Начало / Акцент Евро Финансиране / Д. Танева: С новите обвързани плащания постигаме равнопоставеност и справедливост
Снимка: Мартин Иванов

Д. Танева: С новите обвързани плащания постигаме равнопоставеност и справедливост

Снимка: Мартин Иванов
Снимка: Мартин Иванов

С промените в обвързаните плащания постигаме равнопоставеност между земеделските стопани и по-голяма справедливост, заяви днес на пресконференция земеделският министър Десислава Танева.

При редактирането на условията за обвързана подкрепа са отпаднали орехите, тиквите, граха и зеления фасул. Само за година ръстът на ореховите насаждения е станал 162%, а на тиквите – 500%, допълни зам.-министър Васил Грудев. Той даде пример за положителното влияние на обвързаната подкрепа в сектор Плодове и зеленчуци. За година площите с плодове са нараснали от 23 559 ха на 35 953 ха. При зеленчуците е отчетено още по-голямо увеличение от 16 737 на 37 182 ха.

Друга важна промяна засяга животновъдството. Стопанствата, които ще се подпомагат, ще са с 10 до 250 броя крави, и с над 50 броя овце. Минималното количество мляко от крава, за което ще се изискват фактури, е 2000 литра за планинските ферми и 3000 – за равнинните. Въведена е и нова схема за планинското животновъдство, разположено над 750 метра надморска височина.

За пръв път за обвързаната подкрепа ще се изискват фактури и касови бележки, които да доказват минималните изисквани количества продукция – мляко, плодове и зеленчуци. Това ще доведе до равнопоставеност и изсветляване на агробизнеса, убедена е министър Танева.

ВИЖ СЪЩО

За твърда финансова подкрепа на пчеларите в следващата ОСП настоява наш евродепутат

Заради осигуряване на услугата „опрашване“ Момчил Неков внесе искане секторът да получава директни и обвързани …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.