки на смени и 2 маникюристки) за момента работят 2 ма човека. Салона работи от 2 месеца и нещата вървят добре като за стартиращ бизнес но нямам финансова възможност за наемане на повече персонал и по голяма реклама.

 37. Здравейте,

  Притежавам имот в с.Склаве, област Благоевград, който представлява – къща с пристройка към нея и голям двор.Искам да попитам мога ли да кандидатсвам по някоя от мерките и какви са стъпките по осъществяването на подобен проект.Как се определя до каква сума може да се кандидатства и на какви условия

  • Ивайло Янков

   Здравейте Георги,
   Моля заповядайте при за повече и по подробна информация, тъй като няма как в един имейл да Ви обясня нещо за което не се знае какво се иска!

 38. Дени Каменова

  здравейте, имам недовършена постройка в местността „Маркова могила“, община червен бряг, област плевен. Искам да я развия като къща за гости, мога ли да кандидатствам по програмата „Развитие на селските райони“? И ако мога, моля за повече информация.

 39. plamen Kovachev

  блягодаря за отговора,а къде трябва да доида и трябва ли да нося нещо с мене

  • Ивайло Янков

   Здравейте отново,

   Моля заповядайте в нашия офис! Адреса може да го видите на нашия сайт!

 40. plamen Kovachev

  Здравеите,имам двуетажна фамилна къща в село факия,общ.Средец ,обл. Бургаска с 500 кв.м. двор с с пристроика до къщата,където дядо ми е гледал животни ,мога ли да кандидастжам по някаква мярка и можете ли да ми помогнете .Предварително благодаря за вниманието

  • Ивайло Янков

   Здравейте Пламен,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Средец е сред приоритетните за програмата.

   Моля заповядайте при нас за повече и по подробна информация, по отношение на кандидатстването с проект за безвъзмездна помощ

 41. Татяна Кръстева

  Ако може отговорете ми на имейла.

  • Ивайло Янков

   Здравейте Таня,
   За съжаление село Мадара попада под обхвата на община Шумен, която не е сред приоритетните за програма „Развитие на селските райони“, а тя е основна за финансирането на исканата от вас дейност.
   Принципа на плащане е следния:
   Предварителен разход за подготовка на проекта и % след, като проекта Ви е одобрен за финансиране, като това е и част управление докато проекта Ви неприключи официално.
   Времето за проекта отнема поне няколко месеца за подготвка на цялостната проекта документация (проектиране, съгласуване, набиране на оферти подготовка на бизнес план и т.н.
   Няма значение дали има други одобрени проекти по съответната мярка.

 42. Татяна Кръстева

  Здравейте,

  Имаме къща в село Мадара община Шумен искам да ви попитам относно намеренията ми да развивам селски туризъм и във връзка с това имам следните въпроси към Вас:

  1. Какъв е принципът на заплащане за изготвянето на проект и дали той е обвързан с неговата стойност, и съответно каква е схемата за заплащане?

  2. Какъв е срокът за изготвянето на такъв проект?

  3. Има ли значение за одобрението на проекта дали в селото има други обекти, подпомогнати по мярка 312, и как може да се провери това?

  .

  Благодаря предварително!

 43. Zhenya Angelova

  Здравейте, имам идея за изграждането на басейн за различни цели ( спорт, уроци по плуване за деца, свободна посещаемост и др) в гр. Белослав, интересуваме мога ли да кандидатствам за финансиране на проекта.

 44. елеонора стоянова

  Здравейте имам недвижим имот от 600 кв м в м-ст Черноморска панорама над Аладжа манастир с.Кичево общ. Аксаково ведно с жилищна града от 35 кв .м мога ли да кандидатствам по някоя програма за еко туризъм и някакви координати ако можете да ми дадете във Варна -офис

  БЛАГОДАРЯ!

  • Ивайло Янков

   Здравейте Елеонора,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ , тъй като община Аксаково е сред приоритетните за програмата. Към този момент нямаме офис с град Варна, но до няколко месеца се очаква да отворим офис. Към този момент можем да направим среща в София.

 45. Рангел Койчев

  Здравейте ,
  искам да посторя къща за гости в село Петрич община Златица – но целия квартал се води паметник на културата това би ли било проблем ?

  • Ивайло Янков

   Здравейте Рангел,
   Не проблем, че квартала е паметник на културата, просто проектите трябва да бъдат съгласувани в „Паметници на културата.

 46. Николай

  Здравейте,
  Имам имот в село, което се намира в община Пордим, област Плевен. Искам да построя сграда за да започна да развивам селски туризъм. Можете ли да ме посъветвате по коя програма да кандидзатствам, как стои въпроса с изготвянето на документите, каква първоначална инвестиция ми е нужна, колко време отнема кандидатстването и т.н.
  Като безработен може ли да се ползват допълнителни облекчения.

  Предварително Благодаря!
  С Уважение!
  Николай Вълев

 47. Даниела

  Здравейте, искам да попитам – имам земя в регулация в село Равна Гора, община Аврен. Попадам ли в списъка в мярка 311/312? Освен това ме интересува трябва ли да построя къщичките за гости, които съм намислила и после да кандидатствам за субсидии или мога да кандидатствам първо с проекта си и ако съм удобрена тогава да започна строителството. Случайно да имате офис във Варна? Благодаря ви предварително.

 48. Ивайло Янков

  Здравейте Кристиан,
  Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311/312, тъй като община Кочериново е сред приоритетните за програмата. Субсидията по програмата е 70% към 30%, тоест 70% безвъзмездна помощ и 30% съ финансиране. Горната границата не може да надвиши 200 000 евро, което означава, че максимално оптимизирания вариант е стойността на имота да бъде около 280 000 ерво.

 49. Здравейте, имам закупен имот 1.5дка с двуетажна недовършена къща в с.Млада Гвардия, община Ветрино.Бих искала да изградя къща за гости, за да мога да започна самостоятелен бизнес. Бихте ли ми помогнали да кандидатствам по програмата развитие на селския туризъм и как да се свържа с Вас? Не съм регистрирала фирма, защото съм жител на гр.Варна, а четох някъде, че трябва по адрес да си регистриран в селото където ще е обекта.Дали е така? Благодаря Ви предварително за отделеното време.

  • Ивайло Янков

   Здравейте г-жа Колева,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Ветрино е сред приоритетните за програма.
   В момента сме в кампания по входиране на проекти до 31 май.
   След тази дата съм на разположение да се видим и да Ви запозная с целия процес по кандидатстването

 50. Кристиан

  Здравейте,

  Притежавам имот в с.Драгодан, област Кюстендил, който представлява двуетажна къща с пристройка към нея и голям двор.Вече са вложени доста средства, но има какво още да се направи и подобри.Искам да попитам мога ли да кандидатсвам по някоя от мерките и какви са стъпките по осъществяването на подобен проект.Как се определя до каква сума може да се кандидатства и на какви условия трябва да отговаря проекта?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.