Начало / Акцент Евро Финансиране / Д. Танева: Ако отпадне ДДС върху дарените храни, те няма да се унищожават

Д. Танева: Ако отпадне ДДС върху дарените храни, те няма да се унищожават

Д. Танева, Мая Манолова

Ежегодно в страната се унищожават 670 000 тона хранителни продукти

,,Министерство на земеделието и храните подкрепя идеята за отпадане на ДДС върху дарените храни, защото това ще мотивира производителите да даряват храни, вместо да ги унищожават”. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на среща с омбудсмана на България Мая Манолова, изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев и представители на хранителния бранш. Срещата се състоя по инициатива на Мая Манолова и се проведе днес в сградата на МЗХ, като на нея бе дискутирано предложението за отпадане на ДДС върху дарените храни. Инициативата е част от кампанията на обществения защитник „Вески ден – Великден“.

През септември е предвидена среща на всички заинтересовани страни, заедно с Министерство на финансите, където ще бъдат представени и обсъдени конкретните промени за отпадане на ДДС ставката, стана ясно още на срещата.

Участниците в срещата бяха запознати с проекта на новия Закон за храните, където за първи път се разписват правила за хранително банкиране и даряване на храни. Министърът изтъкна, че ползите от отпадане на ДДС върху дарената храна ще бъдат за цялото общество – за нуждаещите се, които ежедневно ще получават разнообразна храна, и от друга страна за производителите на храни, защото няма да се разхищава енергията и труда на земеделските стопани и бизнеса за преработка на храни.

По данни на Българска хранителна банка всяка година се унищожават 670 000 тона храни.

ВИЖ СЪЩО

До дни компенсират овощари с 63 хил. лв.

Допълнителен финансов ресурс от 63 000 лв. за унищожени овощните насаждения одобри УС на ДФЗ, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.