Начало / Акцент Евро Финансиране / Д. Танева: Да се засяват само се сертифицирани семена тютюн и само за договорирана продукция

Д. Танева: Да се засяват само се сертифицирани семена тютюн и само за договорирана продукция

тютюнРед в хаоса ще въведат промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия, който бе гласуван на второ четене в парламента. Подобренията в сектора след привеждане на закона в сила ще подобрят пазара още при следващата изкупна кампания. Това обяви пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тя отбеляза, че измененията са плод на консенсус между всички парламентарно представени групи и заинтересовани в сектор „Тютюн“.

Публичност на лицата, заети в тютюнопроизводството и търговията ще бъде наложена от регистъра, предвиден в закона. Той регламентира и представителните организации в сектора. Дава се възможност за сключването на колективни договори. Всяка година по време на кампанията по веригата се получават разминавания. „Произвежда се тютюн, който е повече от договорения за изкупуване. Натрупването на проблемите в сектора доведе и до това, че при самите оператори няма устойчивост и виждаха един хаос на пазара“, заяви още Десислава Танева.

Министърът бе категорична, че всички тютюнопроизводители трябва да засяват със сертифицирани семена само това количество, за което имат договори. Танева отправи апел към дребните производители във всички сектори в земеделието да се обединяват и сдружават, като обясни, че само по този начин  ще могат да получат по-добри качество и цена на произведения продукт.

 

ВИЖ СЪЩО

В обществена дискусия кое часово време да изберем ще участват земеделски организации

Евродепутат Момчил Неков организира  открита обществена дискусия за смяната на часовото време и законодателството на ЕС. Форумът ще се проведе на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.