Начало / Акцент Евро Финансиране / Започва протестът на овцевъдите пред МЗХ
Каракачански овце

Започва протестът на овцевъдите пред МЗХ

Каракачански овце
Каракачански овце

Днес в 11 часа започва протестът на овцевъдите пред сградата на Министерството на земеделието и храните. Организатор на недоволството е Националната овцевъдна асоциация (НОА). Очаква се да се съберат около хиляда фермери, някои от които възнамеряват да изливат и мляко. Съпредседателят на НОА Симеон Караколев обяви пред радио „Дарик“, че това е само началото.

Браншът ще протестира по-нататък и пред Народното събрание и сградата на Министерския съвет, заплаши Караколев.

Председателят отрече акцията да е политическа, въпреки че се случва в първия работен ден на служебния министър прод. Христо Бозуков.

Исканията на НОА са да бъде намалено условието по обвързаните плащания за годишна млечност от 70 литра, да се коригира процедурата за получаване на обвързаната подкрепа, така че тя да се изплати по-рано, а не през месец май догодина, след приключване на проверките от НАП. Овцевъдите искат също така да се проправят текстове в Наредба 26, които ограничават продажбите на фермерско сирене в рамките на региона, в който е стопанството и новите условия да разрешават млечните продукти да се продават в цялата страна.

ВИЖ СЪЩО

ДФЗ: 89% от помощта за горивата са изплатени

ДФ „Земеделие“ преведе първи транш в размер на близо 73 млн. лв. (72 864 453 лв.) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.