Начало / Анализи и статии / Инвестиция в анасон за добро здраве и успешен бизнес

Инвестиция в анасон за добро здраве и успешен бизнес

Анасонът (Pimpinella anisum) представлява тревисто едногодишно растение с цилиндрично, слабо набраздено към върха разклонено стъбло. Билката е от семейството на кимиона и копъра. Цветовете му са бели, стъблото е високо от 30 до 60 см. Сиво-зелените му плодове – дълги, яйцевидни или продълговати, достигат до 5 мм дължина; имат характерна миризма и сладникав вкус и са особено богати на етерични масла и мазнини. Периодът на цъфтеж е през юни и юли, а плодовете му се събират през ранната есен, в началото на тяхното узряване, след което се изсушават.

От Античността до днес

Анасонът по своята природа е едно от най-старите познати етерично-маслени растения с лечебни свойства. Той е известен още в древен Рим и Гърция. За него се споменава в съчиненията на Хипократ и Авицена. Смята се, че култивирането на това растение за първи път започва в източната част на Средиземноморските страни. Според други източници – родината на „опитомения“ анасон е древен Египет.

Римляните първи използват анасоновите семена за „развлекателни“ цели и за храна. През първи век в Рим се приготвял известния пикантен сладкиш „mustaceus„. В него имало анасон и се пекъл обвит в дафинови листа. Древните римляни го консумирали, за да подобрят храносмилането си след пировете. Плиний пише, че „анасонът освежава дъха и подмладява организма“. Освен това вярвали, че ако използват венци от анасон, които да слагат на главите си, под или на възглавниците си, ще държат на разстояние кошмарите и лошите сънища.

Отглеждане на анасон

Illustration_Pimpinella_anisum0Размножаването на анасона става, чрез семена. Подходящи терени за отглеждане са тези, които са защитени от силни въздушни течения, обилно натоварени и варовити почви. Той е топлолюбиво растение; предпочита огрявани от слънцето места, затова е добре да се избягват усойни места или такива около реки, язовири и пр., тъй като твърде голямата влага не се отразява добре на развитието му и добивите са ниски.

Подготовката на терена включва дълбоко риголване и торене през есента, а през пролетта – плитко обработване и брануване. Семената се сеят на пролет, в редове през 10-15 см. Сеитбата трябва да се прави при затоплена почва, когато опасността от замръзване е отминала. След поникване на растенията, се прави първо окопаване, като се осигурява равномерно разстояние между редовете – около 15 см.
Този начин за сеене, създава предпоставка за оптимално развитие и гарантира най-високия добив от декар.

Анасонът се бере през август. Показател за точният момент е, началото на жълтеенето на стъблата и сивия цвят на плодчетата. От голяма важност е да се ожъне реколтата навреме, преди да е настъпило пълното узряване, което ще намали загубите от оронване на част от готовата продукция. За запазване на високо качество е препоръчително да се жъне рано сутрин, при сухо време.

Приложение на анасона

  • Кулинария

Още в миналото, в готварските книги, анасонът се препоръчва за овкусяване на ядки, конфитюр, мед и стафиди. Комбинира се добре с дафинов лист и канела, а поръсените с него месо, студени ястия, особено сосове и дип, получават очарователен леко сладникав и пикантен вкус. Макар и отглеждан на юг, анасонът е типична северна подправка, както и присъща на руските народи. В южните страни се използва в питиета и сладка, докато в северните с анасон с овкусяват меса, риби, студени и топли ястия, туршии.

  • Медицина

Основната употреба на анасона е именно в медицината. Плодовете на анасона (под формpimpinella_anisum_3ата на чай или в комбинация на билката с мляко) се използват най-често като средство за лекуване на кашлица от различен произход. Те спомагат за отделянето на бронхиалните секрети и отпушват носа. Прилагат се успешно като помощно средство в терапията на лечение на ангина, ларингит, фарингит, хроничен бронхит, бронхиална астма.

Народната медицина препоръчва ароматната билка за лечение на различни заболявания на стомашно-чревния тракт – гастрит, ентероколит с болезнени колики, при метеоризъм и др. Анасонът значително подобрява апетита и храносмилането. Заради дезинфекциращото си и антибиотично действие, той ефективно предпазва организма от инфекциозни болести, атакуващи храносмилателната система. Нерядко се прилага и при заболявания на отделителната система – възпалителни заболявания на пикочните пътища, камъни в бъбреците и др.

Богатото съдържание на етерично масло прави билката изключително добро потогонно и температуропонижаващо средство. Редица билкари дори смятат, че анасонът е подходящо помощно средство за лечение на подагра, главоболие, циреи и отоци.

Тази билка има още две много характерни свойства: ароматизиращо и успокояващо. Лекият аромат и сладникаво-пикантният му вкус го правят особено подходяща билка за борба с лошия дъх. Днес различни фармацевтични компании използват извлек от анасон за производство на паста за зъби и вода за уста. От друга страна, чаят от анасон успокоява нервите и се препоръчва на хора, страдащи от безсъние. Същият ефект има и етеричното масло от анасон, поставено в ароматизираща лампа.

Качествата на анасона го правят подходяща съставка за различни парфюми, както и за подобряване на вкуса и мириса на някои медикаменти.

Пазар и цени

AniseEssOilЗа България, добивите на анасон не задоволяват нуждите на българската фармацевтична промишленост.

От 1 декар излизат между 70- 100 кг. семена. На българския пазар, цените за килограм анасонови семена варират, като 30 гр. семена струват от 2 лева  и нагоре, а 1 кг може да достигне 50- 60 лева. На европейския пазар цените са по- високи, като в сайт на един от европейските производители 4 lb= 1.81 кг. струва $40, а 25 lb= 9.33 кг. струват $106.25 .

Пазарът не е пренаситен, а употребата на анасона обхваща няколко сектора, водещ от които е медицинският. Ако това лечебно растение е приковало вниманието ви и искате да инвестирате в своето здраве и бизнес, Програма за развитие на селските райони предоставя възможност за развитието на Вашата идея. Тъй като растението бива едногодишно и не попада в категорията „трайни насаждения“ – няма да получи финансиране за неговото създаване. Тези от Вас обаче, които разполагат с анасонови насаждения, могат да се възползват от условията на мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ и да инвестират в подобряването на своето стопанство, чрез:

  • Строителство или обновяване на сгради и/или друга недвижима собственост – използвана за земеделско производство;
  • Закупуване и/или инсталиране на нови машини, съоръжения и оборудване – необходими за подобряване на земеделския производствен процес, като капкова система за напояване, изграждане на сондаж; закупуването на специализирана земеделска техника
  • Закупуване на специализирани земеделски транспортни средства, като камиони, превозни средства за транспортиране на продукцията и др.

За да научите всички възможности и да превърнете Вашите планове в реален бизнес, може да се свържете с нас.

Европейски проекти - novek

ВИЖ СЪЩО

обучения

Процедура „Обучения за заети лица“ отвори за прием на проектни предложения!

От 12.04.17 г. до 30.06.2017 г. ще бъда отворена за прием на проектни предложения процедура „Обучения …

Един коментар

  1. Елена Кукучева

    Здравейте , каква е минималната площ която мога да засея и каква е помощта която се отпуща . По принцип се интересувам от всичко подходящо .Разполагам малка площ собствена земя – 14 дк. На:ират се в с. Оризаре , общ. Несебър . Благодаря Ви !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *