Начало / Акцент Евро Финансиране / Зам.-земеделските министри на България и Китай обсъдиха участието ни на Експо – Пекин

Зам.-земеделските министри на България и Китай обсъдиха участието ни на Експо – Пекин

Българският зам.-министър на земеделието доц. Светла Янчева и Цу Доню, заместник-министър на земеделието на Китай, договориха участие в семинар на 16-те държави от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), на който ще бъдат представени конкретни проекти  в областта на земеделието пред китайски заинтересовани компании. Семинарът ще е в рамките на изложението EXPO – Пекин в края на месец септември 2017 г. Двамата заместник-министри се срещнаха на международното изложение „Вино и земеделски продукти”, което се провежда в град Мостар, Босна и Херцеговина.

В рамките на срещата двамата заместник-министри обсъдиха изграждането на Демонстрационен парк за иновации в земеделието, възможностите за сътрудничество, както и за обмен на студенти между аграрните университети в България и Китай.

Доц. д-р Светла Янчева присъства на официалното откриване на изложението в Мостар, на което страната ни се представя с национален щанд с вина и хранителни продукти.

По време на кръглата маса „Вино и земеделски продукти“, доц. д-р Светла Янчева заяви, че българските вина са известни в цял свят. За това допринася комбинацията от местни сортове, специфични технологии и почвено-климатични условия. Тя допълни, че лозарството и винарството имат стратегическо значение за нашия регион, като България разполага с отлична сортова структура и добра позиция на винопроизводител. „У нас се спазват европейските стандарти за производството на вино и винени напитки. Българските вина са отличени с множество златни, сребърни и бронзови медали, както и  награди на престижни международни изложби по целия свят“, подчерта  доц. Янчева.

Тя информира, че до 2016 г., площите, засадени с лозя за вино, в България са 60 418 хектара, а  производството на вино е 120 милиона литра. През миналата година страната ни е изнесла 62 млн. литра вино.

 

ВИЖ СЪЩО

До дни компенсират овощари с 63 хил. лв.

Допълнителен финансов ресурс от 63 000 лв. за унищожени овощните насаждения одобри УС на ДФЗ, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.