Начало / Акцент Евро Финансиране / Земеделската комисия ще приеме на второ четене промени в ЗСПЗЗ

Земеделската комисия ще приеме на второ четене промени в ЗСПЗЗ

пасищеНа второ четене в аграрната комисия към парламента днес ще се гласуват промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), които касаят сключване на споразумения за ползване на пасища, ливади и трайни насаждения. Гласуването в пленарна зала обаче не е включено в програмата на парламента в оставащите няколко дни преди разпускането му.

Зам.-председателят на комисията проф. Светла Бъчварова коментира, че все пак има шанс този закон да бъде одобрен в пленарна зала. „Имаме право да го внесем 24 часа след приемането му в комисията“, каза тя. Депутатът смята, че промените в ЗСПЗЗ могат да бъдат вкарани в програмата и процедурата да бъде довършена от това Народно събрание.

ЗСПЗЗ бе набързо променен през лятото на 2016 г. Поправките отнеха на животновъди и земеделци възможността да сключват споразумения за ползването на пасища и трайни насаждения, които са „бели петна“. Впоследствие стана ясно, че промените са грешка. През декември 2016 г. земеделското министерство внесе проект на изменение и допълнение на закона, с който се възстановяваха възможностите на животновъдите да ползват пасища и ливади. Председателят на Българска асоциация Биопродукти Албена Симеоново отправи писмено предложение да се възстановят правата и за сключване на споразумения за трайни насаждения. Комисията по земеделие и храни в Народното събрание одобри предложението на био асоциацията на първо четене.

 

ВИЖ СЪЩО

ДФЗ: 89% от помощта за горивата са изплатени

ДФ „Земеделие“ преведе първи транш в размер на близо 73 млн. лв. (72 864 453 лв.) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.