Начало / Акцент Евро Финансиране / Ивайло Янков: Системата ИСУН няма да издържи натоварването от кандидати по ПРСР

Ивайло Янков: Системата ИСУН няма да издържи натоварването от кандидати по ПРСР

Забавянето на мярка 4.2 вече е факт
Ивайло Янков

Интегрираната система за управление и наблюдение (ИСУН) няма да издържи натоварването, което ще се създаде при кандидатстване по някоя от инвестиционните мерки на Програмата за развитие на селските райони. „Тя не е тествана за това и ще блокира“, смята консултантът от компания „Новек“ Ивайло Янков. Той е убеден, че това ще се случи в периода на прием на проекти по мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“, по която се очакват над 1000 кандидати. Практиката показва, че над половината от тях обичайно подават заявленията си в последните три дни от срока за прием. „Не смятам, че ИСУН ще издържи на стотиците трансфери на ден“, каза консултантът.

Съвсем друг въпрос е кога ще стартира мярка 4.2, допълни Ивайло Янков. Всеки момент се очаква да бъде публикувана наредбата за прилагането на тази мярка, но това въобще не означава, че след обнародването й земеделският министър Румен Порожанов ще издаде заповед. Това не може да се случи преди да минат на второ четене в парламента промените в Закона за подпомагане на земеделските производители. Едно от измененията в него въвежда електронното кандидатстване по инвестиционните мерки на ПРСР през ИСУН. Електронното подаване на заявления е залегнало и в наредбата за прилагане на мярка 4.2.

 

„Забавянето на мярка 4.2 вече е факт“, коментира Ивайло Янков. „Сметката е много проста. Ако приемем, че заповедта за приема по мярка 4.2 се издава 15 дни преди от старта на подмярката, то вече сме назад, тъй като според сигналите от министерството подмярката трябваше да тръгне в началото на ноември. Ако днес до края на деня излезе заповед, то приемът ще стартира към 10 ноември. Само че заповед няма и няма как да има преди да мине Законът за подпомагане на земеделските производители.“

 

ВИЖ СЪЩО

Разплащателните агенции на България и Хърватска обмениха опит в разкриването на измами с европари

Разплащателните агенции на България и Хърватска обмениха опит в противодействие на измамите в рамките на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.