Важна информация
Начало / Акцент Евро Финансиране / Земеделци и преработватели от Благоевград изпълняват проекти по ПРСР за 59 млн. лв.

Земеделци и преработватели от Благоевград изпълняват проекти по ПРСР за 59 млн. лв.

фермерски пазар в Благоевград„През изминалата година по ПРСР 2014-2020 г. имаме сключени договори със земеделски производители в Благоевградска област на стойност 59 млн. лв. Основно те са за модернизация на земеделски стопанства и инвестиции в преработка на земеделски суровини“. Това съобщи днес в Благоевград заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев. Той бе в югозападния областен център за откриването на еднодневен фермерски пазар. 

„Общините в Благоевградска област подадоха 58 проекта за  над 102 млн. лв. при първия прием по общинските мерки на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.“, допълни Грудев по време на бизнес форум за развитието на регион Югозападен в град Благоевград. Той подчерта, че общините са били най-активни с проекти по подмярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ от ПРСР 2014-2020 г. Инвестициите, за които са кандидатствали са за дребна по мащаб инфраструктура, която включва основно изграждане и рехабилитация на пътища и улици.

Васил Грудев припомни, че през настоящата година общините в областта не са имали възможност да кандидатстват за финансиране с проекти за водоснабдяване и канализация. „Причината е, че в Благоевградска област няма консолидация на оператора. Ресурсът за водоснабдяване, който е заделен по Програмата,  ще бъде разпределен в тези области, където имаме консолидация на ВиК-операторите“, обясни Грудев. Той бе категоричен, че ако не се спази националната стратегия за консолидация на водния сектор, общините няма да могат да кандидатстват за такива проекти до края на Програмата.

 

 

Европейски проекти - novek

ВИЖ СЪЩО

Връчиха 14 договора по мярка 4.1 на Рибарската програма

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева връчи първите договори, сключени по Програмата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *