Начало / Акцент Евро Финансиране / Земеделската комисия ще приеме на второ четене промени в ЗСПЗЗ

Земеделската комисия ще приеме на второ четене промени в ЗСПЗЗ

пасищеНа второ четене в аграрната комисия към парламента днес ще се гласуват промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), които касаят сключване на споразумения за ползване на пасища, ливади и трайни насаждения. Гласуването в пленарна зала обаче не е включено в програмата на парламента в оставащите няколко дни преди разпускането му.

Зам.-председателят на комисията проф. Светла Бъчварова коментира, че все пак има шанс този закон да бъде одобрен в пленарна зала. „Имаме право да го внесем 24 часа след приемането му в комисията“, каза тя. Депутатът смята, че промените в ЗСПЗЗ могат да бъдат вкарани в програмата и процедурата да бъде довършена от това Народно събрание.

ЗСПЗЗ бе набързо променен през лятото на 2016 г. Поправките отнеха на животновъди и земеделци възможността да сключват споразумения за ползването на пасища и трайни насаждения, които са „бели петна“. Впоследствие стана ясно, че промените са грешка. През декември 2016 г. земеделското министерство внесе проект на изменение и допълнение на закона, с който се възстановяваха възможностите на животновъдите да ползват пасища и ливади. Председателят на Българска асоциация Биопродукти Албена Симеоново отправи писмено предложение да се възстановят правата и за сключване на споразумения за трайни насаждения. Комисията по земеделие и храни в Народното събрание одобри предложението на био асоциацията на първо четене.

 

Европейски проекти - novek

ВИЖ СЪЩО

Цех за преработка на плодове и зеленчуци

Високият интерес към сушените плодове и зеленчуци, както и към замразените такива, подтикват много хора …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *