Начало / Общи / Водеща новина / Защо да инвестираме в селски туризъм?
Селски туризъм - финансиране

Защо да инвестираме в селски туризъм?

Защо да инвестираме в селски туризъм?

Има няколко основни акцента, които оказват сериозно влияние при избора ни да инвестираме в селски туризъм и смело можем да кажем, че те са повече от благоприятни:

 • Сериозно финансиране от страна на програмите за безвъзмездно подпомагане;
 • Основен приоритет на ЕС в частност Мярка 311 и 312;
 • България, като страна, има огромен потенциал за развитието на този тип туризъм;
 • Секторът не е развит и позволява на предприемчивите хора да инвестират и спечелят от това;

Нека да разгледаме защо е толкова добра инвестиция!

Селският туризъм получава сериозно финансиране по програма „Развитие на селските район“ – Мярка 311/312. Трябва да знаете, че когато предприемете това начините Вие получавате 70% безвъзмездно финансиране, като общата стойност на вашата инвестиция не трябва да надвишава левовата равностойност на 400 000 евро.

Програмата позволява финансиране, както за реконструиране на вече съществуваща къща, която да бъде преобразувана на „Къща за гости“, така и да изградите от „гола“ ливада чисто нова „Къща за гости“.

Имайте предвид, че програмата допуска разходи от А до Я, а иначе казано от СМР частта (строително монтажните работи), през пълно обзавеждане, изграждане на басейни, закупуване на моторни превозни средства до озеленяването на дворното пространство.

Какво трябва да знаем при подготовката на проектната документация

Целият цикъл при подготовката на един проект за финансиране по Мярка 311/312 може да бъде разделен на три основни етапа:

A. Подготовка на задължително прилежащата проектна документация, както и подготовката на самия бизнес план + финансова обосновка;

a) Това е старта! Основните акценти тук са проектирането на самата къща за гости, и разработката на бизнес плана. При започване на самото проектиране архитектът трябва да подготви така проекта, че той да бъде съобразен с изискванията на програмата, защото това до голяма степен решава положителната оценка за финансиране на вашия проект. Какво имам предвид: Тук голям принос има добрият консултант – Защо? Фонд земеделие има лимити за СМР на квадратен метър, както и за обзавеждане на стаи. Работата на консултанта е да знае тези лимити, като по този начин архитекта може да заложи максимума на допустимост и така вашият проект няма да има редукция на финансовата помощ и ще може да усвои максимума на допустимата субсидия. Имайте предвид, че ако надвишите тези лимити и се стигне до редуциране на субсидия, проектът Ви може да „падне” на бизнес план, което автоматично води до отхвърлянето му. Друг важен момент е самата финансова обосновка към бизнес плана – Защо? Има тънкости, с които трябва да се съобразите при изчисленията – тук всяка грешка е ФАТАЛНА, допуснете ли я, знайте че проектът Ви бива отхвърлен моментално (Много хора, които са я допускали могат да потвърдят).

B. Десетдневка

b) Ключов момента за достигане до финала! Когато проектът Ви пристигне в ЦУ (Централно управление) и бъде разпределен на конкретен експерт той започва да го оценява, възникват определени спорни моменти по самия проект, за които той ще иска допълнително разяснение по определени части на бизнес плана, които не разбира, както и подмяна на определени документи и/или корекции по тях. Когато състави списък с разяснителни въпроси той бива изпратен до вас и Вие имате 10 дена да върнете исканата информация и/или документи на съответния експерт, ако Вие не може да се справите в конкретния срок, проектът Ви ще бъде отхвърлен. Както и ако подадете грешна информация, проектът Ви ще бъде отхвърлен. Ако има определени документи, които изискват повече от десет дена срок за набавяне, има начини да се удължи при определена процедура!

C. Подписване на договор с ДФЗ (Държавен Фонд Земеделие) и започване на изпълнението на проекта по заложените дейности, както и неговото управление.

c) Разковничето! След като сте подписали договор с ДФЗ започва реалното изпълнение на дейностите заложени по проекта, както и осигуряване на авансово плащане за неговото започване. Акцентът тук е правилното отчитане на проекта, което означава, че си гарантирате безпроблемното финансиране от страна на програмата. Тук пак има роля консултанта, който да следи и да подготвя коректно необходимата документация. – Защо? Всяко своеволие и/или грешно подадена информация води до „отрязване“ на конкретния одобрен разход! И той си остава за ваша сметка. Имайте предвид, че може да подменяте вече одобрени под изпълнители за СМР частта, както и за другите заложени дейности, но за да стане това си има определени правила, с които трябва да се съобразите, и така да бъдат подготвени съответните обосновки, че те да докажат истинността на наложените промени.

Стартирай собствен хотелиерски бизнес

Материалът е изготвен от Ивайло Здравков

Управляващ съдружник в консултантска компания „ЕНПРОМ“ ООД

[signoff]

ВИЖ СЪЩО

ВАЖНО: Покана до всички бенефициенти по мярка 121 и мярка 123

Във връзка с РИСК ОТ НЕУСВОЯВАНЕ НА СРЕДСТВА ПО ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ, …

152 коментара

 1. katerina milanova

  maika mi ima vila v c Drugan radomirsko iskam da go napravq dom za vazrastni xora po evroproekt imam li pravo i kakvi sa prozedurite

 2. Ивайло Янков

  Здравейте Иво,
  В този мащаб, който Вие искате мисля, че трябва да стартирате с млад фермер! Моля да се свържете с нашия офис в Сливен, който е специализиран в подготовката на проекти по млад фермер. Адреса може да видите в нашия сайт.

 3. Иво Ранов

  Здравейте,интересува ме какви са условията и изискванията за отглеждане на кокошки-носачки.Като желая да развивам тази дейност в двора си.Има ли програма ,за която да кандидатсвам?

 4. Имам къща с дворно място около 1 декар, в с. Мокреш обл. Монтана.Не разполагам с никакви средства.Имам ли шанс да кандидатствам по проект къща за гости и как става това?Благодаря Ви.

  • С риск да Ви засегна ще кажа, че вече Ви отговаряно на поставения въпрос /във форума/. Едва ли отговора тук ще Ви донесе необходимите средства за желания проект. Малко по-сериозно отношение няма да е в минус.
   Пари са необходими не само за подготовка на проекта, а и за неговото реализиране. Ако имате 10-15 хил. лева за подготовка и това са всичките Ви средства, са необходими имоти за ипотека или много приятели, които да гарантират за 50% аванс. Ако проекта е на ст-ст 150-200 хил. лева/евро? Като изхарчите и аванса после какво следва?

   Мислете! Четете!

 5. Веска Желязкова

  Здравейте,
  Тъй като чувам, че предтои отваряне на мярка 112 и това предизвиква интерес във мен въпроса ми е може ли да се кандидатства без да си започнал още дейността и ,ако да и бъда одобрена през 2013г. мога ли да започна през 2014г., тъй като това , с което смятам евентуално да се занимавам /домати/е сезонно и за тази година е вече късно за стартиране?Благодаря ви предварително?

  • Ивайло Янков

   Здравейте Веска,
   Моля да се свържете с нашия офис в Сливен, където се занимават основно с подготовка на проекти по Мярка 112 – Млад фермер за повече информация.

 6. Пламен

  Здравейте, интересувам се дали мога да кандидатствам по някоя програма за село Старо Стефаново общ. Ловеч, селото е архитектурен резерват. Интересувам се от къща за гости.

  • Ивайло Янков

   Здравейте Пламен,

   Исканата от вас дейност не може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311/312, тъй като селото попада под обхвата на община Ловеч, която не е сред приоритетните за програмата. За да сте допустим кандидат дейността трябва да се развива на територията на някоя от следните приоритетни общини за област Ловеч, а те са както следва: Априлци, Летница, Луковит, Тетевен, Троян, Угърчин, Ябланица

 7. Неделчо

  Колко ще ми струва вашата консултация като идеята ми за проекта е около 50 000-55 000 евро. Как работите вие? Процент от усвоените пари или имате предварително фиксирана цена. Благодаря ви

 8. Мариана

  Здравейте,
  Притежаваме 2-ри етаж от двуетажна къща с 300 кв.м дворно място в гр.Нови Пазар.Моля, информирайте ни може ли да кандидатстваме по програмата „Развитие на селските райони“ със съществуващата собственост.

  Поздрави

  Мариана

  • Здравейте Марияна,

   Няма как да се кандидатстване за безвъзмездно финансиране по програма само за един етаж от къща при положение, че тя не е собственост изцяло на фирмата с която ще се кандидатства.

 9. Християн

  Здравейте,
  Намирам се в с. Столетово общ. Карлово . Аз този месец ще се рег. като зем.пр. Могали да кандедатсвам другата година по мярка 311 за „Къща за гости “ ако сега кандедатствам по мярка 141 .

  • Ивайло Янков

   Здравейте Християн,

   Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, тъй като община Карлово е сред приоритетните за програмата.

   Имайте предвид, че сама по себе си регистрацията, като земеделски производител не означава, че може да кандидатствате, тъй като трябва да се направят и допълнителни обороти. Наш ангажимент е да я преведем във вид, който да отговори на Наредба 30/Мярка 311.

   Ние от своя страна можем да Ви помогнем, като Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално.

   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

   Поздрави,

 10. Веселин

  Здравейте,

  Интересувам се село Гостиля, което се намира до град Кнежа влиза ли в програмата „Развитие на селските райони“

  • Здравейте Веселин,

   Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, тъй като село Гостиля попада под обхвата на община Долна Митрополия, която е сред приоритетните за програмата.

   Ние от своя страна можем да Ви помогнем, като Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално.

   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

   Поздрави,

 11. Здравей те ние сме от село Поповяне ,Самоковска община ,искаме да кандидатстваме за къща за гости ,попадали в приоритетните общини .Благодаря

  • Ивайло Янков

   Здравейте Георги,

   Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311 за исканата от вас дейност, тъй като община Самоков е сред приоритетните за програмата.

   Ние от своя страна можем да Ви помогнем, като Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално.

   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

   Поздрави,

 12. hristina shapkova

  здавейте мога ли да закупя регистрирана земеделска фирма със оборот от 2011г -и да кандидатствам по мярка 311 за селски туризъм

  • Здравейте Христина,

   Може да закупите регистрирана фирма, като земеделски производител, но тя трябва да отговаря на изискванията на Наредба 30/Мярка 311.

 13. Благодаря за конкретните отговори! Хубав ден!

 14. Здравейте Ивайло,
  Имам няколко въпроса:
  Мога ли да кандидатствам, ако не съм селскостопански производител, но регистрирам гражданско сдружение и кандидатствам чрез него?
  Тази мярка покрива ли закупуването на имот (напр. стара селска къща), или ние си купуваме имота?
  Може ли да се ползва част от финансирането по тази мярка за консултантски услуги?
  Благодаря предварително!

  • Ивайло Янков

   Здравейте Радка,

   Няма как да кандидатствате с по Мярка 311 ако не сте регистриран, като земеделски производител и нямате оборот от земеделска дейност.

   Закупуване на имот не е допустим разход по Мярка 311. Консултантските разходи, както проектирането на къщата за гости са допустим разход по програмата и се възстановяват.

 15. Иван Петров

  Благодря Ви. Това означава ли, че мога да имам три фирми на мое име с които да кандидатствам за три различни места?

  • Ивайло Янков

   Здравейте отново,

   Няма как фирмите да са на ваше име! Трябва да отделни независими проекти (фирми) и да няма свързаност между тях.

 16. Иван Петров

  Здравейте. Искам да попитам, възможно ли е една фирма да кандидатства за изграждането на къщи за гости(311), в две или три и повече различни населени места, в рамките на един програмен прозорец? Благодаря Ви.

  • Ивайло Янков

   Здравейте Иван,

   Нямате право да кандидатствате с една фирма за няколко проекта в различни населени места. При това положение се кандидатства с няколко отделни проекта, които са независими един от друг. Един проект обхваща само конкретен имот на който ще се реализира съответната дейност.

 17. Стефан

  Здравейте,
  искам да попитам дали град Шипка,Община Казанлък,Област Стара Загора влиза в приоритетните за програмата „Развитие на селските райони“ по мярка 311/312 територии?
  Благодаря предварително!

  • Ивайло Янков

   Здравейте Стефан,

   За съжаление община Казанлък не е сред приоритетните за програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311 и Вие не може да кандидатствате с проект за финансиране.

 18. аз съм писала че става въпрос за Дъбрава община Благоевград,може ли да участвам с мярка 311

  • Ивайло Янков

   Здравейте отново,

   За съжаление не може да кандидатствате с проект за финансиране, тъй като община Благоевград не е сред приоритетните за програмата. За да сте допустим кандидат исканата от вас дейност трябва да се развива на територията на следните приоритетни общини за област Благоевград, а те са както следва: Банско, Белица, Гоце Делчев, Гърмен, Кресна, Петрич, Разлог, Сандански, Сатовча, Симитли, Струмяни, Хаджидимово, Якоруда

 19. Имам нива в Благоевгеадското село Дъбрава мога ли да участвам по мярка 311 за развитие на селските райони

  • Ивайло Янков

   Здравейте Диана,

   Ако става въпрос за село Дъбрава, община Балчик Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, тъй като тя е сред приоритетните за програмата. Имайте предвид, че ако става въпрос за село Дъбрава община Ловеч, Вие не може да кандидатствате с проект за финансиране.

 20. Пламен Илиев

  Здравейте искам да ви попитам как мога да получа повече информация относно програмата за развитие на селските райони . Интересува ме конкретно при построена къща с голямо дворно място какви документи са необходими за кандидатстване . Ако е удобно да се свържете с мен чрез имейл или да ми оставите ваши координати . Благодаря ви предварително.

  • Ивайло Янков

   Здравейте Пламен,

   Моля заповядайте при нас в удобно за вас време, като ми се обадите поне един предварително за да се разберем за ден и час.

 21. Здравейте,
  Мога ли да кандидатствам за финансова помощ за овощна градина по програма „Млад фермер“?
  Ако да – трябва ли да прекратя трудовия си договор със сегашния ми работодател?
  Благодаря предварително!

 22. Виктория Йовчева

  Здравейте,
  Притежаваме семеен имот в с.Сладък кладенец с обща площ 1900 кв.м., отстоящ на 9 км. от Ст.минерални бани. върху терена има застроена фамилна къща с р.з.п. 210 кв.м. Има закрити гаражи и открити парко места за 4 автомобила. Има и започнат, но недовършен басейн В региона има и доста забележителности, които бихме могли да включим в програмите за развлечение. Моля да ми кажете, мога ли да кандидатствам за субсидиране по програми за развитие на селски райони и при какви условия.

  Поздрави,
  Виктория Йовчева

  • Ивайло Янков

   Здравейте Виктория,

   За съжаление исканата от вас дейност няма как да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ –Мярка 311, тъй като село Сладък кладенец попада под обхвата на община Стара Загора, която не е сред приоритетните за програмата.

 23. Ивайло Янков

  Здравейте Рада,

  Ние от своя страна можем да Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално

  За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

 24. Радка Радкова

  Здравейте,аз съм от Родопите и след като прегледах списъка който сте подали в отговоите си видях че село Борино, Смолянска област попада в приоритетните райони за подпомагане и развитие на селския туризъм.
  Бихме ли могли да разчитаме на Вас ,за консултанстка дейност и съответно за документите,проекта и прочие за изграждането на къща за гости?

 25. Здравейте, имам два въпроса: Възможно ли е да се кандидатства в настоящата 2012 г. по мярка 311 и до какъв срок?

 26. Ивайло Янков

  Здравейте Ваня,

  Това са изискванията на които трябва да отговаря кандидата по Мярка 311 от програма „Развитие на селските райони“. Казвам Мярка 311 тъй като тази година ще се входират проекти основно по нея.

  За подпомагане могат да кандидатстват еднолични търговци (ЕТ) и юридически лица (ЮЛ), които:
  1. са регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите;
  2. са регистрирани като земеделски производители по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители (ДВ, бр. 10 от 1999 г.) и/или като тютюнопроизводители по Закона за тютюна и тютюневите изделия;
  3. имат седалище или клон със седалище на територията на община, посочена в приложение № 2;
  4. са микро-, малко или средно предприятие по смисъла на чл. 3 от Закона за малките и средните предприятия;
  5. имат приход минимум 50 % през предходната година на кандидатстването от земеделска дейност, преработка на земеделска продукция и/или услуги, директно свързани със земеделски дейности, включително от получена публична финансова помощ, директно свързана с извършването на тези дейности и услуги;
  6. са вписани в Търговския регистър към Агенцията по вписванията.

 27. Ваня Нондова

  Здравейте! Бих желала да бъда информирана за следното: Районна потребителна кооперация в район от Списъка за общините, намиращи се в селските райони е регистрирана по Закона за кооперациите. Има средно-списъчен състав между 10 и 50 човека, т.е съгласно чл.3, ал.2 от Закона за малките и средни предприятия е малко предприятие
  Може ли тази кооперация да кандидтства за финансиране по мярка 312?

 28. Ивайло Янков

  Здравейте Катя,

  Тази година ще се входират проекти по Мярка 311, която е абсолютно единично с Мярка 312. Имайте предвид, че тя финансира абсолютно същите дейности, които финансира Мярка 312 с тази разлика, че фирмата кандидатка трябва да е регистрирана, като земеделски производител и да има 50% оборот от земеделска дейност за предходна година.

  Ние от своя страна сме подготвени за това и можем да Ви предоставим готова фирма, която е съобразена с всички условия и е допустима за кандидатстване по Мярка 311.

 29. Катя Ценкова

  Здравейте,

  Това, което разбирам изчитайки информацията тук и във форума на сайта, е че приемът на проекти по мярка 312 е затворен и за тази година не се очаква да бъде възобновен. Ни ми става ясно обаче, дали това се очаква за следващата година, тъй като срока е 2007-2013 година. Моля, за малко информация относно бъдещите възможности за кандидатстване за финаниране на проекти за еко туризъм в района на община Габрово.
  Благодаря!

 30. Ивайло Янков

  Здравейте Мая,

  Прозореца за набиране на проекти предложения по Мярка 311 се очаква да отвори през средата на годината! Имайте предвид, че тази година основно проектите ще бъдат входирани по Мярка 311, тъй като няма да има бюджет по Мярка 312.

  Ние от своя страна имаме подготвени фирми, които да отговарят на условията на Мярка 311.

  Ние от своя страна можем да Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално

  За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: http://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 31. Ивайло Янков

  Здравейте Борислав,

  Трябва да имате регистрирана фирма в съответната приоритетна община! Относно разходите, ще Ви бъдат признати тези, които сте направили за архитектурния проект, технически, консултантски, като за това обаче те трябва да са направени от сметката на фирмата, с която ще се кандидатства за финансиране.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: http://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 32. Galina Koeva

  Zdraveite,
  Imame jelanie da postroim Kashta za Gosti ili malak semeen hotel na Strazagorskite Mineralni Bani i se interesuvame dali te se vodyat v edin ot rayonite za finansirane za Selski turisam. O6te na kakav etap mojem da podadem dokumenti naprimer ako o6te ne sme zapo4nali da stroim? Srokovete za podavane na dokumenti? – ili e celogodi6no?
  Kolko vreme otnema cialata procedura?
  Blagodarya Vi predvaritelno.

 33. Здравейте! Интересувам се какви са сроковете за кандидатстване по Мярка 312 през 2012 г.? Тепърва започваме подготовката на документи и проект, кога е прозореца за внасянето им?

 34. Борислав

  Здравейте г-н Янков,
  Имам идея да реализирам проект-„Къща за гости“ по ПРСР.Не успях да се включа в сроковете по мярка 312 през 2011 г.,поради обективни причини.Притежавам зем.земя ,на която беше необходимо да променя предназначението.Това „удоволствие“ ми отне близо 2 години,коствайки ми много нерви и средства.Ровейки се из интернет попаднах на вашият сайт и от видяното тук,считам че мога да получа от вас компетентен отговор на въпросите,които ме вълнуват по тази тема!
  Задължително ли е условието да имам регистрирана фирма,за да мога да кандидаствам по мярка 312?
  Ако проекта ми бъде одобрен,ще ми се признаят ли разходите по промяна предназначението на земята включваща изработването на ПУП,Разрешителните от ЕОН,ВиК,РИОСВ,Държавните такси,Проекта за къщата и т.н.
  Благодаря Ви предварително!

 35. Ивайло Янков

  Здравейте Ралица,

  Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311/312 при положение, че дейността се развива на територията на някои от приоритетните общини за програмата. Тях може да видите тук: http://finansirane.eu/?p=310

  Ние от своя страна можем да Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално

  За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: http://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 36. Ивайло Янков

  Здравейте Даниела,

  Ако дейността Вие основно търговия то няма как да кандидатствате с проект за финансиране по програма. Трябва да преработка за да сте допустим кандидат по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 123.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: http://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 37. Ивайло Янков

  Здравейте Емил,

  Да, може при определени условия, тъй като няма как да Ви обясня всичко в един пост, Моля заповядайте при нас за коментар на казуса!

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: http://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 38. Ralica Boikova

  Здравейте!Искаме с моя съпруг да се занимаваме със селски туризъм. Трябва ли да сме регистрирани като ЕТ или не е нужно? Ще предлагаме семейна къща до 10 места. Благодаря Ви предварително!

 39. Даниела Тенева

  Здравейте,
  Приятелят ми има регистрирано ЕООД, което работи от 2009та година. Дейността на фирмата е търговия със селскостопанска продукция \предимно плодове\. Изкупува плодовете със собствени и наети транспортни средства директно от градините на земеделски производители и ги продава на сокопроизводители и винопроизводители. Фирмата притежава парцел в с. Злати Войвода, област Сливен, върху който е изградено складовото помещение. Имаме следната идея, за която ни е необходимо финансиране, тъй като не разполагаме с необходимите пари: Искаме да закупим и съседния на нашия парцел, да изградим складова база за съхранение на плодовете, имаме идея базата да е оборудване с камери и сортировъчна машина. Въпросът ми е има ли някаква програма за финансиране, по която можем да кандидатстваме и към коя институция да се обърнем за повече информация.
  Предварително Ви благодаря за вниманието!
  Желая Ви хубав и усмихнат ден!

 40. Емил станчев

  Може ли да се кандидатства едновременно/в рамките на една и съща година/по мярка 112 и мярка 311 или 312,преди първият проект да бъде одобрен/отхвърлен/

 41. Ивайло Янков

  Здравейте Николета,

  Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311/312 при положение, че исканата от вас дейност се развива на територията на някоя от приоритетните общини за програмата. Тях може да видите тук: http://finansirane.eu/?p=310

  Ние от своя страна можем да Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално

  За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: http://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 42. Ивайло Янков

  Здравейте Иван,

  Ние от своя страна можем да Ви осигурим цялостната консултация и да подготвим липсващата документация. Бих искал да се видим с вас за да можем да изясним всичко, както и какви документи трябва да се изготвят.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: http://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 43. Ивайло Янков

  Здравейте Мирослав,

  Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311/312 тъй като село Козар Белено попада под обхвата на община Левски, която е сред приоритетните за програмата.

  Ние от своя страна можем да Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално

  За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: http://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 44. Стоянова Николета

  Здравейте!
  През последните няколко години със съпруга ми работим в РКипър.Въз основа на изграденият опит и контакти в сферата на туризма искаме да кандидатстваме по проект за селски туризъм.Имаме идеята,имаме желанието,имаме опита,имаме необходимите контакти за да привлечем клиенти(на 100%),но нямаме средствата и консултанта.Моля,ако някой може да ни препоръча консултант или да ни свърже с такъв. Благодарим ви предварително и пожелаваме успех на всички ви!

 45. д-р Иван Лалев Колев двм

  Здравейте колеги,
  и аз, като повечето от вас искам да кандидатствувам по мярка 312 за построяване на ,,къща за гости“. Къщата ми е построена до акт 15, т.е на груб строеж. Нямам архитектурен план за по нататък – ел, ВиК, обзавеждане и т.н. Към ого да се обърна за помощ?

 46. Zdravei te ! imam kahta v selo kozar belene koeto popada v zonata za razvitie na selskiat turizam . hodih do pleven v fond zemedelie za da se konsultiram – kakvi dokumenti sa mi neobhodimi . tak mi kazaha direktno – ne gledaite reklamite po televizora . ne davame pari , opraviaite se sam i kakto mojete . tarsete si casni firmi no si znaite ce nestavat lesno nehtata . iskam da vi popitam . kahtata mi e izgradena . imam nujda ot sredstva za obzavejdaneto i izdrajdane na basein i barbeku . kade moje da poluca nujnata informacia i kam koia slujba ili firma moje da se obarna . blagodaria vi predvaritelno .

 47. Ивайло Янков

  Здравейте Йорданка,

  Моля да се чуем по телефона, тъй като не се сещам какво точно беше положението при вас!

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: http://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 48. Iordanka Todorova

  idvah pri vas prez proletta na 2010vav vrazka izgr.naFVC vav s.Du6antsi ob6t.PIRDOP.Minah parvite stapki.Gotova mi e i vizata no ot/ lqtoto znaete iz4akvame tsenite na DKVER /ako pravilno go izpisvam/.Ot todava ne sam vidqla na va6ata stp.ne6to obnadejdava6to,a srokat mi za prisaedinqvane izti4a.Kakvo da pravq.Pozdravi

 49. Здравейте,

  В момента се подготвят рамките за кандидатстване през програмен период 2014 – 2020, като тогава се очаква увеличаване на финансирането за България и конкретно по някой от мерките по програма „Развитие на селските райони“ . Това е което мага да Ви кажа по този въпрос към момента. Това, което мога да Ви кажа е да не слушате, какво говорят хората за защото в повечето случай се подвеждате!

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: http://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 50. Това което ни предлагате е ясно.Но ме интересува как стоят нещата за кандидатстване по тази програма след 2014г.Защото ми казаха,че тогава е било по изгодно да се кандидатства.Има ли нещо вярно.БЛАГОДАРЯ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.