Начало / Акцент Евро Финансиране / Драмата на розопроизводителите продължава със среща с омбудсмана

Драмата на розопроизводителите продължава със среща с омбудсмана

Розопроизводители ще се срещнат днес в 11,30 часа край розов масив между Карлово и Сопот с националния омбудсман Мая Манолова. Инициативата е на земеделците заради ценовия конфликт, който се получи тази година.

В събота розопроизводителите излязоха на масови протести, който бяха най-мащабни в Стара планина. Земеделският министър Румен Порожанов се срещна с протестиращите и с преработвателите на розов цвят в опит да изглади ситуацията. Той обеща на производителите помощ по де минимис и закон за розата, който да наложи правила както при производството, така и при преработката и търговията с готови продукти. Министър Порожанов съобщи в Карлово, че наши дестилерии изнасят розово масло като българско, което е  с произход Иран, Тунис и Турция, с което компрометират продукта, с който България е известна по света.

В неделя, 20 май, министърът покани на среща и собствениците на дестилерии. По-късно от пресцентъра на МЗХГобявиха, че преработвателите са обещали да изкупят по-големи количества розов цвят, за да тушират напрежението.

Конфликтът се създаде заради ниската изкупна цена на розите, която падна до 1,80 лв. за килограм при 4 лева през 2017 г. и 5 – през 2016-а. Розопроизводителите обвиниха дестилериите в забранен монопол, който е натиснал цените и извива ръцете на земеделците.

ВИЖ СЪЩО

Над 2,5 млрд. лева са изплатените средства в сектор „Земеделие“ през 2018 г.

9 мерки по ПРСР ще се отворят през 2019 г. „Над 2,5 млрд. лева са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.