Начало / Акцент Евро Финансиране / Законопроектът за маслодайната роза създава електронен регистър на производители и преработватели
маслодайна роза

Законопроектът за маслодайната роза създава електронен регистър на производители и преработватели

маслодайна розаЗаконопроектът за маслодайната роза е публикуван на страницата на земеделското министерство. Масовото създаване на насаждения от различни видове рози с различни стопански качества през последните години и свръхпроизводството на розов цвят, който не може да бъде обработен технологично в съществуващите обекти за преработка, налагат настоящата законодателна инициатива, пише в мотивите към проекта.

Към момента създаването на насажденията от маслодайна роза и различните етапи от производството на продукти, хранителни или козметични, в които се влагат съставки, получени от преработката на розов цвят не се контролират напълно.

Законопроектът предвижда създаването на национален публичен електронен регистър, в който да бъдат вписани розопроизводителите и розопреработвателите.

Розопроизводителите се вписват с трите си имена и ЕНГ, ако са физически лица или с ЕИК и наименование и адрес на фирмата, ако са юридически лица.

При регистрирането се изисква производителите да представят документи за имота, върку който отглеждат маслодайни рози, както и сключени договори с преработватели, ако имат такива. За производителите – юридически лица, договорите за изкупуване на розовия цвят са задължителни според законопроекта.

Освен фирмени данни или данни като физически лица, прерабователите трябва да впишат договорите с производители, количествата и вида на розовия цвят. Те трябва да регистрират дестилериите си с капацитета им за производство на продукти, както и да опишат продуктите, които произвеждат.

Към 30 септември розопреработвателите трябва да заявят през областните земеделски дирекции количествата изкупен розов цвят и количествата произведени продукти от него.

В допълнителните разпоредби на законопроекта са изброени 23 общини в 4 области – Пловдив, Пазарджик, Стара Загора и София, където е географския район за производство на „Българско розово масло“ от Rosa damascena Mill.

Неригистрираните розопроизводители и преработватели се санкционират с 500 до 1000 лева или с имуществена санкция от 3000 до 5000 лева.

ВИЖ СЪЩО

Дългоочакваният прием по подмярка 6.3 предстои

Публикуван е Проект на насоки за кандидатстване по процедура чрез подбор на проектни предложения по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.