Начало / Акцент Евро Финансиране / Земеделската и горска техника вече ще е с европейски сертификат

Земеделската и горска техника вече ще е с европейски сертификат

тракторМинистерството на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане проект на Наредба за реда за одобряването на типа и надзора на пазара на земеделски и горски превозни средства. Текстът е достъпен на електронната страница на МЗХ.

Нормативът ще касае трактори (категории Т и С), ремаркета (категория R) и сменяема прикачна техника (категория S), които са произведени у нас или внесени от чужбина. При изпълнение на условията в наредбата министърът на земеделието и храните ще издава европейски сертификат за машините.

С измененията в Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника, функциите и дейностите на Контролно – техническата инспекция преминаха към МЗХ, а центровете за изпитване и сертифициране към Министерството и Областните дирекции „Земеделие”.

С предложения проект на наредба се определят условията и реда за извършване на оценка и контрол на произвежданите превозни средства, системи, компоненти или отделни технически възли, както и надзора на пазара. Проектонаредбата заменя 15 наредби, които определяха дейността на закритата КТИ.

 

ВИЖ СЪЩО

В Деня на отворени врати от ДФ „Земеделие“ в Благоевград представиха успешно финансиран пчелар

Над 20 земеделски стопани посетиха „Деня на отворени врати“, който се проведе в Областната дирекция …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *