Начало / Европейски проекти за седмица / Износът на вино, реколта 2015 г., ще нарасне до 50 млн. литра

Износът на вино, реколта 2015 г., ще нарасне до 50 млн. литра

Десислава Танева в Беса ВалейПроизводственият капацитет на всичките 262-ма оператори у нас, заети професионално с винопроизводство, е за 200 млн. литра вино годишно. Над 50 милиона литра ще достигне износът ни на вино от реколта 2015 г. при производство от 130 милиона литра. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева при ритуалното зарязване на лозовите масиви на винарна изба „Беса Валей” в село Огняново, Пазарджишко, вчера.

Министър Танева и подчерта, че страната ни бележи рекорден ръст на износа към страни като Китай, Великобритания и Германия. „Това са страни, чиито потребители имат високи изисквания и фактът, че изнасяме с успех на такива пазари говори, че България произвежда изключително качествени вина и потвърждава професионализма на всички, които работят в сферата на лозарството и винарството”, заяви тя.

„Лозаро-винарският сектор категорично е един от секторите, които са конкурентноспособни, високотехнологични, експортно ориентирани и познат на външните пазари и има перспективата да се развива още по-силно в тази посока“, каза още Десислава Танева.

Като значима тенденция тя отбеляза и че множество изби се ориентират към производство и износ на вина от най-висок клас.

ВИЖ СЪЩО

ДФЗ: 89% от помощта за горивата са изплатени

ДФ „Земеделие“ преведе първи транш в размер на близо 73 млн. лв. (72 864 453 лв.) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.