Начало / Акцент Евро Финансиране / До края на януари ще са готови четири законопроекта за храните

До края на януари ще са готови четири законопроекта за храните

обществено обсъждане на 4 законопроекта за храната

Четири законопроекта, които експерти на Министерството на земеделието и храните и браншовите организации подготвят вече една година, ще са напълно готови в края на януари 2016 г. Това съобщи днес аграрният министър Десислава Танева при общественото обсъждане на проектите на Закона за хранителната верига, новия Закон за храните, Закона за оценка на риска по хранителната верига и Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Законодателният пакет ще създаде единна информационна система, която проследява пътя на храната от фермера до хранителния магазин, в който влиза потребителя. Тя ще направи публични и прозрачни всички регистрирани обекти по агрохранителната верига.

„Целта на правната конструкция, която предлагаме и начина на правилата и функционирането е гаранция на потребителя, доверие, че това, което потребява е написаното на етикета“, посочи земеделският министър.

По данни на министерството за 2014 г. българите са консумирали храни на стойност над 9 млрд лв. Заетите в сектора пък са около 112 хил. души. Целта на новото законодателство е всичко да се осъществява по правила.

Европейски проекти - novek

ВИЖ СЪЩО

Потвърден е единичен случай на антракс в област Търговище

Късно на 16 февруари ветеринарните служители към Българската агенция за безопасността на храните получиха потвърждение …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *