Начало / Общи / Полезна Информация / За бизнес възможностите, иновациите, предприемачеството и успеха.

За бизнес възможностите, иновациите, предприемачеството и успеха.

За пореден път екипът на „Finansirane.eu” и консултантска компания „ЕНПРОМ” доказа, че може да побеждава дори и сред ожесточена конкуренция. На 8 Ноември 2011 година, проектът SMART HAND (Умна Ръка) спечели първо място в конкурса на фондация Empower за изключителни млади предприемачи. Паричното изражение на наградата е 50 000 лв., но това реално е най-малката част от стойността на това отличие.

Георги ЧиповСъщността на проекта е изкуствен крайник (миоелектрична протеза), който се задвижва от био-сигнали, получаващи се при съкращението на определени мускули. SMART HAND е уникален поради две причини – от гледна точка на функционалност и обратна връзка. Това дава възможност на пациентите да усещат колко силно за захванали даден предмет и какъв натиск упражняват върху него. Но може би най-голямато предимство е цената, която е няколко пъти по-ниска дори от най-простите като функционалност (тип щипка) протези.

Димитър КоневЗа идеите си Георги говори: „Обичам да си измислям разни неща, щуротии. Аз обичам да изобретявам, постоянно наблюдавам света около мен и се опитвам да го подобря.“

Блиц

Кратко представяне:

Георги: Казвам се Георги Чипов на 23 години съм. Имам висше образование в областта на електрониката. В момента работя като програмист и се опитвам да започна собствен бизнес.

Димитър: Казвам се Димитър Конев на 28 години и съм предприемач. Занимавам се с бизнес частта по проекта – разработването на бизнес модела, намирането на средства/финансирането и маркетинга. Завършил съм Портсмунтски университет, специалност „международни финанси и търговия”. В момента съм управител на една от най-бързо развиващите се консултантски компании, две електронни медии и компания за електронна търговия.

Разкажете малко повече за проекта – в коя сфера е, защо именно в нея, с какво ще е полезен за обществото?

Георги: Целта на проекта е да създадем подлакътна миоелектрична протеза, която съчетава в себе си функции, които до момента не са предлагани от нито една компания в света.

Димитър: Наименованието на нашата бизнес идея е SMART HAND. Името олицетворява същността на продукта, който планираме да създадем и дистрибутираме, а именно изкуствена ръка (протеза) която съчетава уникални функции без аналог до момента. В същото време аналозите на SMART HAND, са изключително скъпи и в повечето случаи недостъпни за много голяма част от пациентите. Сферата и конкретният проект не са случайни – подбрахме и сме планирали много внимателно всеки един етап, тъй като освен висока социална стойност, проекта има изключителен потенциал да получи финансиране по европейски донорски схеми до 2 000 000 евро.

Какви са проблемите на българския бизнес?

Димитър: Липсата на капацитет, воля и желание от младите хора. Повечето хора се задоволят и с малкото което са постигнали. Не се борят за мечтите си, не са непримирими. В нашата компания ежедневно постъпват стотици запитвания за това, как хората могат да финансират дадена идея, но това, което не осъзнават е, че финансиране се дава за проект, а не за идея. И в повечето случаи никой не е готов да инвестира ресурс, за да превърне една идея в проект и чак тогава в реален продукт. До момента, в който не се запознахме с Георги, никой не се беше застъпил за него, никой не му беше помогнал.

Ето и някой места, които отразиха новината за проекта “SMART HAND” за сега ;).

 1. Електронното издание на КАПИТАЛ.
 2. БНТ (Новини – Късна Емисия)
 3. Нова Телевизия (Новини –Късна емисия)
 4. Нова Телевизия (Здравей България) – Най-креативните млади хора на бизнеса в България
 5. Градът БГ (ИКОНОМЕДИА)
 6. Дневник БГ
 7. EconomyNews.bg
 8. Dir.bg
 9. Свободно Слово
 10. Vesti.bg
 11. Expert.bg
 12. Econ.bg
 13. Fakti.bg

ВИЖ СЪЩО

иновации

„Разработване на продуктови и производствени иновации“

Здравейте, приятели! Днес ще изместим фокуса от Програма за развитие на селски райони към ОП …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.