Начало / Акцент Евро Финансиране / Д. Танева: През 2015 г. земеделците получиха над 3.4 млрд. лв.
десислава танева

Д. Танева: През 2015 г. земеделците получиха над 3.4 млрд. лв.

Д.ТаневаПрез 2015 г. земеделците са си разделили около 3.44 млрд. лева. Това отчете днес на заключителна пресконференция аграрният министър Десислава Танева, съобщава БНР.

Направено е всичко възможно по-висока помощ да получат уязвимите сектори като производството на плодове, зеленчуци и животновъдството. За първа година на животновъдите е изплатена т.нар. обвързаната с производството подкрепа. Голяма част от финансирането е направено с европейски пари.

От Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. са усвоени 93%. За целия отминал програмен период от бюджета на ПРСР са загубени 330 млн. лв., а от тази година загубата ще бъде 15 млн. лева.

Първите 4 мерки от новата програма бяха отворени за кандидатстване през 2015 г., обясни Танева. „За първи път след 2-годишна пауза земеделските производители се състезаваха за 347 млн. евро общо подкрепа за инвестиции за техните стопанства или предприятия“, посочи тя.

Стопанисването на горите от 6-те държавни горски предприятия завършва с най-добър финансов резултат, но битката с бракониерството все още не е спечелена, призна зам.-министър доц. Георги Костов.

Броят на стопанските животни расте, обобщи положителната насока в животновъдството зам.-министър д-р Цветан Димитров.

През 2016 година се очаква изцяло нов закон по храните. Догодина трябва да бъде решена съдбата на дружество “Напоителни системи“, както и на Селскостопанска академия.

Агроминистерството ще работи през следващите месеци по Кодекс за земята.

ВИЖ СЪЩО

11 лозови масиви в област Шумен са модернизирани с европейски пари

Близо 10% от усвоените средства по лозарската програма за 2018 г. ще се насочат към …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.