Начало / Акцент Евро Финансиране / Д. Танева: Данните в доклада на БАН са неточни и некоректни

Д. Танева: Данните в доклада на БАН са неточни и некоректни

Десислава ТаневаОтчетеният спад на Бутната добавена стойност (БДС) на земеделието в националната икономика до 5 процента се дължи на ръста на останалите сектори в държавата. В развитите страни делът на аграрния сектор в БДС е много по-нисък, като за Европейския съюз той е средно 1.2%. Това отбелязва в коментар към Годишния доклад 2016 г. на Института за икономически изследвания (ИИИ) към БАН земеделският министър Десислава Танева. Писмото, публикувано на страницата на министерството на земеделието и храните, е адресирано до директора на ИИИ проф. Александър Тасев и до председателя на академията акад. Стефан Воденичаров. Коментарът се появява почти месец след публикуването на годишния доклад на института към БАН.

Писмото на земеделският министър оспорва посочените в доклада на БАН ниски проценти на българското производство на ябълки, домати, месо и мляко. „Средно за последните 5 години (2011 – 2015 г.) при продукти като хляб, агнешко месо, яйца, кисело мляко, краве сирене, кашкавал, череши, кайсии и други, българското производство формира около или над 90% от вътрешното потребление“, се казва в писмото. При прясното мляко, телешкото месо, доматите, краставиците, пипера, ябълките и прасковите този процент е между 60 и 80 на сто, според министерството.

Положителното търговско салдо при експорта на български селскостопански продукти надхвърля 2 млрд. лв. през 2015 г. като обемът му е 7-8 млрд. лв. годишно, се казва още в обръщението до БАН.

Писмото признава, че най-големият износ се формира от продукти с ниска добавена стойност като зърнените и маслодайните култури. Сред продуктите с добавена стойност, чиито експорт е увеличен няколко пъти, са слънчогледовото масло, тестени и тютюневи изделия, преработени плодове и зеленчуци.

В коментара на земеделския министър се заключава още, че посочените данни на БАН са неточни и некоректни.

 

 

Европейски проекти - novek

ВИЖ СЪЩО

обучения

Процедура „Обучения за заети лица“ отвори за прием на проектни предложения!

От 12.04.17 г. до 30.06.2017 г. ще бъда отворена за прием на проектни предложения процедура „Обучения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *