Начало / Акцент Евро Финансиране / Д. Танева: Общините ще кандидатстват за 170 млн. евро през юни 2016 г.

Д. Танева: Общините ще кандидатстват за 170 млн. евро през юни 2016 г.

До 2020 г. те ще разполагат с 1 млрд. евро

Д. Танева, Сдружение на общинитеПрез месец юни 2016 г. планираме мярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура” от ПРСР 2014-2020 г. ще бъде отворена. Бюджетът ѝ ще е 170 млн. евро. Това съобщи земеделският министър  Десислава Танева по време на  дискусионен форум „Общините през програмен период 2014 – 2020“, организиран от Националното сдружение на общините.

По мярка 7.2 от ПРСР 232 общини ще могат да кандидатстват за строителство, реконструкция, рехабилитация на пътища, улици, тротоари; изграждане, реконструкция, рехабилитация на водоснабдителни системи, паркове, площади, улично озеленяване, както и изграждане, реконструкция и ремонт на социална инфраструктура. Министър Танева допълни, че основната разлика в новия програмен период на ПРСР е с бюджета по общинските мерки да бъдат подкрепени по належащи социални нужди, за да може повече хора в малките населени места да имат достъп  до тях.

До 2020 година общините в селските райони ще разполагат с близо 1 млрд. евро по ПРСР и Програма „Морско дело и рибарство“, както и по Европейските структурни инвестиционни фондове (ЕСИФ). Тя подчерта, че по мерките и от двете програми, чиито бенефициенти са общините, има увеличени бюджети.

По Програма „Морско дело и рибарство“ в този програмен период няма да бъдат изграждани нови рибарски пристанища, а ще бъдат модернизирани вече съществуващите в Балчик, Варна, Созопол и Несебър, информира Танева.

Относно предложението на ЕК за Регламент на Съвета на министрите за  определяне на риболовните възможности за Черно море, министър Танева заяви, че страната ни води преговори с Комисията да няма нулева година за улов на калкан.

ВИЖ СЪЩО

Поради завишен интерес към млекомати и витрини бюджетът на помощта се увеличава

С 50 000 лева се увеличава бюджетът за 2018 г. по схемата на държавната помощ „Инвестиции …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.