Начало / Акцент Евро Финансиране / ЕК заплашва Румъния със санкции заради закона за налагане на местните храни

ЕК заплашва Румъния със санкции заради закона за налагане на местните храни

хипермаркет плодовеЕвропейската комисия (ЕК) заплашва със санкции Румъния заради приетия през юни т.г. закон, който защитава местните храни. Според норматива, 51% от месото, млечните, плодовете, зеленчуците и яйцата в търговските вериги с годишен оборот от над 2 млн. евро, трябва да са румънско производство. Законът ще влезе в сила от 1 януари догодина.

За подготвяната от ЕК наказателна процедура предупреди румънският земеделски министър Аким Иримеску, цитиран от БТА. Той посочи, че алтернативата пред страната е или да протака известно време, или да спре прилагането на закона. Аграрният министър не информира какъв ще е размера на глобата, ако страната все пак не се съобрази с предупреждението на ЕК.

Веднага след като законът бе гласуван през лятото, сдруженията на собствениците на търговски вериги го атакуваха, тъй като според тях той не бил съобразен с принципите на съвременната търговия и лишавал румънските потребители от свободен избор.

Европейски проекти - novek

ВИЖ СЪЩО

Промени по процедурата „Насърчаване на предприемачеството“

Управляващият орган на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 обявява за  втори път обществено обсъждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *