Начало / Общи / Водеща новина / Защо да инвестираме в селски туризъм?
Селски туризъм - финансиране

Защо да инвестираме в селски туризъм?

Защо да инвестираме в селски туризъм?

Има няколко основни акцента, които оказват сериозно влияние при избора ни да инвестираме в селски туризъм и смело можем да кажем, че те са повече от благоприятни:

 • Сериозно финансиране от страна на програмите за безвъзмездно подпомагане;
 • Основен приоритет на ЕС в частност Мярка 311 и 312;
 • България, като страна, има огромен потенциал за развитието на този тип туризъм;
 • Секторът не е развит и позволява на предприемчивите хора да инвестират и спечелят от това;

Нека да разгледаме защо е толкова добра инвестиция!

Селският туризъм получава сериозно финансиране по програма „Развитие на селските район“ – Мярка 311/312. Трябва да знаете, че когато предприемете това начините Вие получавате 70% безвъзмездно финансиране, като общата стойност на вашата инвестиция не трябва да надвишава левовата равностойност на 400 000 евро.

Програмата позволява финансиране, както за реконструиране на вече съществуваща къща, която да бъде преобразувана на „Къща за гости“, така и да изградите от „гола“ ливада чисто нова „Къща за гости“.

Имайте предвид, че програмата допуска разходи от А до Я, а иначе казано от СМР частта (строително монтажните работи), през пълно обзавеждане, изграждане на басейни, закупуване на моторни превозни средства до озеленяването на дворното пространство.

Какво трябва да знаем при подготовката на проектната документация

Целият цикъл при подготовката на един проект за финансиране по Мярка 311/312 може да бъде разделен на три основни етапа:

A. Подготовка на задължително прилежащата проектна документация, както и подготовката на самия бизнес план + финансова обосновка;

a) Това е старта! Основните акценти тук са проектирането на самата къща за гости, и разработката на бизнес плана. При започване на самото проектиране архитектът трябва да подготви така проекта, че той да бъде съобразен с изискванията на програмата, защото това до голяма степен решава положителната оценка за финансиране на вашия проект. Какво имам предвид: Тук голям принос има добрият консултант – Защо? Фонд земеделие има лимити за СМР на квадратен метър, както и за обзавеждане на стаи. Работата на консултанта е да знае тези лимити, като по този начин архитекта може да заложи максимума на допустимост и така вашият проект няма да има редукция на финансовата помощ и ще може да усвои максимума на допустимата субсидия. Имайте предвид, че ако надвишите тези лимити и се стигне до редуциране на субсидия, проектът Ви може да „падне” на бизнес план, което автоматично води до отхвърлянето му. Друг важен момент е самата финансова обосновка към бизнес плана – Защо? Има тънкости, с които трябва да се съобразите при изчисленията – тук всяка грешка е ФАТАЛНА, допуснете ли я, знайте че проектът Ви бива отхвърлен моментално (Много хора, които са я допускали могат да потвърдят).

B. Десетдневка

b) Ключов момента за достигане до финала! Когато проектът Ви пристигне в ЦУ (Централно управление) и бъде разпределен на конкретен експерт той започва да го оценява, възникват определени спорни моменти по самия проект, за които той ще иска допълнително разяснение по определени части на бизнес плана, които не разбира, както и подмяна на определени документи и/или корекции по тях. Когато състави списък с разяснителни въпроси той бива изпратен до вас и Вие имате 10 дена да върнете исканата информация и/или документи на съответния експерт, ако Вие не може да се справите в конкретния срок, проектът Ви ще бъде отхвърлен. Както и ако подадете грешна информация, проектът Ви ще бъде отхвърлен. Ако има определени документи, които изискват повече от десет дена срок за набавяне, има начини да се удължи при определена процедура!

C. Подписване на договор с ДФЗ (Държавен Фонд Земеделие) и започване на изпълнението на проекта по заложените дейности, както и неговото управление.

c) Разковничето! След като сте подписали договор с ДФЗ започва реалното изпълнение на дейностите заложени по проекта, както и осигуряване на авансово плащане за неговото започване. Акцентът тук е правилното отчитане на проекта, което означава, че си гарантирате безпроблемното финансиране от страна на програмата. Тук пак има роля консултанта, който да следи и да подготвя коректно необходимата документация. – Защо? Всяко своеволие и/или грешно подадена информация води до „отрязване“ на конкретния одобрен разход! И той си остава за ваша сметка. Имайте предвид, че може да подменяте вече одобрени под изпълнители за СМР частта, както и за другите заложени дейности, но за да стане това си има определени правила, с които трябва да се съобразите, и така да бъдат подготвени съответните обосновки, че те да докажат истинността на наложените промени.

Стартирай собствен хотелиерски бизнес

Материалът е изготвен от Ивайло Здравков

Управляващ съдружник в консултантска компания „ЕНПРОМ“ ООД

[signoff]

ВИЖ СЪЩО

ВАЖНО: Покана до всички бенефициенти по мярка 121 и мярка 123

Във връзка с РИСК ОТ НЕУСВОЯВАНЕ НА СРЕДСТВА ПО ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ, …

152 коментара

 1. Борис Райков

  Здравейте,
  Имам поземлен имот в община Трявна, в едно село на 12ина км отстой от града.
  Бих желал да си поставя соларни панели и да си обезпеча част от електроснабдяванането. Интересува ме дали имате все още отворени програми, които да рефинансират част от закупуването им и как се процедира?
  Също така в кои градове имате консултанти?

 2. Teodor Antonov

  Imame interes kam kashta v selo Aglen, Loveshka oblast. Moze li da kandidatstvame po tazi programa za selski turizam?
  Blagodarim za otgovora predvaritelno
  arh. Teodor Antonov

 3. Атанаска

  Здравейте, бих искала да попитам мога ли да кандидатствам за финансиране по европейски проекти за къща за гости в гр.Смолян село Полковник Сарафимово по програма за развитие на селските райони?

 4. Didi Grigorova

  Здравейте
  Бих ли могла да кандидатствам за
  1.финансиране (къща за гости сас cоларни панели)
  2. за построяване на ваканционен комплекс за болни деzа
  – Генерал Кантарджиево е село в община Аксаково, област Варна, Североизточна България
  – с.Кранево | – Община Балчик

  Благодаря

  • Didi Grigorova

   Didi Grigorova

   Здравейте
   Бих ли могла да кандидатствам за
   1.финансиране (къща за гости сас cоларни панели)
   2. за построяване на ваканционен комплекс за болни деzа
   – Генерал Кантарджиево е село в община Аксаково, област Варна, Североизточна България
   – с.Кранево | – Община Балчик

   Благодаря

  • Здравейте,
   вече стана ясно, че през предстоящия прием по мярка 6.4 – ноември 2017г., инвестициите в къщи за гости ще бъдат допустими – само и единствено, ако районът, в който ще се осъществява инвестицията – по статистика и икономическо развитие е с основен поминък алтернативен туризъм. За целта предстои да бъде публикуван допълнителен списък, като към момента такъв няма – дори и за обществено обсъждане. Очакваме това да се случи до средата на годината. Моля, следете за актуална информация в сайта; когато получим такава – веднага ще я публикуваме.

 5. Пешка Тенева

  Здравейте,
  имаме къща в с.Езерово ПървомайскоКъщата е стара каменна и походяща за Къща за госгости.Можем ли да кандидатсваме за финансиране по Европейска програма за развитие на селски туризъм.

  • Здравейте,
   да – бихте могли да кандидатствате за финансиране по Програма за развитие на селски райони за изграждане на къща за гости. За повече и по-подробна информация относно допустимостта Ви по Програмата и мярка 6.4, бихте могли да запазите час за консултация в някой от офисите ни в страната, които може да видите в секция: контакти.

 6. Димитър Колев

  Здравейте!
  Бихме искали, да разберем, дали бихме могли да изградим комплекс (къмпинг) за кемпери и каравани със зграда за постоянно живеене на част от персонала (без стаи за гости в нея) + малък ресторант в комплекса по мярка 6.4 в село Божичен община Иваново област Русе?
  Благодаря предварително!

  • Здравейте,
   общината бива допустима за финансиране по мярка 6.4, като част от идеите Ви може би е добре да претърпят промяна, за да бъдат допустими.
   Най-добре е да Ви поканя на среща в някой от офисите ни в страната, където ще имаме възможност да обсъдим идеята Ви и възможностите за нейното реализиране.
   Контакти на офисите ни може да видите в секция: контакти.

 7. Светла

  Здравейте,Може ли да кандидатствам по програмата за селски туризъм с парцел,който се намира в с.Драгойново община Първомай?

 8. Николай

  Здравейте за имот в село Сулица на 15 км от Стара Загора бих ли могъл да кандидатствам за финансиране за къща за гости
  Предварително благодаря !

  • Николай

   Или ако не е по същата мярка има ли възможност за Финансиране Малък Собствен Бизнес по Европейски програми -пример закупуване на къща с цел развиване на бизнес тип къща за гости

  • Здравейте,
   мярка 6.4 от ПРСР, допуска изграждането, реконструкцията и модернизацията на съществуващ обект. Няма да бъде финансирано закупуването на вече изградена къща.

  • Здравейте,
   дейностите за които искате финансиране, са допустими по мярка 6.4 от ПРСР, при положение, че инвестицията Ви се осъществява в допустим за финансиране селски район.
   В рамките на област Стара Загора, допустими за финансиране са следните общини: Братя Даскалови, Гурково, Гълъбово, Мъглиж, Николаево, Опан, Павел баня, Раднево, Чирпан.
   Община Стара Загора, не попада под обхвата на този списък.

 9. Весела Атанасова

  Здравейте,

  Имаме имот в село Българка, обл. Силистра и село Нови Извор, обл. Пловдив – може ли да кандидатстваме за изграждане на къщи за гости?

  По мярка 6.4 може ли да се кандидатсва за изграждане на интернет сайтове и най – вече за доработка на съществуващ? Имате ли консултанти във Варна?

  • Здравейте,
   за жалост нито един от имотите Ви не попада в допустим за финансиране селски район.
   В рамките на област Силистра, допустими за финансиране са следните общини: Алфатар, Главиница, Дулово, Кайнарджа, Ситово, Тутракан;
   В рамките на област Пловдив, допустими за финансиране са следните общини: Брезово, Калояново, Карлово, Кричим, Куклен, Лъки, Марица, Перущица, Първомай, Раковски, Родопи, Садово, Сопот, Стамболийски, Съединение, Хисаря.

 10. Тодор Николов

  Здравей те гр. Хаджидимово попадали Развитие на селските райони? Има една стара къща ,можели да се кандидатства да се направи къща за гости? Благодаря ви предварително!

  • Здравейте,
   град Хаджидимово попада под обхвата на допустимите за финансиране селски райони, като Вие бихте могли да се възползвате от финансиране по Програма за развитие на селски райони.
   За да преценим дали отговаряте на останалите условия за допустимост, бихте могли да посетите някой от офисите ни в страната, където ще получите повече информация относно допустимостта Ви, възможностите за финансиране и нашите условия на работа. Контакти на офисите, може да намерите на следния линк: https://finansirane.eu/contacts/

 11. Един бобошевец

  Здраейте, искам да питам дали мога да канидатствам за финансиране (къща за гости).При положение, че парцелът и къщата са в гр.Бобошево. Той се намира в Област Кюстендил и е в близост до градовете Рила и Кочериново.

  • Здравейте,

   гр. Бобошево попада в община Бобошево (област Кюстендил), която е допустима за финансиране община по мярка 6.4 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ от Програма за развитие на селски райони 2014-2020г. Следователно, бихте били допустим кандидат по мярка 6.4 с инвестиция за изграждане на къща за гости.

 12. Здравейте,

  Може ли да бъде финансиран проект за селски туризъм(къща за гости) в Старозагорските минерални
  бани село в област Стара Загора, община Стара Загора, на 14 км от Стара Загора.

  Предварително благодаря !

  • Здравейте,

   за да кандидатствате за финансиране за изграждане на къща за гости – по Програма за развитие на селски райони – инвестицията Ви трябва да бъде на територията на допустим за финансиране селски район. Село Старозагорски бани (община Стара Загора, област Стара Загора)не попада под обхвата на този списък и следователно не може да получи финансиране за този тип дейност. В рамките на област Стара Загора, допустими за финансиране са следните общини: Братя Даскалови, Гурково, Гълъбово, Мъглиж, Николаево, Опан, Павел баня, Раднево, Чирпан.

  • Наясно ли е ,че в Мъглиж или Николаево по-голямата част от населението са роми и почти не останали възрастни хора , улиците са с дупки, навсякъде има изпражнения от животни .Какъв е смисъла да се отпуска финансиране по тази мярка за такива села,в които на българина няма да му е приятно да си изкара планувана отпуска или недай си боже да идват и чужденци .А има места с природни ресурси незамърсени и ограбени от братята роми ,които пустеят .Аз имах дядо и баба в Николаево едно време е било хубаво, сега къшите са изкупени от цигани ,които са заработили някои лев в Гърция не обработват дворовете си живеят на помощи и се размножават като мишки ,съседите им българи ,ако са останали такива ,живеят в страх и ако починат възрастните родители младите продават къщите си на безценица ,защото знаят ,че ще бъде ограбена от мургавите си съседи.Просто е жалко ,че там където има смисъл да се развиваме ,където има природни блага няма тази възможност .Ами в Гълъбово какъв селски туризъм ще се развита като ТЕЦ там бълват мръсотия от години ,това се знае още от комунизма и затова никой не искаше да ходи там камо ли да живее или да ходи на почивка.За другите общини не мога да дам мнение не съм ходила ,не е имало защо!

  • Здравейте,

   наясно сме, че в голяма част от селските общини, условията за живот граничат с недопустимост! Но, е хубаво да сте наясно, че не ние определяме условията за кандидатстване и допустимост на кандидатите по определени мерки от европейските програми. Относно това, защо финансирането се предоставя на тези общини, това е така, тъй като населението в тях е под 30 000 души. Община Стара Загора разполага с население 172 571 – към 15/02/16г., следователно няма как да бъде отпуснато финансиране за развитие на този район – на този етап.

  • И тази снимка по-горе на готината къщичка с верандата и шезлонгите отвън една такава да сложат в селоМъглиж да се нареждат циганчетата около нея да гледат туристите като пред телевизора.

 13. Здравейте,

  Имаме имот,къща с двор в курортно селище Старозагорски минерални бани , както и обмисляме закупуване на парцел .Искам да разбера какви са възможностите за кандидатстване по програми за развитие на селските райони.

  Предварително благодаря !

 14. Хюсеин Хюсеинов

  За град Елена възможно ли е сас финансиране по програма да се закупи готова къща за селски туризъм и да открия три работни места.Къщата струва 60 000 евро.

  • Здравейте,
   няма да имате възможност да закупите готова къща по програмата. Финансиране се отпуска за изграждане/модернизиране/реконструкция на обекта. Ако желаете да получите повече информация относно мярката, бихте могли да запазите час за консултация на телефон: 02/ 489 6959.

   поздрави и приятен ден.

 15. Здравейте,вярно ли е че тази година са спрени финансиранията за селски туризъм?

  • Здравейте,
   не сте използвали точни термини при задаването на въпроса си. Няма повод за притеснение, финансиране за селски туризъм ще има през програмен период 2014-2020, като мярка 6.4 се очаква да отвори края на 2016г – началото на 2017г. Ако подготвяте проект за селски туризъм е добре да бъде готов още преди отваряне на мярката, за да може при промени в Наредбата и насоките за кандидатстване да се реагира на време. Ако желаете да получите повече информация, може да заповядате на среща в офиса ни в гр. София (или друг удобен наш офис в страната), като предварително запазите час на телефон: 02/ 489 69 59.

 16. Виктор Йорданов

  Здравейте,
  Имам къща в Сапарево, искам да я превърна в къща за гости. Възможно ли е финансиране по програма „Развитие на селските райони“?

  • Здравейте,
   Да, възможно е. Село Сапарево (община Сапарева баня) попада под обхвата на допустимите за финансиране селски райони.

 17. ZDRAVEITE! ISKAM DA KANDEDATSTVAM PO PRSR,KUSHTA ZA GOSTI,NA 36 G. SUM ….IMAM NQKOLKO VUPROSA KUM VAS. V CQLATA STRANA LI MOGA DA KANDIDATSTVAM ILI SAMO V OBSHTINA PO POSTOQNEN ADRES. KAKVA E RAZLIKATA AKO SUM ZP KATO MLAD FERMER ILI NE SUM.TRQBVA LI DA IMAM ZEMEDELSKO OBRAZOVANIE ZA DA SE ODOBRI PROEKTA. BLAGODARQ VI,

  • Здравейте,

   за инвестиция за къща за гости, може да кандидатствате по ПРСР- мярка 6.4. По тази мярка, има изискване инвестицията да попада в допустим за финансиране селски район. Общините под обхвата на селски райони, може да видите на следния линк: https://finansirane.eu/%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BE%D0%BD%D0%B8/ .
   По тази мярка няма значение дали сте млад земеделски производител или не, както и не се налага да разполагате със земеделско образование, за да бъде одобрен проекта. Допустимите за финансиране кандидати по мярката са: Земеделски производители; Микропредприятия, регистрирани като еднолични търговци (ЕТ) или юридически лица по Търговския закон, Закона за кооперациите или Закона за вероизповеданията, както и физически лица, регистрирани по Закона за занаятите.

 18. Ivelina Nikolaeva

  Zdraveite, v takuv sluchai moje li da se kandidatstva za selski turizum bez kushta ili predvaritelno zakupeno mqsto, imam predvid che v seloto koeto jiveq ima izostavena kushta koqto se prodava no mqstototo ne e na sopstvenika.No ima li veroqtnost da kandidatstvam s daden parcel koito ne e moi no v posledstvue pri odobrenie da mi otpusnat supsidi za zakopuvane fi mu, I sledovatelno da se prevurne v kushhta za gosti, blagodarq predvaritelno

  • Ивайло Янков

   Здравейте Ивелина,
   Имота трябва да се собственост преди кандидатствате по програма, както и цялостната архитектурно техническа документация до издадено разрешително за строеж.

 19. Здравейте,
  Въпросът ми е дали почивна база (50-бунгала) в село Шкорпиловци ,може да кандидатства по програма „Развитие на селският туризъм“?

 20. Иванова

  Здравейте,интересува ме село Черешовица ,община Берковица влиза ли в прорамата ,, Развитие на селските райони“.имам намерения да кандидатствам по тази програма и къде мога да намеря консултант в тази област.Благодаря

 21. Георгиев

  Здравейте , имам следното питане ? Разполагам с няколко декара земя до язовир Студена , град Перник . Имам голямото желание да развия селски туризъм (няколко къщи за гост и малък басеин) . Местноста разполага с гори ,гледка към самия язовир .
  Интересува ме дали мога да кандидатствам по някоя програма за финансиране и коя по точно ?

  • Ивайло Янков

   Здравейте г-н Георгиев,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че мястото попада под обхвата на приоритетна община за област Перник, а те са както следва: Брезник, Земен, Ковачевци, Радомир, Трън

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 22. Антон Касаветов

  Здравейте,

  Имам земя и къща в строеж в землището на село Марково, община Пловдив. Мога ли да се включа по програмата?

  • Ивайло Янков

   Здравейте Антон,

   Исканата от вас дейност би могла да се финансира по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Родопи е сред приоритетните за програмата.

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 23. Красимир Христов

  Здравейте,питането ми е може ли да се финансира закупуването на земя със стара къща и преустройството и в къща за гости?

  • Ивайло Янков

   Здравейте Красимир,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана, но без закупуването на земя, тъй като е не допустим разход по програма.

 24. Здравейте,

  Може ли да бъде одобрен проект по програма „Развитие на селските райони“ за довършване на малък семеен хотел + 2000 м2 дворно място, засадено с лозя, плодови и зеленчукови насаждения. Имуществото се намира в с. Пищигово, Пазарджик?

 25. Здравейте искам да попитам дали мога да кандидатствам по програма за развитие на селският туризъм за обл. Кюстендил село Раждавица

  • Може ли да бъде финансиран проект за селски туризъм(къща за гости)

  • Ивайло Янков

   Здравейте Иванка,
   Към момента сте недопустим кандидат по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Кюстендил не е сред приоритетните за програмата. За да сте допустим кандидат по програма, дейността трябва да се развива под обхвата на следните приоритетни общини: Бобов дол, Бобошево, Кочериново, Невестино, Рила, Сапарева баня, Трекляно

 26. Ивайло Янков

  Здравейте Светла,
  Моля да се свържете с нашия офис в град Варна за повече и по подробна информация !

 27. Светлана Петкова

  Здравейте!
  Проявявам интерес към програмите млад фермер и по конкретно развитие на земеделските райони.Дано се изразявам правилно.Знам ,че условието е до 40 год .възраст а за съжаление навършвам години през Септември.Интересувам се от условията и от стъпките ,които трябва да следвам относно изготвянето на документация.Имам ли шанс да опитам и къде мога да получа повече информация.Благодаря!

 28. Здравейте,мога ли да кандидатсвам по програма „Развитие на селските райони“ чрез къща за гости в село Жеравна,община Сливен,мястото е 330кв.м2

  • Ивайло Янков

   Здравейте Ивайло,
   Да може да кандидатствате с проект за финансиране, тъй като община Котел е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас! имаме и офис в град Сливен, който може да посетите. Техните контакти може да вземете от нашия сайт.

 29. Zraveite naskoro s maja mi ,koito e holandec
  si kupihme kashta v selo P. Volovo
  Shumen.Mojem li da kandidatctvame po evropeiski proektza razvitie na selskite raiuni

 30. Станка Кацарска

  Здравейте,
  Може ли да бъде финансиран проект за селски туризъм(къща за гости)
  между селата Ресилово и Овчарци община Сапарева баня?

  • Ивайло Янков

   Здравейте Станка,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че имота попада под обхвата на Сапарева баня.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 31. Георгиев

  Здравейте г-н Янков,

  Интересува ме дали мога да кандидатствам по програма развитие на селските раойни. за еко селище в/у площ от 10д, с.Поповяне Софийско?В близост се намират минарални басейни и раойна е много преспективен имота е собствен.

  • Ивайло Янков

   Здравейте Георгиев,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони, тъй като община Самоков е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 32. Здравейте г-н Янков,

  Дали изграждането на къща за гости на полчна след табелата на Пампорово, местност „Райковски ливади“, община Смолян може да бъде финансирано от някоя европейска програма.

  • Ивайло Янков

   Здравейте Стойчо,
   Исканата от вас дейност няма да може да се финансирана, тъй като първо самата община Смолян не е сред приоритетните за програмата, така и к.к. Пампорово.
   За да сте допустим кандидат по програма дейността трябва да се развива под обхата на следните приоритетни общини за област Смолян, а те са както следва: Баните, Борино, Девин, Доспат, Златоград, Мадан, Неделино, Рудозем, Чепеларе

  • Здравейте,

   Дали мога да кандидатствам по програма за енергийна ефективност или развитие на малък бизнес тогава?

 33. Иван Ат. Атанасов

  Добър ден,

  бих искал да попитам, мога ли да кандидатствам по програма за развитието на селските райони за построяване на ваканционен комплекс на територията на Рибарица.

  Програмата отпуска ли средства за закупуване на земя, или включва само разходите по строителството ?

  Ако закупя земята със собствени средства, това ще ми бъде ли в плюс когато кандидатствам?

  Благодаря предварително.
  Желая успех и благоденствие на всички 🙂

  • Ивайло Янков

   Здравейте Иван,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Тетевен е сред приоритетните за програмата. Като съфинанисране Ви се признава единствено и само финансово, като закупуването на имота е не допустим разход за финансиране.

 34. Антон Петков

  Здравейте,искам да попитам,може ли да бъде финансиран проект за селски туризъм/къща за гости/ в село Бели извор,община Враца?

  • Ивайло Янков

   Здравейте Антон,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ , при положение, че дейността се развива под обхвата на приоритетна община за област Враца, а те са както следва: Борован, Бяла Слатина, Козлодуй, Криводол, Мездра, Мизия, Оряхово, Роман, Хайредин

 35. Rosica Georgieva

  Здравейте,
  Може ли да бъде финансиран проект за селски туризъм(къща за гости)
  с.Славяново община Попово.Ако вашият атговор е положителен бихте ли ни дали координати за връзка с вас.

  • Ивайло Янков

   Здравейте Росица,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Попово е сред приоритетните за програмата.
   Адрес – София (Централен ОФИС):
   бул. Гоце Делчев 100 бл.22, вх.Г
   бул. Гоце Делчев и бул. България сградата на КРИТ, зад спирката

 36. Василева

  Здравейте, искам да попитам програмата не приключили в края на 2013г. и ако, не, кога приключва?

  • Ивайло Янков

   Здравейте г-жа Василева,
   2013 година приключи стария програмен период! В момента започва новият, който е 2014 – 2020 година.

 37. Димитрина Маринова

  Здравейте, Може ли да бъде финансиран проект за селски туризъм /къща за гости/ в с.Микре,община Угърчин? Благодаря Ви предварително!

  • Ивайло Янков

   Здравейте Димитрина,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Угърчин е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 38. Иван Иванов

  Здравейте,
  Може ли да бъде финансиран проект за селски туризъм /къща за гости и малка фирма за услуги/ в с. Рибарица, община Тететвен и дали за 2014г мерките ще продължат да бъдат активни?

  • Ивайло Янков

   Здравейте Иван,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Тетевен е сред приоритетните за програмата. За тази година прозореца за набиране на проектни предложения по новият програмен период се очаква да стартират през месец май/ юни 2014 година.
   Моля заповядайте при нас за повече и по подробна информация.

 39. Светла Йорданова

  До кога са сроковете за подаване на документи и по двете мерки?

 40. Радостина

  Здравейте.Искам да попитам следното.Имам земя,която се намира в едно китно българско селце.В момента живея постоянно там ,и въпроса ми е такъв- Мога ли да кандидатствам за финансиране по европейски проект за селски туризъм,тъй като идеята ми е за някаква къща за гости или малък хотел в полите на планината и къде трябва да подам документите за кандидатстване.Благодаря ви предварително!

  • Ивайло Янков

   Здравейте Надежда,
   Ако е под обхвата на град, който е сред приоритетните за програмата може да кандидатствате за дейност свързана с туризма

  • Ивайло Янков

   Здравейте Радостин,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че дейността се развива на територията на приоритетна община за програмата. Тях може да видите тук: https://finansirane.eu/?p=310

 41. Надежда

  Здравейте, имам следния въпрос: Вилната зона на кой да е град отговаря ли на условията за място подходящо за селски туризъм?

 42. Прага е да сте малко по-грамотни, по-конкретни и да внимавате какво пишете, защото при всичкото желание на някой да Ви отговори, това няма как да се случи!
  Това, което питате звучи така: „Какав епрага за СМР при стоене на каща за гости“.
  Ако не сте обърнал основно внимание на абривиатурата ПРСР – програма за развитие на СЕЛСКИТЕ райони. Ако някой квартал на гр.Бургас Ви прилича на село е друг въпрос. Хайде по-сериозно!
  Нищо лично!

 43. dragomir ivanov

  Za kvartal na byrgas stava li

 44. dragomir ivanov

  KAKAV EPRAGA ZA CMR PRI STOENE NA KASHTA ZA GOSTI

 45. Ивайло Янков

  Здравейте Ралица,

  Исканата от вас дейност не може да бъде финансирана по програма за безвъзмездно финансиране на територията на община София, тъй като не е сред приоритетните. Моля потърсете ако има програми за по малко финансиране!

 46. Ивайло Янков

  Здравейте Катерина,

  Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Радомир е сред приоритетните за програмата.

  Моля заповядайте при нас за повече и по подробна информация.

 47. Ивайло Янков

  Здравейте Вера,
  Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Вълчедръм е сред приоритетните за програмата.
  По отношение на средствата, няма как да мине без предварителни разходи до входирането на проекта.

 48. Ралица Стоянова

  Здравейте,
  Бих ли могла да кандидатствам за безвъзмездно подпомагане по евро програми за доразвитие на малък бизнес.
  Имам фризъорски салон намиращ се в кв. Витоша в който има възможност да работят 6 човека персонал ( 4 фризьорки на смени и 2 маникюристки) за момента работят 2 ма човека. Салона работи от 2 месеца и нещата вървят добре като за стартиращ бизнес но нямам финансова възможност за наемане на повече персонал и по голяма реклама и повече материали. Какво бих могла да направя или да отида.
  Благодаря

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.