Начало / Акцент Евро Финансиране / Д. Танева: Данните в доклада на БАН са неточни и некоректни

Д. Танева: Данните в доклада на БАН са неточни и некоректни

Десислава ТаневаОтчетеният спад на Бутната добавена стойност (БДС) на земеделието в националната икономика до 5 процента се дължи на ръста на останалите сектори в държавата. В развитите страни делът на аграрния сектор в БДС е много по-нисък, като за Европейския съюз той е средно 1.2%. Това отбелязва в коментар към Годишния доклад 2016 г. на Института за икономически изследвания (ИИИ) към БАН земеделският министър Десислава Танева. Писмото, публикувано на страницата на министерството на земеделието и храните, е адресирано до директора на ИИИ проф. Александър Тасев и до председателя на академията акад. Стефан Воденичаров. Коментарът се появява почти месец след публикуването на годишния доклад на института към БАН.

Писмото на земеделският министър оспорва посочените в доклада на БАН ниски проценти на българското производство на ябълки, домати, месо и мляко. „Средно за последните 5 години (2011 – 2015 г.) при продукти като хляб, агнешко месо, яйца, кисело мляко, краве сирене, кашкавал, череши, кайсии и други, българското производство формира около или над 90% от вътрешното потребление“, се казва в писмото. При прясното мляко, телешкото месо, доматите, краставиците, пипера, ябълките и прасковите този процент е между 60 и 80 на сто, според министерството.

Положителното търговско салдо при експорта на български селскостопански продукти надхвърля 2 млрд. лв. през 2015 г. като обемът му е 7-8 млрд. лв. годишно, се казва още в обръщението до БАН.

Писмото признава, че най-големият износ се формира от продукти с ниска добавена стойност като зърнените и маслодайните култури. Сред продуктите с добавена стойност, чиито експорт е увеличен няколко пъти, са слънчогледовото масло, тестени и тютюневи изделия, преработени плодове и зеленчуци.

В коментара на земеделския министър се заключава още, че посочените данни на БАН са неточни и некоректни.

 

 

ВИЖ СЪЩО

Ясни са ставките за обвързана подкрепа за планински овце/кози и млечни крави

С две министерски заповеди от 5 декември са определени ставките за обвързана подкрепа за овце …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.