Начало / Акцент Евро Финансиране / И тази година 8 области от Северна България ще са без защита от градушки

И тази година 8 области от Северна България ще са без защита от градушки

Очаква се доставка на четвърти модернизиран радар, който обслужва Североизточна България.

И през 2017 г. 8 области от Северна България вероятно няма да бъдат защитени от градушки. Това съобщава в отговор на въпрос, зададен от Областния съюз на земеделските кооперации в Силистра, министър Христо Бозуков. Защитата спира до източните части на област Плевен и извън чадъра на агенцията за борба с градушките остават Велико Търново, Русе, Разград, Шумен, Търговище, Силистра, Добрич и Варна.

„Съгласно стратегията за развитие и разширяване на системата за градозащита за тази част от България се предвижда използване на самолетен способ за защита от градушки. Към този момент поради липса на осигурено финансиране въвеждането на този способ е спряно. Изграждането на полигони и ракетни площадки не е целесъобразно поради следните мотиви: За осъществяване на ефективна защита от градушки е необходимо да бъдe изградена мрежа от полигони с прилежащи ракетни площадки, които да представляват разширение и продължение на съществуващата защитавана територия. За целта е необходимо изграждането на поне 5 до 7 полигона, всеки от които с по около 25-30 ракетни площадки, което изисква огромен финансов ресурс. Изграждането на единични полигони и ракетни площадки, които не са свързани с действащите към момента и съответно не са продължение на функциониращата система за защита от градушки, драстично намалява ефективността на градозащитата и свежда до минимум икономическия ефект“, се казва в отговора на земеделския министър.

След осигуряване на необходимото финансиране, ИАБГ има готовност незабавно да предприеме необходимите действия за въвеждане в експлоатация на градозащита чрез използване на самолетен способ в района на посочените областите, посочва Бозуков.

Един от основните приоритети на Изпълнителната агенция за борба с градушките е изграждане на метеорологична радиолокационна мрежа, покриваща цялата страна. В тази връзка е в ход доставката, оживяването и настройката на апаратурата на четвърти модернизиран радар, който се очаква да влезе в експлоатация в Североизточна България. Сключен е и договор за доставка на още три доплерови цифрови метеорологични радарни станции.

ВИЖ СЪЩО

За твърда финансова подкрепа на пчеларите в следващата ОСП настоява наш евродепутат

Заради осигуряване на услугата „опрашване“ Момчил Неков внесе искане секторът да получава директни и обвързани …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.