Начало / Акцент Евро Финансиране / Инвестиция с аромат на лавандула

Инвестиция с аромат на лавандула

Лавандула (Lavandula) е род растения от семейство Устноцветни. Тя произхожда от слънчевите райони на Средиземноморието, а като диворастящо растение се среща в Южна Франция, приморските Алпи, източна Испания, Италия и Северна Африка. Родът включва едногодишни тревисти растения, полухрасти и малки храсти. В природата се срещат около 30 вида лавандула, като от 1923 г. е възприета опростена класификация на културата лавандула, която я дели на 3 типа:240px-Illustration_Lavandula_angustifolia0

1. Обикновена, теснолистна лавандула
2. Широколистна лавандула
3. Хибридна лавандула

Приложение

Лавандулата е известна като ароматично растение още от Древността. Тя намира приложение както в народната медицина, така и в кухнята. Широкото и приложение се дължи на етеричното масло, което се извлича от цветовете и се употребява в парфюмерията, сапунената, бояджийската и керамичната промишленост. Също така лавандуловият цвят е инсектицидно средство за борба с дрешния молец, като в днешно време измества употребата на нафталин за битови нужди. Лавандулата е ценно медоносно растение – oт 1 дка пчелите набират между 10–18 кг мед. Лавандулата намира приложение и като противоерозионна култура, а намалените и изисквания към почвата я правят подходяща за отглеждане на терени, на които не могат да се отглеждат основните полски култури.

БИОЛОГИЧНИ ИЗИСКВАНИЯ

1. Към светлината

Лавандулата е светлолюбива култура и не понася засенчване. По-интензивната слънчева радиация спомага за натрупването на повече етерично масло в цветовете.

2. Към топлината

В процеса на еволюцията и селекцията културата се е приспособила към по-сурови климатични условия и възрастните растения издържат температури до –30 °С. Толератността ѝ към различни топлинни условия я прави подходяща за отглеждане на надморска височина от 0 до 1000 м.

3. Към влагата

Не понася прекомерна влага в почвата, а високата атмосферна влажност по време на цъфтежа влошава качеството на маслото.

4. Към почвата

Развива се най-добре на бедни, карбонатни и песъчливи почви, но при ежегодно торене с минерални торове. Неподходящи за лавандулата са киселите почви и почвите с високи подпочвени води.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

512612-27612-24Лечебната сила на лавандулата е концентрирана в цветовете и може да бъде съхранена по два начина – промишлен и домашен. Промишленият е, чрез извличане на етеричното масло, което варира от 1 до 3%. По време на дестилацията се получава и друг продукт – лавандулова вода, която се използва основно в козметиката. Домашният начин за съхранение на билката е, чрез изсушаване.

Приложенията на етеричното масло са многобройни. На първо място има много силно антибактериално действие, особено срещу стрептококи, гъбички и вируси. Маслото е един от най-ефикасните методи за лечение на гнойни рани и възпаления. Използва се при изгаряния – както битови, така и слънчеви. Лавандулата притежава успокояващи и обезболяващи свойства. Успешно се справя с нервност, стрес, безсъние, главоболие, сърцебиене, менструални болки. Не на последно място, етеричното масло не само успокоява от ухапвания от насекоми, но и е ефикасна защита срещу набезите им.

Лавандуловото масло е и една от най-ценените съставки в козметиката. Използва се срещу акне, косопад, пърхут, както и за възстановяване на напуканата кожа. Сушената лавандула също може да бъде полезна. От нея се правят билкови чайове или лавандулови възглавници – при нервно безсъние и менструални болки.

СЪЗДАВАНЕ И ОТГЛЕЖДАНЕ НА НАСАЖДЕНИЯ ОТ ЛАВАНДУЛА

 • Избор на подходящо място

Преди за започнете да се занимавате с отглеждане на лавандула, трябва внимателно да подберете мястото. Лавандулата е светло- и топлолюбиво растение, затова би било добре ако нивата е с южно, югоизточно или югозападно изложение; с пропусклива почва, защитена от силни ветрове и постоянни течения. Лавандуловото насаждение е трайно и се използва 15- 25 г., затова е добре земята да е собствена или с договор за аренда за поне 15 г. срок.

 • Осигуряване на посадъчен материал

Преди да се започне с подготовката на почвата и последващото засаждане е нужно да се вземат мерки по подсигуряване на посадъчен материал. Това най-често става или, чрез собствено производство от съществуващи на5саждения или, чрез сключване на договор за бъдеща доставка – от 6 до 12 месеца напред – с някои от производителите на разсад за лавандула.

 • Подготовка на почвата

Започва през летните месеци и се състои от почистване на терена, наторяване, изораване и култивиране. Година преди засаждането, площта се оставя на черна угар за провеждане мерки за борба с плевелите и за създаване на добре подготвен орен почвен пласт. Изорава се на голяма дълбочина, като предварително се наторява; пръска се с хербициди; култивира се; следва второ изораване, заравняване и маркиране – преди засаждането.

 • Засаждане

Извършва се ръчно или с машина. Маркирането става чрез бразди или опъване на дълги еластични въжета. Засаждането става на есен между октомври и ноември или напролет – между февруари и март.

 • Отглеждане и грижи

Преди започване на вегетационния период, неприхванатите и увредени растения се подменят с нови. Лавандулата започва да дава оптимално лавандулов цвят (400-650 кг/дка), съответно лавандулово масло (8-15 кг/дка) от третата година нататък, като точната цифра зависи от сорта на лавандулата и полаганите грижи. През втората година добивът е 20-25% от оптималния; през първата, когато очакваният добив е нищожен, съцветията се отстраняват още в началния етап от развитието им, с цел по- добро и равномерно оформяне на туфите.

 • Жътва и прибиране на лавандулата

lavandula-ap3-300x225Обикновено се извършва в началото на юли, от 10 сутринта до 16 часа. Желателно е 75-100% от цветчетата да са цъфнали. Прибирането става ръчно или машинно, като второто е препоръчително след 3-4 година. Съцветията се изрязват с дръжките, събират се и максимално бързо се извозват за дестилация.

 

 

 • Болести и неприятели

По- известни болести са листните петна (Septoria lavandulae Desm.), представляващи закръглени петна с червеникав пръстен. Фомоза (Phoma lavandulae Gabot.), при което се наблюдава пожълтяване на стъблата и засъхване. Кореново гниене, при което се наблюдава загниване и изсъхване на корените, което може да се дължи на увеличено нападение от галова нематода; от неправилна употреба на хербициди; при неизправност на площите и задържане на влага по ниските места. Сред растителните паразити най-голяма заплаха представляват кускутата, а от вредителите – скакалци, галовата нематода и пенещата цикадка. С тях се води борба като при другите култури.

ПАЗАР И ЦЕНИ

България е една от водещите страни в света, производител на лавандула. Изнасяме лавандулово масло за Германия, САЩ, Швейцария и дори за лидера в производството – Франция, която през 2014 година раздели първото си място с България.

Цената на лавандуловия разсад е 14- 16 ст./бр без ДДС. За засяване на 1 декар са необходими средно между 200 и 280 лв.

По-високи изкупни цени на лавандуловото масло се очакват тази година спрямо миналата (2015), когато килограм масло се търгува средно за 50-100 лв. Тази година реализираните сделки са на стойност 100-120 лева/кг, като цените достигат дори и 200 лв. и нагоре. На европейския пазар изкупните цени са по-високи, като започват от 100-110 евро и нагоре.

ФИНАНСИРАНЕ

Ако искате да се сдобиете с ароматна градина и доходоносен бизнес, то лавандуловите насаждения са точно за Вас. През програмен период 2014-2020г., Програма за развитие на селски райони дава възможности, както за малки земеделски производители, така и за вече установили се на пазара. Тази инвестиция би могла да се реализира по мярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“, където помощта е в размер на 15 000 евро, представляващо плащане на 2 транша: 10 000 евро – при одобрение на заявлението за подпомагане и 5 000 евро – след проверка изпълнението на бизнес плана. Помощта предоставяна на малките стопанства е насочена към осигуряване на тяхното устойчиво развитие и растеж. По мярката се подпомагат всички дейности, които могат да гарантират това развитие, например: финансиране за изграждане, придобиване и подобряване на сгради, закупуване на нови машини, съоръжения и оборудване; разходи за създаване и/или презасаждане на трайни насаждения, десертни лозя, медоносни дървесни видове за производство на мед и бързорастящи храсти и дървесни видове за производство на биоенергия; разходи свързани със изготвянето на проект и др.

За по-напреднали земеделски производители, ще бъде по-подходяща мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, по която финансирането е в размер на 50% – като може да бъде увеличено до 70%; максимален размер на разходите за периода на прилагане на Програмата – 1.5 млн. евро (през втори прием по мярката – юли 2016г. се очаква да бъде 1 млн. евро). Тук може да получите финансиране за получите финансиране за изграждане, придобиване и подобряване на сгради, закупуване на нови машини, специализирани транспортни средства, съоръжения и оборудване; създаване и презасаждане на трайни насаждения, десертни лозя, медоносни дървесни видове за производство на мед и бързорастящи храсти и дървесни видове за производство на биоенергия; дава се възможност и за закупуване на земя (на база данъчна оценка), както и всички общи разходи свързани със изготвянето на проект.

За тези, които биха желали да затворят цикъла на производство, чрез изграждане на дестилерия за етерични масла – например, могат да кандидатстват за субсидия по мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“.

Програмите позволяват да направите и допълнителни инвестиции, които да подобрят добивите и качеството на продукцията от Вашите лавандулови насаждения. Пример за това може да бъде изграждането на сондаж; капково напояване; закупуването на специализирана земеделска техника и транспортни средства.

За да научите за всички възможности за финансиране през тази година, независимо дали е развитието на земеделска дейност или пък за развитието на туристически или други дейности, както и да превърнете Вашите планове в реален бизнес, можете да се свържете с екип от специалисти, които да Ви помогнат в това начинание.

ВИЖ СЪЩО

Нови възможности за кандидатстване по процедура за подбор на проекти по мярка 4.2

Местна инициативна група „Поморие“ обявява процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Мярка 4.2 “Инвестиции …

3 коментара

 1. Виолета

  по мярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“, искам да попитам какви документи са нужни за кандидатстване по програмата с лавандула?Имаме място от 4дка с южно изложение.

 2. Лили Калемджиева

  Прочетох горе изложеното и ми допадна като идея, тъй като в с.Буката, Община Смолян имам земя която съм оставила миналата година да почива. Нивата е около 1500 кв.м. Притежавам и документ за собственост НА. ако реша да се възползвам, към кого мога да се обърна за помощ и разяснение.

  • Здравейте,
   бихте могли да се възползвате от някоя от земеделските мерки от Програма за развитие на селски райони. За повече информация, заповядайте на среща в някой от офисите ни в страната, които може да видите в раздел контакти, или като се обадите на телефон: 02/ 4896959.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.