Начало / Акцент Евро Финансиране / Животновъдите ще получат 11.3 млн. европейска помощ и 7.5 млн. de minimis

Животновъдите ще получат 11.3 млн. европейска помощ и 7.5 млн. de minimis

Съотношението при извънредната субсидия за едър и дребен преживен добитък ще е 7 към 1

По време на заседание на Консултативния съвет по животновъдство беше постигнат консенсус за разпределение на извънредната помощ за млякото от 11,3 млн. лв. Бяха предложени различни варианти за съотношение между едрите преживни животни – биволи и крави и дребните – овце и кози-майки. Представители на браншовите организации ги обсъдиха и изразиха мнение, като се обединиха съотношението едър–дребен добитък да бъде 1:7. Точните ставки за подпомагане ще бъдат определени с нова заповед на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. За получаването й от стопаните няма да бъде изисквано да подават заявления. Подпомагане ще бъде дадено за 398 хил. крави и биволи и за около 1,3 млн. овце и кози.

Освен извънредната помощ животновъдите ще получат и de minimis в размер на около 7,5 млн. лв. Беше прието предложението на браншови асоциации изплащането на извънредната помощ за подкрепа на млекопроизводителите от 11,3 млн. да стартира своевременно, за да бъде получена още през август и да не се чака одобрението на подпомагането по de minimis. То ще бъде разгледано на следващо заседание на УС на Държавен фонд „Земеделие“.

Финансирането се извършва с цел да подпомогне стопаните за преодоляване на ценовите диспропорции в млечния сектор и да даде възможност за осигуряване на фуража за изхранване на животните.

Европейски проекти - novek

ВИЖ СЪЩО

В страната останаха едва 190 хил. тона ечемик и само 46 хил. тона рапица

При производство от 458 110 тона рапица, прибрана през лятото на 2017 г., в страната са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *