Начало / Акцент Евро Финансиране / Десислава Танева: Фермерите, причинили пожари, няма да получат субсидии

Десислава Танева: Фермерите, причинили пожари, няма да получат субсидии

Десислава ТаневаФермерите, които са причинили горски пожари, няма да получат субсидии, съобщи пред Bulgaria ON AIR земеделският министър Десислава Танева.

Пожарите тази година са около 315 , а засегнатите територии са 25 хил. декара, от които близо 2 600 са напълно унищожени. 97% от пожарите са вследствие на човешка намеса.

Влияние в последните месеци оказват климатът и горещината, но това не е най-пиковата година по отношение на пожарите, каза министърът. Тя посочи, че 97% от пожарите са вследствие на човешка намеса, но не повече от 5% от тях са умишлени.

„Става дума за немарливост и неспазване на основни принципи. Независимо, че няма умисъл, има санкции в момента и земеделец, който предизвиква пожар, не може да ползва субсидии. Средно по 15 бенефициента са лишени от подпомагане, защото почиствайки териториите си, са предизвикали пожари“, обясни Десислава Танева. Системите за ранно оповестяване и тел.112 спомагат за ограничаване на щетите от пожари. Въпреки това министърът настоява за по-голяма отговорност от всеки човек за опазване на гората. Тя призна, че един от последните случаи на унищожени хиляди декари гора, е предизвикан от варене на буркани.

Тази година България отчита рекорден добив на пшеница, което бе потвърдено и от министър Танева. Общият добив е 5,3 млн. тона, а в 5 области има над 550 кг добив от декар, което е изключителен рекорд за статистиката. Въпреки рекордните резултати министърът на земеделието не се ангажира с прогноза, че хлябът ще поевтинее.

„Хлябът вече е много видове, което води до многообразие в неговата цена. Тя не зависи от добива на пшеница. Положителната новина е, че имаме конкурентноспособно производство. Не мога да кажа, че хлябът ще поевтинее“, коментира Десислава Танева.

ВИЖ СЪЩО

За твърда финансова подкрепа на пчеларите в следващата ОСП настоява наш евродепутат

Заради осигуряване на услугата „опрашване“ Момчил Неков внесе искане секторът да получава директни и обвързани …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.