Начало / Акцент Евро Финансиране / Инфлуенцата по птици се разпространява с максимална скорост

Инфлуенцата по птици се разпространява с максимална скорост

кокошкиИнфлуенцата (птичият грип) се разпространява с максимална скорост в страната въпреки взетите мерки от страна на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Вече в девет области , които са една трета от всичките 28 са установени огнища на заразата. Само в Ямбол и в Пазарджик болестта е установена при диви птици. В останалите области инфлуенцата е поразила птицевъдни стопанства и дворни птици. Най-много са пострадали стопаните на ферми за отглеждане на патици в област Пловдив, където ятата са унищожени от ветеринарните власти.

Във връзка с увеличаване на мерките срещу разпространението на от Министерството на земеделието изпратиха писмо до директорите на 6-те държавни горски предприятия. То гласи следното:

„На 28.12.2016 г. в Министерство на земеделието и храните (МЗХ) се проведе експертно заседание във връзка с появата и разпространението на болестта инфлуенца А по птиците – “птичи грип”. В заседанието участие взеха доц. Георги Костов – заместник-министър на земеделието и храните, д-р Дамян Илиев – изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), представители на МЗХ, Изпълнителна агенция по горите, ДП, Национално ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“ и Български ловно-рибарски съюз. По време на заседанието беше взето решение в срок до 06.01.2017 г. да се проведат съвещания на комисиите по ловно стопанство към държавните горски и ловни стопанства за запознаване с болестта инфлуенца А по птиците – „птичи грип”, както и с мерките за наблюдение и ограничаване на нейното разпространение.

В тази връзка е необходимо на тези съвещания да бъдат поканени задължително представителите на БАБХ на общинско ниво и всички ръководители на ловни сдружения в обхвата на дейност на съответното стопанство.

Предвид гореизложеното, прилагаме кратка информация за болестта инфлуенца А по птиците – „птичи грип”, която следва да бъде предоставена на ловните сдружения за разпространение сред техните членове, както и да бъдат запознати с нея всички служители на териториалните Ви поделения. Прилагаме и копие на заповед № РД 09-1024/29.12.2016 г. на министъра на земеделието и храните за сведение и изпълнение.“

 

 

ВИЖ СЪЩО

До 43 точки падна класирането по процедура „Улици“ на мярка 7.2

След получени и обработени възражения от Управляващия орган на ПРСР, приключи последният етап от предварителното …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.